Calin Popescu-Tariceanu se declara "pregatit sa candideze" la alegerile prezidentiale, dar aceasta decizia o va lua impreuna "cu cei de la PSD", dupa cum a declarat fostul premier in emisiunea lui Mihai Gadea, de la Antena 3, unde a afirmat si ca legea Agentiei Nationale de Integritate trebuie schimbata.

"Sunt pregatit sa candidez", dar "acest lucru va trebui sa fie rezultatul unei decizii pe care nu o voi lua singur. O vom lua impreuna cu cei de la PSD pentru a gasi cea mai buna formula care sa ne duca in postura de castigatori", a spus acesta.

Intrebat cine sunt favoritii pentru intrarea in turul doi la alegerile prezidentiale, fostul liberal a sustinut ca "pana de curand era (Crin) Antonescu", dar ultimele sondaje arata ca "sansele lui se diminueaza", in conditiile in care ar avea o scadere intre 8 si 12 puncte procentuale.

Tariceanu a spus insa ca nu poate fi exclusa "posibilitatea ca PSD sa-si desemneze propriul sau candidat" si "probabil se va merge pe o astfel de solutie".

In emisiune, Mihai Gadea l-a anuntat la un moment dat pe fostul sef al liberalilor ca ANI "face epurare politica, a facut abuzuri si continua sa le faca", precizand ca aceasta este "opinia" sa.

Sustinand ca ANI este "subordonata Senatului", Mihai Gadea l-a intrebat pe Tariceanu, care conduce camera superioara a parlamentului, daca Senatul nu ar trebui sa analizeze eventualele "abuzuri" ale ANI, cum au fost cazurile Ecaterina Andronescu si Mircea Diaconu, dupa cum a afirmat moderatorul Antena 3.

"Fara indoiala acest subiect l-am discutat cu colegii, cu totii suntem de acord ca trebuie intreprins ceva in special in ce priveste clarificarea actualei legi, care permite interpretari si care pune sub semnul intrebarii nu atat legea cat functionarea ANI. Cand avem zeci si sute de primari care par sa cada sub incidenta legii trebuie sa ne punem problema ce se intampla", a raspuns Tariceanu.

Acesta a afirmat ca, in opinia sa, legea "s-a referit la cu totul altceva" atunci cand a impus interdictia alesilor locali de a fi membri in consiliile de administratie ale unor societati, si anume la firmele private, nu la cele aflate in subordinea primariilor sau a consiliilor judetene.

"Cred ca trebuie sa intervenim aici si sa vedem daca nu cumva exista - si aceste banuieli pe care le exprimati dvs nu sunt singulare, sunt numeroase si probabil ar trebui sa ne indrepte si spre o analiza a situatiei existente pentru a vedea ce se intampla cu numarul atat de mare de dosare si de alesi locali afectati de aceasta incompatibilitate", a argumentat acesta.

Mihai Gadea l-a intrebat daca se impune formarea unei comisii senatoriale pentru analiza activitatii ANI.

Calin Popescu-Tariceanu a precizat ca ANI "e o institutie total independenta, care nu e subordonata Senatului, dar sigur ca putem sa ne punem o astfel de problema nu sub forma unei comisii de ancheta, ar fi interpretata ca o interferenta a legislativului in zona justitiei".