Traian Basescu i-a trimis presedintelui Senatului o cerere de reexaminare a Legii ce abroga articolul din Codul Penal care pedepseste presiunile asupra justitiei

de Alina Neagu     HotNews.ro
Marţi, 18 martie 2014, 16:34 Actualitate | Politic


Presedintele Traian Basescu i-a trimis, marti, presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu, o cerere de reexaminare asupra Legii pentru abrogarea Articolului 276 din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal. Articolul 276, abrogat de Senat pe 4 februarie, prevedea incriminarea faptei "unei persoane care, pe durata unei proceduri judiciare in curs, face declaratii publice nereale referitoare la savarsirea, de catre judecator sau de organele de urmarire penala, a unei infractiuni sau a unei abateri disciplinare grave legate de instrumentarea respectivei cauze, in scopul de a le influenta sau intimida".

UPDATE Ora 20:14: Presedintele Traian Basescu a gresit atunci cand a retrimis in Parlament articolul 276 din Codul Penal, deoarece oamenii politici au obligatia de a nu comenta niciodata deciziile justitiei, dar presa trebuie sa fie libera, a declarat premierul Victor Ponta, aflat in vizita la Tirana.

Seful statului arata, in scrisoare, ca libertatea de exprimare trebuie sa se exercite in limitele bunei-credinte, iar CSM nu a sustinut aceasta propunere legislativa de abrogare.

Amintim ca abrogarea acestui acord din Codul penal a fost o initiativa a PNL.

Articolul din Codul penal abrogat recent prevedea ca sanctiunea care se poate aplica era inchisoarea de la trei luni la un an sau amenda.

Initiatorii abrogarii au considerat insa ca, prin formularea respectivului articol,  "declaratiile oricarei persoane, cu atat mai mult cele aparute in mass media, ar putea fi interpretate in orice moment ca fiind o presiune la adresa unui judecator sau a unui alt organ de urmarire penala". Initiatorii au sustinut ca acest articol crea posibilitatea pronuntarii unor solutii arbitrare care sa aduca atingere libertatii de exprimare.

Redam integral cererea transmisa de seful statului presedintelui Senatului:


Domnului Calin-Constantin-Anton Popescu-Tariceanu
Presedintele Senatului

In temeiul Articolului 77 alineatul (2) din Constitutia Romaniei, republicata, formulez urmatoarea CERERE DE REEXAMINARE asupra Legii pentru abrogarea Articolului 276 din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal.

Motivele cererii sunt urmatoarele:

1. Prin legea aflata la promulgare se abroga infractiunea de "Presiuni asupra justitiei", prevazuta la Articolul 276 din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal. Aceasta infractiune face parte din categoria infractiunilor contra infaptuirii justitiei si instituie o protectie atat pentru judecator, cat si pentru organele de urmarire penala. Potrivit Articolului 276 din Codul Penal, "fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare in curs, face declaratii publice nereale referitoare la savarsirea de catre judecator sau de organele de urmarire penala a unei infractiuni sau a unei abateri disciplinare grave legata de instrumentarea respectivei cauze, in scopul de a influenta sau intimida, se pedepseste cu inchisoarea de la 3 luni la un an sau cu amenda".

2. Introducerea acestei infractiuni in Codul Penal a avut in vedere, potrivit Expunerii de motive la Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal, "drept principala ratiune asigurarea si protejarea impartialitatii si libertatii judecatorilor si organelor de urmarire penala in exercitarea atributiilor judiciare conferite de lege fata de incercarile de intimidare sau influentare a acestora. Faptele incriminate sunt inspirate din realitatile practicii judiciare, dar, mai ales, de frecventa, intensitatea si de modul de manifestare a acestor fapte in ultimii ani, constand in incercarile de influentare sau intimidare din partea partilor sau a reprezentantilor acestora, in modalitatile aratate, pe durata desfasurarii unui proces, obtinandu-se astfel o atmosfera de natura sa vicieze grav impartialitatea judecatorilor sau procurorilor, atmosfera care poate fie sa profite celor ce recurg la asemenea mijloace in cazul obtinerii efectului scontat, fie sa-i dezavantajeze prin obtinerea unei atitudini ostile din partea magistratilor." Astfel, ratiunile care au justificat introducerea acestei infractiuni persista si, in consecinta, abrogarea articolului ce sanctioneaza presiunile asupra justitiei nu este oportuna.

3. Pe de alta parte, libertatea de exprimare trebuie sa se exercite in limitele bunei-credinte, sens in care consideram ca mentinerea in Codul Penal a infractiunii de "Presiuni asupra justitiei" are un efect descurajant pentru posibilele incercari de a influenta sau a intimida magistratii, prin declaratii publice nereale, referitoare la savarsirea de catre judecator sau de organele de urmarire penala, a unei infractiuni sau a unei abateri disciplinare grava legata de instrumentarea respectivei cauze pe durata unei proceduri judiciare in curs.

