Guvernul a aprobat, miercuri, o ordonanta de urgenta privind alegerile partiale, principala precizare a actului normativ fiind aceea ca scrutinul se desfasoara intr-un singur tur, iar cel care obtinut cel mai bun scor este castigator, a declarat miercuri ministrul delegat pentru Relatia cu Parlamentul, Eugen Nicolicea, citat de Agerpres.

"Astfel, s-a emis o Ordonanta de urgenta pentru modificarea Legii 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului. Aceasta s-a facut cu urmatorul scop: exista un vid legislativ prin declararea ca neconstitutional a alineatului 17 al articolului 48, iar noi am umplut acest vid legislativ legiferand printr-o ordonanta, motivarea urgentei fiind aceea ca exista cel putin sapte colegii in care ar trebui sa se faca alegeri, iar daca nu le-am face acum, termenul prevazut de lege ar fi depasit. Deci, motivul de a emite ordonanta de urgenta exista. Modificarea consta in faptul ca s-au precizat urmatoarele: alegerile se desfasoara intr-un singur tur, iar cel mai bine plasat obtine mandatul. Adica, cine ia un vot in plus castiga", a declarat Eugen Nicolicea.

Ministrul delegat pentru Relatia cu Parlamentul a adaugat ca precizarile facute in ordonanta de urgenta sunt "de bun-simt, au existat in trecut in lege, deci nu sunt o noutate".

In completare, purtatorul de cuvant al Guvernului Mirel Palada a mentionat ca Executivul a aprobat "inca doua alte acte normative referitoare, pe de-o parte, la stabilirea datei pentru alegerile partiale pentru a fi stabilite in aceeasi zi cu alegerile europarlamentare, cat si un altul privind stabilirea programului calendaristic ce rezulta in urma acestor decizii".

Eugen Nicolicea a adaugat ca in privinta celor doua acte mentionate de Palada cele mai importante precizari se refera la faptul ca "pana pe 5 mai, cel mai tarziu cu 20 de zile inainte de data alegerilor, trebuie facuta depunerea candidaturilor".

"De asemenea, pana pe data de 11 mai se rezolva si contestatiile, iar pe data de 10 mai incepe campania electorala", a declarat ministrul delegat pentru Relatia cu Parlamentul.

La intrebarea privind durata mai scurta de campanie electorala, respectiv 15 zile, purtatorul de cuvant al Executivului a precizat ca exista precedente in acest sens.

"Autoritatea Electorala Permanenta a propus acest calendar si avem precedentul altor alegeri partiale, unde a existat aceasta reducere a termenelor fata de campaniile obisnuite", a declarat Mirel Palada.

Potrivit actelor normative adoptate in sedinta de miercuri a Guvernului, pe 25 mai se vor organiza alegeri partiale pentru Camera Deputatilor si Senat in unele colegii uninominale din circumscriptia electorala nr.18, judetul Galati, circumscriptia electorala nr. 20, judetul Gorj, circumscriptia electorala nr. 22, judetul Hunedoara, circumscriptia electorala nr. 25, judetul Ilfov, circumscriptia electorala nr. 32, judetul Satu Mare si circumscriptia electorala nr. 42, municipiul Bucuresti.