Prezenta membrilor partidului extremist maghiar Jobbik nu poate fi interzisa in Romania. Solutia este izolarea politica a formatiunilor extremiste. Declaratiile au fost facute la RFI de Gyorgy Frunda, consilier onorific al premierului Victor Ponta.

Presedintele Traian Basescu a cerut marti Guvernului si Parlamentului emiterea unui act normativ, prin care sa se interzica prezenta membrilor partidului Jobbik in Romania, pe care l-a catalogat drept "extremist". Solicitarea a venit dupa o manifestatie de acum cateva zile din Targu Mures, unde circa patru mii de persoane, intre care si membri Jobbik, au cerut autonomia Tinutului Secuiesc. Manifestatia s-a soldat si cu ciocniri cu jandarmii.

Gyorgy Frunda crede ca solicitarea presedintelui Traian Basescu nu e fezabila: "Nu vad cum e fezabila, nu vad cum e fezabila. Acesti oameni, care sunt membrii partidului Jobbik, partid de extrema dreapta si care ne face foarte mult rau noua, comunitatii maghiare din Romania prin venirea in Ardeal, prin campania pe care o fac in Ardeal pentru alegerile parlamentare din Ungaria, care au loc pe sase aprilie, nu vad cum poti sa le interzici ca in cadrul Uniunii Europene sa le interzici sa circule liber. Poti sa le interzici sa faca manifestatii, nu le dai autorizatie sa faca manifestatii, dar sa circule liber prin Romania nu vad nici o posibilitate cum le-ai putea interzice treaba asta".

In opinia lui Frunda, "solutia este izolarea partidelor extremiste, oricare ar fi ele si de orice nationalitate, unguresti, romanesti, frantuzesti, ar trebui izolate politic si atunci oamenii pot alege intre partidele democratice si cele extremiste". Continuarea pe www.rfi.ro.