Reprezentanti ai partidului Forza Italia - formatiunea politica fondata de Silvio Berlusconi au semnat azi la Roma un acord cu Partidul Romanilor din Italia. Acordul a fost prezentat de seful grupului Forza Italia la Camera Deputatilor, Renato Brunetta, fost ministru in Guvernul Berlusconi (Forza Italia), Giancarlo Germani - Partidul Romanilor din Italia. La intalnirea de la Roma a fost prezent si Dan Diaconescu (PP-DD) scrie site-ul italiachiamaitalia.it., citand o nota a partidului "Forza Italia" (vezi comunicatul ).

"Cel de azi e un acrod foarte important, va fi fundamental pentru echilibrul din cadrul Partidului Popular European si pentru alegerea viitorului presedinte al Comisiei Europene" a declarat Renato Brunetta, citat de aceeasi sursa. Participarea cetatenilor romani la vot in Italia e un semnal pentru o adevarata integrare europeana", a declarat un alt oficial al miscarii Forza Italia.

"Partidul Romanilor din Italia va sprijini cu convingere Forza Italia la urmatoarele alegeri europene si administrative. Cativa candidati vor fi alesi direct de comunitatile de romani", a declarat, citat de aceeasi sursa, Giancarlo Germani. Acordul a fost semnat in contextul iminentelor alegeri europene, dar si al alegerilor municipale care vor avea loc concomitent in peste 4000 de localitati din Peninsula. Romanii din Italia au dreptul de a alege intre a vota un candidat care se prezinta pe listele romanesti, sau pe listele din Italia.

Pentru a vota la europene, romanii ar fi trebuit sa se inscrie pe listele electorale din Italia pana pe data de 24 februarie. Dar putini romani din Peninsula isi cunosc drepturile electorale: la Roma, doar 1500 de conationali au solicitat cartea de alegator pentru europarlamentarele italiene. Silvio Berlusconi nu a fost prezent la semnarea acordului. El trece printr-unul din cele mai tensionate momente din cariera sa politica.

Dupa ce a fost condamnat, in august 2013, la patru ani de inchisoare pentru frauda fiscala, el asteapta decizia judecatorilor in legatura cu modalitatea in care isi va executa pedeapsa. Joi, pe 10 aprilie va afla daca va fi pus in arest la domiciliu sau incredintat serviciilor sociale. Incercarea lui Berlusconi de a candida la alegerile europene, pe o lista a unui alt partid din strainatate a esuat.

Desi a afirmat ca i s-a propus un loc pe lista, chiar de catre o formatiune din Romania, normativa europeana e clara: Berlusconi, condamnat in Italia, nu poate candida in niciun alt stat din spatiul UE. Dan Diaconescu este convins ca sunt numeroase asemanari intre el si fostul premier italian. "Avem afinitatile astea, eu sunt poreclit de ei mini- Berlusconi, desi el are televiziuni, eu nu mai am", a spus in urma cu cateva saptamani liderul PP-DD pentru Romania Tv.

O alta "afinitate" ar fi ca ambii se considera victime ale justitiei in tarile de origine. Daca Dan Diaconescu a venit in Italia pentru a inaugura un nou OTV departe de controlul CNA, Silvio Berlusconi ar putea veni in Romania, unde ar putea deveni chiar prim ministru. "Ar putea intra in Cartea Recordurilor ca primul ministru in doua tari (...) cele doua grupuri politice au discutat despre asta, iar el a spus "Perche no?" Iata ce declara Dan Diaconescu pe 4 aprilie 2014: "Incercam sa infiintam un partid romanesc in Italia.

PP-DD va candida in Italia pe listele italienesti pentru ca Romanii sa poata vota in cele 60000 de sectii de votare italiene la Alegerile Europarlamentare din 25 mai. In Italia sunt doar 56 de sectii de votare romanesti". El a spus ca s-a intalnit cu reprezentantii mai multor formatiuni politice din Peninsula: "Noul Centru Dreapta" - (Nuovo Centro Destra, partidul condus de actualul ministru de interne Angelino Alfano, desprins din partidul lui Silvio Berlusconi), dar si cu "partide din opozitie"