Presedintele liberalilor Crin Antonescu a afirmat vineri, intr-o conferinta de presa, ca saptamana viitoare se va discuta la Comisia de Aparare a Senatului o initiativa legislativa prin care seful Directiei Generale a Informarii Armatei, care in prezent este numit de ministrul Apararii cu avizul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, va fi numit direct de primul ministru.

Antonescu spune ca aceasta initiativa legislativa este semnata de deputatii Mircea Dusa si Ion Mocioalca si de senatorii PSD Ilie Sarbu, Gabriel Oprea si Dan Tataru.

"O a doua si ultima chestiune, este legata de o initiativa legislativa care va intra probabil in discutia Comisiei de Aparare a Senatului, saptamana viitoare, semnata de domnii deputati Mircea Dusa si Ion Mocioalca, de senatorii PSD Ilie Sarbu, Gabriel Oprea si Dan Tataru si care aduce niste modificari in ceea ce priveste sistemul de conducere al Ministerului Apararii Nationale. Pe scurt, seful Directiei Generale a Informarii Armatei va fi, conform acestei modificari legislative, urmeaza a fi numit direct de primul ministru, pana acum era numit de ministrul Apararii cu avizul CSAT-ului."

"De asemenea Departamentul de Inzestrare al Armatei care urmeaza a fi comasat si cu cel de Patrimoniu, era o directie generala, si acesta condus - spune proiectul de lege - de un civil sau de un militar, urmeaza sa fie si conducatorul acestui departament numit direct de primul ministru, mai spune senatorul liberal."

Declaratiile lui Antonescu:

"Daca imi aduc aminte ca, acelasi domn, Victor Ponta, a modificat la Ministerul de Interne, organizarea, modificare in urma careia nu ministrul de Interne mai numeste seful DGIPI, doi si un sfert, ci primul ministru direct. Daca adaug la asta faptul ca vedem domnul prim-ministru vrea sa numeasca direct si Seful Politiei Romane pe care sa-l faca Secretar de Stat, ajung la doua concluzii.

Unu, ca domnul prim ministru doreste, intr-o masura mai mare decat oricare alt prim-ministru de pana acum al Romaniei, sa modifice legislatia incat toata puterea in zone, iata, foarte speciale, Serviciul de Informatii din Interne, Serviciul de Informatii din Armata, inzestrarea din Armata, seful Politiei, sa depinda direct de persoana primului-ministru.

Doi, nu mai are incredere nici in proprii ministrii. Pentru ca daca a luat Doi si-un sfert pe vremea cand distinsul si viteazul domn Stroe era ministru de Interne, poate ca nu avea atata incredere cata a capatat mai tarziu in domnul Stroe si poate ca pe un guvern, la vremea aceea, bicolor, practic cu o componenta liberala, a dorit sa controleze direct, cum a dorit sa controleze direct si prefectii. Acuma insa domnul prim-ministru are, cu exceptia celor doua ministere UDMR, toate ministerele la dispozitia partidului si oamenilor sai de incredere si in sensul acesta, tentativa de a controla direct toate aceste servicii si institutii nu tine decat de un soi de paranoia politico-guvernamentala care pentru Partidul National Liberal, indiferent cine a fost prim-ministru, ca a fost Adrian Nastase, ca a fost Emil Boc, ca a fost Calin Popescu Tariceanu, nu este acceptabila si pe care noi n-am practicat-o. Asa incat, atragand atentia asupra acestei succesiuni de demersuri ale primului-ministru si oamenilor sai de incredere, anuntam, in acelasi timp, ca ne vom impotrivi acestor tentative si acestui proiect de lege.

Este foarte adevarat, o spun de pe acum, ca, din pacate, acest proiect ai carui initiatori vi i-am citat, a fost semnat, in calitate de initiator, l-o fi luat valul in grupuri de fosti militari, si de domnul general Dobritoiu. Domnia sa, in momentul in care am avut o discutie asupra semnificatiei acestui proiect, s-a adresat ulterior Biroului Permanent cu o solicitare anuntata in scris ca doreste sa isi retraga semnatura, sincer nu stiu daca regulamentar se poate, dar in orice caz nu mai este solidar cu acest proiect pe care initial l-a semnat, impreuna cu un buchet de pesedisti, specialisti in probleme militare."