Presedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, intr-un interviu pentru HotNews.ro, ca vede refacerea Aliantei Dreptate si Adevar dupa alegerile prezidentiale din acest an si fuziunea PDL si PNL intr-un singur mare partid dupa alegerile parlamentare din 2016. Intrebat daca se gandeste la o eventuala fuziune cu liberalii dupa prezidentiale, Blaga a raspuns: "Nu dupa prezidentiale, dar dupa alegerile generale din 2016 ma gandesc si cred ca vor fi in stare colegii mei care vor conduce partidul atunci, dupa 2016, dupa viitoarele alegeri generale - pentru ca eu am spus ca este ultima conventie la care candidez - sa faca impreuna cu liberalii si cu cine mai doresc, desigur, un mare partid de centru dreapta care sa se opuna cu succes socialistilor, care inca doua legislaturi vor obtine voturile usor".

Vasile Blaga si Crin AntonescuFoto: Agerpres

Reporter: Dupa europarlamentare, vedeti posibila o alianta cu PNL-ul domnului Antonescu? Pentru ca am vazut ca ati avut niste maini intinse liberalilor si acum discutand despre actiunile din opozitie.

Vasile Blaga: Da, pai noi suntem partid de opozitie si am si spus: noi vom vedea textul daca vor veni cu el, daca nu e la capitolul povesti, textul PNL al unei eventuale motiuni de cenzura. Ne vom aduce contributia, daca sunt de acord vom semna motiunea, daca nu sunt de acord nu o vom semna-o, dar vom vota impotriva guvernului PSD, ca sa ne intelegem bine. Adica noi de aceea am si fost mirati ca ei nu au fost de acord sa ne sustina o motiune de cenzura cand si-a asumat Ponta raspunderea, ca nu s-ar fi numarat, ca sa spun asa, si ar fi putut depune motiune de cenzura si acuma pe fiscalitate sau pe ce doresc ei sa o depuna. Aliante? Aliante nu, decat dupa prezidentiale. Dar dupa prezidentiale, in perspectiva alegerilor generale, da.

Rep: Aliante cu PNL, asadar va aliati dupa alegerile prezidentiale.

VB: Aliante cu PNL dupa alegerile prezidentiale. Asta nu inseamna ca nu cred ca vom gasi atata responsabilitate din partea noastra, a liberalilor si a altora sa sustinem in cele din urma un singur candidat al dreptei la prezidentiale.

Rep: Ati vorbit in timpul discutiei online cu cititorii HotNews.ro despre refacerea Aliantei DA. La asta v-ati gandit la alianta cu liberalii?

VB: La asta m-am gandit dupa alegerile prezidentiale, la asta m-am gandit, in perspectiva anului electoral 2016, daca atunci vor avea loc alegeri generale.

Rep: Dar de ce nu inainte, de ce nu dupa europarlamentare?

VB: Lucrurile facute pe picior nu rezista. Daca noi am fi avut timp doi ani de zile sa promovam ARD altfel ar fi stat lucrurile. Partidul Democrat Liberal are experienta lucrurilor bine facute. In doi ani de zile am construit Dreptate si Adevar. Sigur ca am merge mai repede acum, ca am arde anumiti pasi. Avem si alianta fuziunilor bine gandite, Partidul Democrat cu Partidul Liberal Democrat. Dar sa faci in doua ore o alianta pe picior nu merge.

Rep: Va ganditi si la o eventuala fuziune cu liberalii dupa prezidentiale?

VB: Nu dupa prezidentiale, dar dupa alegerile generale din 2016 ma gandesc si cred ca vor fi in stare colegii mei care vor conduce partidul atunci, dupa 2016, dupa viitoarele alegeri generale - pentru ca eu am spus ca este ultima conventie la care candidez - sa faca impreuna cu liberalii si cu cine mai doresc, desigur, un mare partid de centru dreapta care sa se opuna cu succes socialistilor, care inca doua legislaturi vor obtine voturile usor.

Rep: Si asta prin fuziune.

VB: Nu poti face decat prin fuziune un partid. Alianta pentru alegerile generale, iar dupa alegerile generale - 2017-2018, cu cat mai repede, cu atat mai bine - o fuziune.

Rep: Cu dl. Crin Antonescu in varful PNL vedeti posibil asta?

VB: Dl Crin Antonescu nu pare a fi in varful PNL in nicio situatie in 2015.

Rep: De ce?

VB: Pai daca ajunge la Cotroceni nu cred ca va ajunge nici macar in turul doi, nu va mai fi. Iar daca el va pierde, nu va mai fi.

