Comisia parlamentara Calarasi sustine ca, avand in vedere ca societatea de la care Ioana Basescu a cumparat terenul de la Nana era inactiva la data incheierii tranzactiei, contractul de achizitie este nul, transmite Mediafax. Concluzia a fost prezentata, miercuri, intr-o conferinta de presa sustinuta de membrii comisiei.

Ioana Basescu (foto arhiva)Foto: Rompres

Senatoarea PSD Gabriela Firea a declarat ca, la data tranzactionarii terenurilor, respectiv si a semnarii contractului de vanzare-cumparare dintre Berfige SRL si Ioana Basescu, societatea italiana nu mai era activa.

Firea a mentionat ca inactivitatea firmei a fost declarata de Fisc si, potrivit legii, toate contractele incheiate de aceasta, inclusiv cel din 9 septembrie 2013, sunt lovite de nulitate.

Firea a invocat prevederile Legii societatilor comerciale, potrivit careia nicio persoana sau institutie nu poate accepta facturi de la societati care sunt inactive.

Gabriela Firea a spus ca societatea Berfige nu putea face tranzactii deoarece fusese declarata inactiva la data de 24 august 2012, in urma nedepunerii bilanturilor necontabile.

Presedintele comisiei, Mihai Fifor, a precizat ca raportul va fi depus, miercuri, la Birourile permanente reunite, urmand sa fie prezentat plenului dupa Pasti.

Firea a spus insa ca raportul este finalizat in proportie de 90% si ca membrii comisiei mai au nevoie de anumite documente si sa faca si alte audieri. Ea a aratat ca membrii comisiei vor audia din nou notarul care a inregistrat tranzactia, avand in vedere noile informatii care au parvenit comisiei.

"Membrii comisiei vor dori sa afle de la doamna notar in ce masura au fost depuse documentele fiscale necesare in cazul semnarii unor astfel de contracte", a adaugat Gabriela Firea.

Guvernul va sesiza Parchetul in cazul restituirilor de terenuri din comuna Nana (judetul Calarasi), aratand ca numeroase astfel de operatiuni din anii anteriori prezinta nereguli si ca, in septembrie 2013, un teren a fost vandut unei "persoane fizice" de catre o firma declarata inactiva.

Concluziile sunt prezentate in raportul Corpului de control al premierului, care a efectuat un control la Primaria Comunei Nana avand ca obiect verificarea respectarii prevederilor legale in legatura cu reconstituirea dreptului de proprietate asupra unor terenuri situate in extravilanul comunei.

In document se arata ca, dupa reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole situate in extravilanul comunei Nana, judetul Calarasi, realizata cu incalcarea dispozitiilor legale, in perioada 2009-2010, aceste suprafete au fost instrainate catre societatea Berfige, prin incheierea a 8 contracte de vanzare-cumparare. Prin aceste contracte, firma a achizitionat un numar de 35 de parcela de teren agricol din extravilanul comunei Nana, din care 33 de parcele situate in tarlaua 28 si 2 parcele situate in tarlaua 33, in suprafata totala de 290,41 hectare.

Suma totala platita in perioada 2009-2010, pentru cumpararea celor 35 de parcele de teren agricol, in suprafata totala de 290,41 ha, a fost de 3.437.647,92 lei.

La data de 09.09.2013, societatea a vandut suprafata de 290,41 ha de teren agricol, achizitionata in perioada 2009-2010, catre o persoana fizica, pentru suma de 5.844.864,26 RON.

Societatea nu depusese insa pana atunci bilantul semestrial pentru activitatea desfasurata in perioada 31.06.2013-31.12.2013 si nici declaratia privind impozitul pe profit aferenta anului 2013, in vederea stabilirii valorii impozitului datorat statului pentru profitul obtinut in urma vanzarii terenurilor.

Conform prevederilor legale referitoare la introducerea si depunerea situatiilor financiare anuale si a situatiilor financiare anuale simplificate, termenul de depunere a acestora, pentru societati, este de 150 de zile de la incheierea exercitiului financiar, respectiv pana la data de 30.05.2014.

Luni seara, premierul Ponta a declarat ca inspectorii guvernamentali trimisi la Oficiul de Cadastru Calarasi, pentru terenurile din Nana, au descoperit ca 80% dintre terenuri sunt returnate ilegal, rezultand un lung sir de infractiuni si retrocedari ilegale, iar beneficiarul final din 2013 este Traian Basescu.

Marti, presedintele Traian Basescu a transmis un mesaj procurorilor, la bilantul Ministerului de Interne, in legatura cu ancheta Corpului de control al premierului privind achizitia de teren agricol la Nana: "Va rog anchetati imediat si, daca e incalcare de lege, sa raspunda inclusiv presedintele Romaniei!".