Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a criticat, in Birourile Permanente reunite din 1 aprilie, faptul ca scrisoarea sefului statului despre suplimentarea militarilor SUA in Romania contine formula "prim-ministrul Guvernului", el cerand returnarea actului, propunere care nu a fost, in final, votata, transmite Mediafax.

Membrii Birourilor Permanente reunite ale celor doua Camere ale Parlamentului au decis, in sedinta din 1 aprilie, introducerea pe ordinea de zi a plenului reunit a scrisorii prin care presedintele Traian Basescu informa Parlamentul ca a probat propunerea prim-ministrului referitoare la dislocarea la Centrul Administrativ Aerodrom Mihail Kogalniceanu a unor elemente ale unei unitati de infanterie marina, la solicitarea Ambasadei SUA.

Potrivit stenogramei sedintei Birourilor Permanente reunite din 1 aprilie, publicata recent, presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a remarcat formula "prim-ministru al Guvernului" folosita in scrisoare de catre presedintele Traian Basescu.

"Am o rugaminte. Cand faceti scrisorile astea... Sa stiti ca prim¬ministrul nu poate sa fie decat al Guvernului. Prim-ministrul este al Romaniei, nu al Guvernului. Asta este o formulare pleonastica, mostenita din perioada lui Constantin Dascalescu si va rog sa renuntam la ea. Da? Ii trimiteti inapoi hartia, sa invete sa scrie", a cerut Tariceanu.

Potrivit stenogramei, solicitarea presedintelui Senatului nu a fost supusa, pana la final, la vot. In cele din urma, scrisoarea sefului statului a fost inscrisa pe ordinea de zi a sedintei de plen comun a Parlamentului.

Statele Unite ale Americii au solicitat Romaniei extinderea operatiunilor de la baza Kogalniceanu, respectiv dislocarea unor elemente a unei unitati de infanterie marina si a unui numar de aeronave militare, astfel incat numarul militarilor americani dislocati va fi de maximum 1.600.

Aceste informatii au fost cuprinse intr-o scrisoare transmisa de catre presedintele Traian Basescu in 27 martie Parlamentului. Seful statului informa Legislativul ca, in baza legii 291/2007 privind fortele armate straine de pe teritoriul Romaniei, a aprobat propunerile premierului referitoare la solicitarile partii americane.