Dan Voiculescu si-a lansat miercuri cartea "Uniunea Social Liberala - Ideea care l-a ingenuncheat pe Basescu Traian", alaturi de presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, si de Mircea Geoana.

"Subtitlu este 'ideea care l-a ingenuncheat' pe Basescu, nu 'care l-a invins'. Dar un om ca Basescu, odata ajuns ingenuncheat, nu se mai ridica. Asa e construit. Asta este fibra lui. Eu am spus-o ca e un capitan de vapor care nu a facut decat sa comande. Un popor nu poate fi la infinit comandat. Fenomenul presedintelui autoritar, inceput de Ceausescu, a revenit din pacate in Romania. Cel mai important lucru, uitandu-ne la viitor, este sa nu se mai repete. Daca Romania va avea un presedinte care isi va dori, cum si-a dorit si a reusit Basescu, sa controleze toate institutiile, absolut toate institutiile de forta in baza unui plan diabolic, care cred ca a fost candva asternut pe hartie si implementat tenace de-a lungul anilor, acest lucru este deosebit de periculos. Dictaturile, peste tot in lume, au esuat si au lasat urme groaznice in populatie. Sunt si voi ramane un adversar la vedere al lui Traian Basescu", a spus Voiculescu, citat de Agerpres.

Invitat la lansarea de carte a lui Dan Voiculescu, presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a subliniat faptul ca USL a creat "niste asteptari enorme", care insa au atras dupa ele si "responsabilitati pe masura" pentru cei care si-au asumat proiectul USL.

"Perioada 2008-2012 a reprezentat o alunecare catre un regim politic apropiat de cel prezidential, care este impropriu Constitutiei, dar care, prin profilul personajului care este, din pacate, inca presedintele Romaniei, a transformat aceasta partitura in ceva ce nu este descris in Constitutie. Mai mult de atat, regimul politic este marcat permanent de conflicte grave in care presedintele este actorul principal, in loc sa fie factorul de moderatie, asa cum este descris in Constitutie. Cetatenii au dat un vot, practic, impotriva acestui sistem politic instaurat impropriu si au vrut sa il sanctioneze", a spus Tariceanu, adaugand ca un alt motiv care a determinat romanii sa se orienteze catre proiectul USL a fost dorinta lor de a se reveni la bunastare.

Potrivit lui Tariceanu, cei care inca privesc ca valabile principiile care au condus la infiintarea USL au datoria de a duce proiectul la implinire si de a nu ramane datori fata de electorat.

"Ne-am angajat la schimbari majore. (...) Din pacate, eu consider ca USL a ramas dator pentru ca, la un moment dat, iata se frange din lipsa unei culturi politice si institutionale. Eu cred ca cei care consideram ca inca valabile elementele care au dus la aceasta sustinere populara extraordinara si raman in picioare avem intr-un fel obligatia sa le ducem la indeplinire. Cartea vine sa marcheze istoria, dar lasa la final si o serie de intrebari deschise la care unii sa raspunda cu ce pot face pentru ca proiectul sa fie dus la bun sfarsit, iar altii sa raspunda de ce au dus nu la ingroparea proiectului, dar la punerea lui sub un mare semn de intrebare", a mai adaugat presedintele Senatului.

Fostul presedinte al Senatului Mircea Geoana a explicat ca proiectul USL nu a rezistat fiindca in Romania nu exista o traditie a colaborarii, iar aliantele sunt mai degraba determinate de simpatii personale si de "chimia" care exista intre liderii partidelor care formeaza respectivele aliante.

"De ce nu a durat in USL? Pentru ca in Romania si in istoria Romaniei aliantele si proiectele mari se bazeaza exclusiv pe relatia personala dintre liderilor acelor formatiuni. (...) Nu exista o cultura a constructiei de coalitie si de armonizare de proiecte, de interese. (...) Nu e suficient ca liderii sa se sincronizeze si sa aiba, eventual, o empatie sau o chimie personala pozitiva. Este nevoie de o detaliere, pana la ultimul amanunt, a programului politic, de guvernare si a mecanismelor pentru solutionarea tensiunilor care apar in mod inevitabil", a spus acesta.

Mircea Geoana a adaugat ca lucrarea 'Uniunea Social Liberala - Ideea care l-a ingenuncheat pe Basescu Traian' este o marturie din partea unui martor ocular, adaugand ca, in opinia sa, USL a reprezentat mai mult decat o constructie politica, "a reprezentat o reactie de sanatate democratica in aceasta tara".

Academicianul Dinu C. Giurescu, cel care semneaza 'Cuvantul inainte' al cartii, a tinut sa sublinieze faptul ca volumul in discutie indeamna cititorul la reflectie si la cautarea unor raspunsuri.

"Cititorul afla evolutia evenimentelor si a gandurilor din intervalul 2009-2012. (...) Proiectul si programul USL au raspuns sperantelor si nevoilor cetatenilor tarii, dorintei lor de normalitate", a afirmat academicianul.

Cartea 'Uniunea Social Liberala - Ideea care l-a ingenuncheat pe Basescu Traian' este structurata pe doua parti, tratand cronologic, in prima parte, evenimentele care au avut loc incepand cu data de 7 decembrie 2009 si pana in decembrie 2012, cand USL se afla 'la apogeu' dupa castigarea alegerilor parlamentare.

In cea de-a doua parte, intitulata 'Ecouri personale', Dan Voiculescu expune o perspectiva subiectiva asupra USL, enuntand opinii si cu privire la "mitul mogulului si spirala violentei in presa", dar si cu privire la "ce urmeaza pentru USL... cartile de istorie".

Cartea, editata la RAO, se incheie in anexa cu o stenograma a discutiilor purtate intre presedintele Traian Basescu si delegatia Partidului Conservator, la Palatul Cotroceni, in data de 20 martie 2007.