Conducerea PNL a decis, marti, excluderea din formatiune a lui Radu Stroe, fost ministru de Interne, anunta Mediafax.

Radu StroeFoto: Agerpres

Conducerea PNL a votat propunerea de excludere din partid a vicepresedintelui PNL Radu Stroe, dupa ce grupul deputatilor liberali a decis sa solicite Biroului Politic al PNL sa ia in discutie situatia fostului ministru de Interne.

Decizia finala in privinta excluderii lui Stroe din PNL urmeaza a fi luata in cadrul Delegatiei Permanente a partidului, conform Statutului PNL.

UPDATE 2: Radu Stroe: Sunt la a treia excludere din PNL, pe aceasta a dorit-o Antonescu; Raman independent

Radu Stroe a declarat, marti, ca se afla la a treia excludere din formatiunea liberalilor, afirmand ca aceasta masura a fost dorita in prezent de presedintele PNL, Crin Antonescu.

Intrebat la a cata excludere este din 1990 pana in prezent, Stroe a raspuns: "A treia".

"Am fost exclus in noiembrie 1992, cand domnul Radu Campeanu a scos PNL din CDR, si partidul a obtinut 2,37%, si impreuna cu Valeriu Stoica, domnul Enescu, atunci secretar general al partidului, am cerut demisia domnului Radu Campeanu si a Biroului Politic al partidului. Masura corespunzatoare a fost excluderea noastra in noiembrie 1992. In 1994, azi se implinesc 20 de ani, tot in aprilie '94, domnul Dinu Patriciu, Ludovic Orban si altii de la PL '93 m-au exclus pentru ca am inceput demersurile de fuziune a PNL '93 cu PNL. Au surprins aceste discutii, negocieri demarate si au luat masura excluderii. Astazi, cand eu am constatat ca s-a facut aceasta greseala cu ruperea USL si iesirea PNL de la guvernare, si exprimand public acest lucru, s-a luat aceasta decizie, asta-i viata", a afirmat Stroe, potrivit Mediafax.

Fostul ministru de Interne a precizat ca nu se considera un tradator al PNL. "De fapt, domnul Antonescu a fost cel care a dorit acest lucru (excluderea din PNL, n.r.), a fost o propunere a domnului Quintus de suspendare pe 6 luni din functia de vicepresedinte... asta este", a afirmat deputatul liberal, precizand ca nu intentioneaza sa se alature PSD, ci sa revina in PNL.

De asemenea, el a fost intrebat daca i se va alatura lui Calin Popescu Tariceanu. "Domnul Tariceanu nu are nicio platforma, vrea el platforme. Nu, raman asa. Platforma economica nu are nicio legatura cu situatia politica", a mai spus Radu Stroe. El a mentionat ca ramane deputat independent.

UPDATE 1: Cristina Pocora: BPN al PNL a propus excluderea lui Radu Stroe din partid

Purtatorul de cuvant al PNL, Cristina Pocora, a confirmat, marti, ca Biroul Politic National al partidului a propus excluderea lui Radu Stroe.

"Biroul Politic al Partidului National Liberal a decis, cu 53 de voturi pentru, 10 impotriva si un vot nul, sa propuna Delegatiei Permanente, forul statutar, sa decida in acest caz, excluderea domnului Radu Stroe din calitatea de membru al PNL", a spus Pocora, potrivit Agerpres.

Pocora a aratat ca Stroe are o atitudine "total nepotrivita" pentru calitatea sa de vicepresedinte al partidului, dar si avand in vedere ca este "un fost demnitar foarte important din partea PNL".

Pocora a amintit ca Radu Stroe a votat si impotriva motiunii simple depusa de PNL privind lista medicamentelor compensate.

"Domnul Stroe a considerat ca e bine sa voteze impotriva motiunii simple initiate de PNL si impotriva unei politici sustinute de Partidul National Liberal", a adaugat purtatorul de cuvant liberal.

Cristina Pocora a mai spus ca toti liberalii angrenati in campania electorala au fost "foarte suparati, foarte nemultumiti" de atitudinea lui Radu Stroe.

Pe de alta parte, ea a aratat ca au existat lideri de partid care au propus sanctiuni mai blande pentru Radu Stroe.

"Domnul Quintus a sanctionat si dumnealui iesirile domnului Stroe, a punctat acest lucru, doar ca a propus un alt timp de sanctiune si domnul Chitoiu, de asemenea, a prezentat o analiza si prezentat din punctul domniei sale lucrurile", a sustinut Pocora.

Liderul deputatilor liberali, George Scutaru, afirma luni ca, prin atitudinea sa, Radu Stroe "isi bate joc" de munca membrilor PNL.

"In timp ce tot partidul este angrenat, de la ultimul membru pana la presedintele partidului, pana la utimul parlamentar, intr-o batalie pe viata si pe moarte, cea mai importanta batalie a partidului, un vicepresedinte al partidului, un fost demnitar si nu orice demnitar, Radu Stroe, a primit ultima demnitate, cea de ministru de Interne, practic, prin atitudinea sa arunca in aer si isi bate joc de munca tuturor acestor oameni. Oamenii au fost foarte revoltati", declara Scutaru.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat luni ca, in opinia sa, Radu Stroe poate fi considerat un tradator al partidului, iar discutia despre excluderea sau suspendarea acestuia din PNL a venit "natural" si este una "normala", care ar avea loc in orice partid.