Rep: Cum vi se pare liderul PNL acum, in opozitie? S-a schimbat, e credibil?

VB: Ca s-a schimbat este adevarat. Ca are un discurs politic de opozitie - da, este adevarat. Dar ca partidul domniei sale este intru totul in opozitie - nu.

Rep: De ce nu vi se pare ca este intru totul in opozitie?

VB: Pentru ca in teritoriu este aproape peste tot la putere.

Rep: Cu PSD?

VB: Cu PSD. Dar nu ca este in structura administratiei publice locale, pentru ca acolo se fac majoritati; sa poti gestiona o comuna, un oras, un judet, sigur ca se fac majoritati. Dar are inca in foarte multe judete prefecti, subprefecti. Peste tot directori in deconcentrate, deci este la putere. Cum poate un prefect, va intreb si eu pe dvs, in conceptia dlui Dragnea - ati vazut numai declaratiile de ieri si de astazi - un prefect PNL sa sustina o putere PSD? Decat daca sunt impreuna.

Rep: Dvs. va mai vedeti presedintele PDL in 2016, cand partidul va merge la parlamentare? Va doriti sa mai fiti?

VB: Da si voi conduce partidul spre victorie la alegerile din 2016. Dar in 2017 la conventie nu voi mai candida.

Rep: L-am intrebat si pe domnul Antonescu pe cine ar vedea succesor, a spus Iohannis fara sa ezite prea mult. Va intreb si pe dvs: pe cine ati vedea succesor in PDL?

VB: Eu vad altfel lucrurile decat dl Antonescu. Partidul nu este al meu, nu este proprietatea mea, deci nu pot sa las mostenire cuiva. Cel care va conduce partidul va trebui sa castige votul conventiei nationale.

Rep: Va intreb altfel: cine se profileaza cu anvergura, cu portanta de lider de partid? Videanu, Boc, Predoiu?

VB: O, sunt multi in partid. Sunt multi in partid.

Rep: Toti presedintii de partide spun: avem multi in partid.

VB: I-as nedreptati. Uitati-va doar la cei 5 prim-vicepresedinti, la vicepresedinti, deci sunt multi.

  • Blaga despre Boc: Va sprijini PDL la europarlamentare

Rep: Apropo de dl Boc, credeti ca in campania pentru europarlamentare va trage pentru PDL sau pentru PMP? La mitingul de la Cluj a ales sa vina la Bucuresti la o sedinta a Miscarii Populare.

VB: Asa a fost, dar saptamana trecuta a declarat ca il va sprijini pe domnul Buda care candideaza pe lista PDL. Deci inseamna ca va sprijini PDL, dl Buda fiind pe un loc eligibil, 5.

Rep: Pe domnul Buda l-ati pus pe locul eligibil 5 dupa ce la mitingul de la Cluj cred ca l-ati anuntat pe dl Rares Niculescu pe pozitia 5. El era favorit.

VB: Asa a fost, dar schimbarea nu-mi apartine, apartine regiunii nord-vest. Chiar in ziua respectiva, deci dupa miting, a avut loc o sedinta a reprezentantilor - pentru ca erau multi, erau toti acolo, au fost 25.000 de oameni, am avut cel mai mare miting organizat de noi in ultimii ani, depasit doar de mitingul de la Iasi din 2007, cand am fost peste 50.000 sa-l sustinem pe domnul presedinte Traian Basescu. Si ei au decis ca sa mearga cu sa zic asa originala, adica cu presedintele organizatiei.

Rep: Cam in extremis decizia si o privesc cu un pic de suspiciune. Aud ca ati fi procedat asa pentru a-l determina pe dl Emil Boc sa traga in campanie pentru PDL.

VB: Nu-mi apartine aceasta decizie. Si v-o spun cu mana pe inima: aceasta propunere a venit din partea sefilor organizatiei de acolo, dl Oltean, dl Lucian Bode, presedintele de la Bihor, Muresan de la Sibiu, Mircea Man de la Maramures, iar singurul nehotarat in momentul ala - pentru ca nu avusese discutia cu dl Boc - era domnul Buda. Erau 5 la 1. Eu am participat la discutie, dar nu mi-am spus punctul de vedere. Am spus: domne’, cu ce hotarati, cu aia mergem, pentru ca este dreptul regiunii dumneavoastra. Sunteti cea mai puternica regiune din punct de vedere electoral a PDL. Ce spunem, aia facem. Numai sa n-aiba unul probleme de alte naturi.

