Presedintele Jobbik, Vona Gabor, afirma ca Traian Basescu si Victor Ponta "ori au fost dezinformati, ori fac un joc politic antimaghiar", iar daca au o problema cu el pe motiv ca sustine autonomia, atunci sa spuna clar si "sa nu imbrace intentia lor reala intr-o haina asa de transparenta", informeaza Mediafax. Deputatul Jobbik Szavay Istvan a declarat, joi, la Brasov, ca presedintele partidului, Vona Gabor, nu va mai veni in Romania pana la alegerile parlamentare din Ungaria pentru a-si sustine candidatura, el spunand ca Jobbik nu este un partid extremist sau nationalist, ci sustine natiunea maghiara

Intr-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook si adresat presedintelui Traian Basescu si premierului Victor Ponta, Vona Gabor isi exprima "nedumerirea" fata de intentia autoritatilor romane de a-i interzice prezenta pe teritoriul tarii.

Vona se intreaba ce ilegalitate a comis, in conditiile in care nu a facut altceva decat sa marsaluiasca in mod pasnic la manifestarea de luni seara, de la Targu Mures.

"Daca pentru acest lucru sunt interzis, atunci ce se va intampla cu miile de participanti? Vor fi interzisi din tara si liderul belgian, catalan si basc, care la fel au participat? Ei nu doar au marsaluit in liniste, ca mine, ci au sustinut si discursuri remarcabile", arata Vona.

El precizeaza ca, potrivit emisiunilor de stiri, membrii Jobbik si ai Garzii Maghiare ar fi provocat incidente la Targu Mures, insa acest fapt este "o minciuna mare", subliind ca acestia au respectat recomandarile organizatorilor si au marsaluit pasnic si nu au avut nici steaguri de partid.

"Acest lucru s-a intamplat. Pentru asta se doreste interzicerea noastra? Domnule presedinte, domnule premier, sa nu va faceti de ras! Inteleg eu ca voturile sunt importante, fiind si eu presedinte de partid, dar totusi exista un nivel sub care nu merita sa cobori. In cazul in care dumneavoastra aveti o problema pentru ca eu si partidul meu, consecvent si in orice imprejurare, suntem alaturi de problema autonomiei secuiesti, atunci sa spuneti cinstit. Sa nu imbracati intentia dumneavoastra reala intr-o haina asa de transparenta! (¬) Daca aveti o problema cu programul Jobbik sau cu mine, fiti barbati si spuneti clar: problema cu mine este ca sprijin autonomia secuilor. Atunci voi intelege acest lucru, dar aceasta incercare puerila pentru interzicerea mea, este nedemna si de compatimit", sustine presedintele Jobbik.

El mai sustine ca in acest caz exista doua posibilitati: ori cei doi politicieni romani au fost dezinformati, ori acestia duc un joc politic antimaghiar de nivel scazut.

"Sunt doua posiblitati. Ori sunteti dezinformati, ori duceti un joc politic antimaghiar de nivel scazut", mentioneaza Vona Gabor.

Presedintele Traian Basescu declara, marti, ca cere Guvernului si Parlamentului emiterea unui act normativ prin care sa se interzica prezenta membrilor partidului Jobbik in Romania, pe care l-a catalogat drept "extremist".

Premierul Victor Ponta a afirmat, miercuri, ca Ministerul de Interne il poate declara pe liderul Jobbik drept persoana indezirabila pe teritoriul Romaniei daca presedintele Traian Basescu, ca sef al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, avizeaza procedura.

Ulterior acestei declaratii, Guvernul a transmis adresa, datata 12 martie, prin care premierul Victor Ponta i-a trimis presedintelui Traian Basescu nota de informare redactata de vicepremierul Gabriel Oprea, ministru de Interne, privind activitatile pe teritoriul Romaniei ale presedintelui partidului Jobbik din Ungaria, Vona Gabor, "cu impact in planul securitatii nationale si sigurantei publice", si il roaga, in acest sens, sa avizeze, in calitate de presedinte al CSAT, concluziile si masurile propuse in nota de informare.

Ulterior, seful statului a declarat ca nu a citit inca nota Guvernului pe subiectul Jobbik, adaugand ca el vizeaza un spectru mai larg de activitati extremiste pe teritoriul Romaniei, mentionand si Garda Maghiara.

Deputatul JobbikSzavay Istvan a declarat, joi, la Brasov, ca presedintele partidului, Vona Gabor, nu va mai veni in Romania pana la alegerile parlamentare din Ungaria pentru a-si sustine candidatura, el spunand ca Jobbik nu este un partid extremist sau nationalist, ci sustine natiunea maghiara., potrivit Mediafax. Szavay Istvan a adaugat, in acest context, ca liderii UDMR care fac astfel de declaratii "nu au interesul natiunii maghiare, ci interese la guvernare".

Intrebat daca presedintele Jobbik, Vona Gabor, va veni in Romania pentru a-si sustine candidatura in Parlamentul ungar, Szavay Istvan a spus ca acesta nu va veni pana in 6 aprilie, data la care vor avea loc alegerile parlamentare din Ungaria.

Szavay Istvan a precizat ca a venit in Transilvania pentru a prezenta maghiarilor cu dubla cetatenie programul electoral, iar urmatoarele intalniri cu cetatenii vor avea loc la Sfantu Gheorghe, Baraolt si Miercurea Ciuc.

"Jobbik a scris istorie si a facut un bine celor din Transilvania", a spus el.

El a spus ca doreste ca resursele din partea Guvernului ungar sa se majoreze de cinci ori pentru cetatenii maghiari si sa se creeze locuri de munca pentru maghiari in societati comerciale, unde sa se ceara sa se vorbeasca limba maghiara.

Intrebat daca membrii Jobbik au vreo implicare in evenimentele de la Targu Mures, Szavay a spus ca simpatizantii partidului Jobbik nu au nicio legatura cu actiunile de protest din municipiu.

Luni seara, aproximativ 4.000 de persoane au participat la comemorarea secuilor ucisi in 1854, organizata la Targu Mures, CNS cerand autonomia Tinutului Secuiesc, dar si inceperea unui dialog cu noul guvern privind statutul regiunii.