Decizia de joi a Curtii de Apel Bucuresti (CAB) prin care Mircea Diaconu a fost achitat, pe fond, pentru conflict de interese "nu influenteaza in niciun fel interdictia de a ocupa o functie sau o demnitate publica, respectiv cea de membru al Parlamentului European", informeaza ANI.

"Procesul penal aflat pe rolul instantelor de judecata (privind conflictul de interese - n.r.) nu influenteaza in niciun fel interdictia prevazuta de dispozitiile art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/2010, de a ocupa o functie sau o demnitate publica, respectiv cea de membru al Parlamentului European. Interdictia se aplica pe o perioada de trei ani, de la data ramanerii definitive a raportului de evaluare (privind incompatibilitatea lui Diaconu - n.r.), ca urmare a deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie, emisa la data de 19 iunie 2012", se arata intr-un comunicat transmis joi de Agentia Nationala de Integritate (ANI) si citat de Mediafax.

Precizarile ANI vin dupa ce in spatiul public au fost avansate opinii potrivit carora Mircea Diaconu, in urma achitarii pe fond in procesul privind conflictul de interese, ar putea candida pentru Parlamentul European (PE).

Astfel, ANI subliniaza ca Diaconu ramane cu interdictia urmare a deciziei irevocabile luate de instanta suprema in procesul privind incompatibilitatea.

Ponta, pe Facebook: Ma bucur pentru decizia in cazul lui Diaconu, ii urez succes in reprezentarea Romaniei in PE

Premierul Victor Ponta a scris, pe Facebook, ca se bucura dupa decizia Curtii de Apel in cazul lui Mircea Diaconu, mentionand ca il apreciaza ca om si personalitate culturala, ca a lucrat bine cu acesta si ca ii ureaza mult succes in reprezentarea Romaniei in Parlamentul European.

Antonescu: Am luat act de comunicatul ANI in cazul lui Mircea Diaconu si vom proceda in consecinta

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat ulterior, la Ramnicu Valcea, ca a luat act de precizarile ANI in cazul candidaturii lui Mircea Diaconu la europarlamentare si ca liberalii vor proceda in consecinta, urmand ca forma definitiva a listei pentru PE sa fie stabilita de conducerea PNL.

***

Fostul ministru al Culturii Mircea Diaconu a fost achitat, joi, de Curtea de Apel Bucuresti, in dosarul in care este acuzat de conflict de interese, instanta dispunand ca acesta sa plateasca o amenda administrativa de 1.000 de lei.

Decizia de achitare a lui Mircea Diaconu poate fi atacata cu apel la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ).

In noiembrie 2012, Mircea Diaconu, atunci senator PNL, a fost trimis in judecata pentru cinci fapte de conflict de interese. Dosarul a ajuns la Inalta Curte de Casatie si Justitie, instanta competenta sa judece parlamentari.

In 4 decembrie 2012, Mircea Diaconu si-a inaintat demisia din Senat, iar in 12 decembrie 2012 plenul Senatului a adoptat un proiect de hotarare prin care s-a declarat vacant mandatul de senator al lui Diaconu.

Dosarul lui Mircea Diaconu a ajuns la Curtea de Apel Bucuresti, dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus, in 19 martie 2013, trimiterea cauzei la aceasta instanta, intrucat acesta nu mai era parlamentar.

Procurorii Parchetului instantei supreme l-au acuzat pe Mircea Diaconu ca, in calitate de director al Teatrului "C.I. Nottara", ar fi participat la negocierea conditiilor contractuale si apoi a semnat, la data de 27 aprilie 2007, contractul de drepturi intelectuale (regie) avand ca obiect realizarea unui spectacol de catre sotia sa, actrita si regizoarea Diana Lupescu, contract in baza caruia s-ar fi realizat in mod direct un folos material pentru aceasta.

Potrivit procurorilor, tot in calitate de director al teatrului, Diaconu ar fi participat la negocierea conditiilor contractuale pentru punerea in scena a altor trei spectacole, dupa care a semnat contractele de drepturi conexe (de autor) cu sotia sa, care urma sa indeplineasca diverse functii (cum ar fi: regizor, scenograf, colaborator si colaborator-actor), contracte in baza carora s-a realizat in mod direct un folos material pentru acesta.

De asemenea, au mai aratat procurorii, la data de 13 august 2007, Mircea Diaconu a prezidat Comisia de examinare pentru ocuparea postului vacant de regizor artistic la Teatrul "C.I. Nottara", "dupa ce anterior aprobase si tematica de concurs pentru regizorul artistic si cunostea cu exactitate ca numai sotia sa se va prezenta la aceasta competitie pentru promovarea in functie". Potrivit procurorilor, Mircea Diaconu i-a acordat calificative maxime sotiei sale, iar apoi a emis o decizie de promovare a acesteia, act administrativ in baza caruia Diana Lupescu a realizat "un folos material direct concretizat in cresterea salariala aferenta".

Conform probatoriului administrat in cursul urmaririi penale, prin cele patru contracte acordate de Mircea Diaconu ar fi fost realizat un folos material pentru sotia sa in cuantum total de 29.112 lei.

In 21 iunie 2012, Inalta Curte de Casatie si Justitie a hotarat irevocabil ca senatorul Mircea Diaconu s-a aflat in incompatibilitate din decembrie 2008, in conditiile in care, pe langa calitatea de parlamentar, acesta ocupa si functia de director-manager al Teatrului "C.I. Nottara" din Capitala, functie de conducere specifica unei institutii publice locale.

Mircea Diaconu si-a pierdut mandatul de senator in decembrie 2012, dupa ce Curtea Constitutionala a admis sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii privind punerea in executare de catre Senat a hotatarii judecatoresti referitoare la incompatibilitatea politicianului.

In 31 octombrie 2012, Consiliul Superior al Magistraturii sesizase Curtea Constitutionala in vederea solutionarii conflictului juridic de natura constitutionala constatat in legatura cu refuzul Senatului de a pune in executare hotararea Inaltei Curti de Casatie si Justitie privind starea de incompatibilitate a lui Mircea Diaconu.

Diaconu si-a dat demisia din functia de director de teatru dupa ce ANI a anuntat, in ianuarie 2011, ca a fost in incompatibilitate.