Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat marti ca nu este de acord sa vina oameni din Ungaria si sa protesteze in tara noastra, potrivit agentiei Agerpres.

"Cei care au venit si au protestat din Ungaria, vorbesc de extrema dreapta, ar trebui sa protesteze in Ungaria. Noi ne-am delimitat de ei. Nu noi am organizat, nu noi i-am invitat, deci cand vine un grup de extrema dreapta din Ungaria sau de oriunde, eu cred ca fiecare om cu valori si cu principii democratice trebuie sa se delimiteze. Legat de evenimentul propriu-zis, este un eveniment istoric care n-ar nicio legatura cu relatiile romano-maghiare, s-a intamplat acum 160 de ani si este o comemorare. Eu nu sunt de acord sa vina oamenii din Ungaria sa protesteze la noi, nici la Targu Mures, nici in alte localitati", a declarat Kelemen Hunor, la Palatul Parlamentului.

Prefectul judetului Mures, Corneliu Grosu, a declarat marti presei ca cei care au provocat fortele de ordine la Targu Mures luni seara, in timpul marsului neautorizat, au fost cei de la HVIM (Organizatia 64 de Comitate), si nu Jobbik sau Garda Maghiara.

"Cei care au provocat fortele de ordine au fost cei de la HVIM. Jobbikul si Garda Maghiara au fost de data aceasta in limita unei normalitati pe care noi o dorim in continuare. Cei care vorbesc de Jobbik si de Garda nu stiu nici macar insemnele, nu stiu nici macar structura celor care au participat. Nu, cei care au fost vehementi au fost de la HVIM (Organizatia 64 de Comitate). Dar nu cei din Targu Mures au fost cei mai vocali, nu cei din Targu Mures au provocat organele de ordine - nu doar ale autoritatilor, ci si ale organizatorilor -, ci au fost de prin Harghita si Covasna. Acestia au fost cei mai vehementi, acestia au venit si s-au apucat sa faca dezordine in Targu Mures. De aceea spun ca noua nu ne trebuie in oras venituri sa strice linistea si sa conturbe populatia de la Targu Mures, seara, cand oamenii vin de la serviciu, sa ii asculte pe ei cand urla ca disperatii", a afirmat prefectul de Mures.

Corneliu Grosu a accentuat faptul ca pe viitor aceste marsuri nu trebuie sa mai aiba loc si trebuie stabilite conditiile exacte pentru orice manifestare istorica.

"Plimbari prin oras cu steaguri si cu solicitari din acestea de rupere a pamantului romanesc in Targu Mures nu trebuie sa se mai intample niciodata. Autoritatile de data aceasta - pe un fundament legal care nu exista acum si care trebuie creat - trebuie sa interzica astfel de manifestari", a sustinut Grosu.

Prefectul de Mures a aratat ca la marsul neautorizat au participat circa 2.000 - 2.400 de persoane din afara judetului, restul din judet si din Targu Mures, fapt ce a insemnat "un interes scazut fata de asteptarile organizatorilor, care s-au pregatit pentru peste 100.000 de oameni".