4. Mai mult, Consiliul Superior al Magistraturii nu a sustinut aceasta propunere legislativa. In punctul sau de vedere adresat Parlamentului, Consiliul Superior al Magistraturii subliniaza importanta mentinerii acestei incriminari, precizand ca actuala infractiune prevazuta la Articolul 276 din Codul Penal are in vedere doar declaratiile publice nereale facute cu scopul de a influenta sau intimida, ceea ce echivaleaza cu o distorsionare a realitatii, operata cu rea-credinta, care, astfel, cum a statuat si Curtea Europeana a Drepturilor Omului, depaseste limitele unei critici acceptabile. In conceptia CEDO, "o afirmatie veridica poate fi dublata de remarci suplimentare, de judecati de valoare, de supozitii ori de insinuari susceptibile sa creeze o imagine eronata in ochii publicului". Totodata, Curtea a recunoscut ca pot exista cazuri, cand este necesar, ca puterea judiciara sa fie protejata impotriva atacurilor distrugatoare, lipsite de fond serios, cu atat mai mult, cu cat obligatia de rezerva le interzice magistratilor sa reactioneze.

Astfel, dispozitia legala prevazuta la Articolul 276 din Codul Penal se opune declaratiilor publice neadevarate facute cu rea-credinta si nu are efecte asupra declaratiilor prin care se spune adevarul, se reclama un abuz, in interes public, legitim.

De asemenea, Consiliul Superior al Magistraturii a considerat ca infractiunea prevazuta la Articolul 276 din Codul Penal trebuie sa ramana in vigoare, data fiind necesitatea independentei si impartialitatii magistratului, principii consfintite si de Articolul 124 alin. (3) din Constitutia Romaniei.

5. Incriminarea anumitor fapte ce au rolul de a influenta sau intimida magistratul este in acord cu recomandarea Comisiei Europene privind introducerea unui cadru clar privind interdictia de a critica hotarari judecatoresti si de a submina activitatea magistratilor sau de a face presiuni asupra acestora (Raportul din ianuarie 2013 al Comisiei Europene catre Parlamentul European si Consiliu privind progresele inregistrate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare).

6. Fata de cele anterior expuse, apreciem ca se impune mentinerea acestei infractiuni in Codul Penal deoarece, prin abrogarea textului de lege propus, ar putea fi afectat bunul mers al justitiei.

Luand in considerare competenta legislativa exclusiva a Parlamentului, va solicitam reexaminarea legii trimisa la promulgare, in sensul respingerii sale.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1695 vizualizari

 • -9 (9 voturi)    
  ia uite frate!! (Marţi, 18 martie 2014, 17:58)

  Codruta N [utilizator]

  Deci presa ARE voie sa fie criticata, autoritatile AU voie sa fie criticate (ba chiar Base ar sustine ca e "recomandabil", numai sa nu fie de-ale partidului Sãu)... numa' judecatorii n-au voie sa fie criticati... ca or fi sfinti... sau cevaaa... !! >:
 • -5 (5 voturi)    
  .. (Marţi, 18 martie 2014, 19:43)

  xerxes2001 [utilizator]

  Mare om de stat Base. Cred ca de la Bismarck incoace nu mai exista un asemenea om. Sincer e de 24 de ani in politichia romaneasca si nu imi amintesc niciun proiect major care saaiba sematura lui
 • 0 (0 voturi)    
  VVPlagiatorul are pareri albaneze ? (Miercuri, 19 martie 2014, 7:55)

  Plagarus [utilizator]

  Circula idea ca ar trebui verificata originalitatea tuturor tezelor de doctorat deja avizate favorabil. Cred ca asa ceva nu este fezabil. Dar s-ar putea verifica tezele celor care au titlul de Dr. si candideaza pentru o functie care implica spor de salariu pentru acest titlu. Cazurile Mang si Ponta arata ca verificarea se poate face cu usurinta, folosind softuri specializate. Sigur ca acesta nu este un filtru perfect, pentru ca plagierea prin traducere din alta limba nu poate fi depistata de un soft. Totusi, ar fi o stavila impotriva imposturii.
  Eu asi face alta verificare foarte simpla – ce activitate stiintifica au avut toti acesti doctori dupa ce si-au luat doctoratul?!In felul acesta s-ar vedea clar modul in care s-a luat doctoratul si eficacitatea investitiei facute de stat in acest doctorat.
  Traseul lui Ponta este evident pentru oricine – indrumator un stab de partid, casatorie cu fata altui stab, reteta cunoscuta inca de pe vremea comunistilor.
 • +2 (2 voturi)    
  pontache, esti in eroare (Miercuri, 19 martie 2014, 11:34)

  Gobelin [utilizator]

  una e sa critici, alta e sa calomniezi.
  codul penal nu se refera la critica, ci la calomnie.
  titlul articolului e gresit.
  cititi continutul pentru a va lamuri.
  in aceeasi eroare e si Codruta N, care probabil soarbe cu nesat emisiunile lui Radu Tudor si ale Danei Grecu, despre procurorii si judecatorii basisti, nu-i asa?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by