Rep: Sunteti convins ca dl Boc va trage pentru PDL, nu pentru PMP?

VB: Absolut, da.

Rep: Ii vedeti viitorul in partid, in PDL, domnului Boc?

VB: Eu da.

Rep: Dansul?

VB: Asta va trebui sa il intrebati pe dansul.

Rep: Din ce stiti dvs?

VB: Nu cred ca putem sa punem egal intre dl Boc si dl Tariceanu. Dupa ce ai fost presedinte al unui partid, premierul lui, chiar daca la un moment dat nu te impaci cu conducerea partidului tau, nu poti sa-l parasesti.

Rep: Deci nu credeti ca-l va parasi?

VB: Nu cred.

Rep: Candidatul de pe locul 5 a fost desemnat destul de tarziu, mult vreme nu se stia. Si cand ati anuntat lista de europarlamentari erau 4, locul 5 nu era anuntat. Am vazut o speculatie atunci, cum ca v-ar fi cerut Traian Basescu sa o puneti pe Elena Basescu pe un loc eligibil.

VB: Nu, nu, nici gand. Deci niciodata, nu Traian Basescu, Elena Basescu nu si-a exprimat dorinta de a candida. Noi am avut procedurile initiate inca din vara anului 2013 de la Baia Mare din august si ar fi avut tot timpul sa-si depuna o astfel de cerere de candidatura in organizatia ei, asa cum a facut fiecare, si Monica a mers la sectorul 1 si-a depus candidatura, dl Stolojan la Dambovita, samd. Deci sunt proceduri interne in partid, deci nu poti sa vii in ziua X si sa-ti depui candidatura.

  • Blaga, despre relatia cu ginerele sau, abonat la contracte cu statul: Au fost doua discutii elegante si care au fost fara rezultat

Rep: Ce relatii mai aveti cu ginerele dvs. care incheie contracte cu statul si e criticat?

VB: A incheiat, sper sa nu mai incheie contracte cu statul.

Rep: L-ati mai primit in casa, ca ziceati ca nu mai?

VB: Pai nu, nu, nu. Trebuie sa recunosc ca la decesul parintelui meu a fost si sunt momente in viata in care treci peste orice pentru ca pana la urma crestini suntem. Suntem in saptamana mare si de aceea le-as dori celor doi principali oameni in stat macar in saptamana asta sa se comporte un pic mai altfel si sa lase deoparte injuriile si amenintarile cu puscaria ca nu fac bine romanilor.

Rep: Dar de ce ati adoptat atitudinea asta radicala, pana la urma? Pentru ca vedeti, ati cazut intr-o extrema greu de crezut de public. Se uita publicul la dvs. si o sa spuna: domne’, chiar asa, s-a certat cu ginerele din cauza contractelor cu statul?

VB: Culmea, n-a fost cearta, au fost doua discutii elegante si care au fost fara rezultat. Pentru ca i-am spus: domne’, nimeni nu ma crede ca eu fiind fost ministru de Interne si fost ministru al Dezvoltarii, deci am avut functii publice, nimeni nu crede ca tu iti obtii cinstit ceea ce se intampla, nu vreau eu sa-i iau apararea, prin licitatii contractele. Repet, nu vreau sa-l apar, dar este sub-furnizor de cele mai multe ori, deci nici macar nu participa la licitatii, dar, in sfarsit, este ginerele meu. Si i-am spus: am o rugaminte, incearca, atata timp cat fac eu politica activa, sa nu mai… orienteaza-te spre alte zone, spre zonele private atunci cand ai activitate de un anumit fel. Pentru ca nu pot sa-i interzic sa aiba activitati private si sa lucreze la stat. As merge in partea ailalta, pentru ca la stat cine stie ce functie ar avea si iar ar fi spus cineva ca mi se datoreaza. Si de aceea i-am spus: domne’, despre asta este vorba. Tineretul din ziua de astazi n-are rabdare, nu mai este cum eram noi la un moment dat. Adica, pas cu pas… Sunt mai, nu stiu, mai…

Rep: Si, n-a fost de acord?

VB: Pai a fost de acord. Pana la urma, fiecare cum este crescut, e esential aici.

Rep: Nu mi-a fost clar niciodata cum ginerele dvs., daca nu ma insel e de formatie stomatolog, medic, a ajuns sa faca o pasiune pentru firme de paza?

VB: Are activitati si in zona asta, deci legata de meseria lui, cu tot ce inseamna cereri de dializa, lucruri care se leaga de sanatate. Au si astfel de activitati, dar este treaba lor.

Citeste si: