Guvernul trebuie sa faca tot posibilul pentru aplicarea legii si a standardelor europene privind minoritatile si sa descurajeze extremistii "din toate partile", atat pe cei maghiari, dar si pe cei romani, care nu sunt in Ardeal, ci la televizor, in Bucuresti, a declarat premierul Victor Ponta, potrivit Mediafax.

"Cred in continuare ca noi trebuie sa facem tot ce putem in primul rand pentru aplicarea legii si a standardelor europene, dar si pentru descurajarea extremistilor din toate partile: extremisti maghiari, extremisti romani - din fericire, extremistii romani nu sunt in Ardeal, sunt pe la televizor, pe aici, pe la Bucuresti, pe Dambovita - dar cu atat mai mult trebuie sa incurajez pe cei care au capacitatea de a fi moderati, de a avea putere de dialog si sa-i descurajez pe extremisti din toate partile", a spus Ponta, la Parlament, dupa prezentarea programului asumat de Guvernul USD-UDMR.

Luni seara, aproximativ 4.000 de persoane au participat la comemorarea secuilor ucisi in 1854, organizata la Targu Mures, CNS cerand autonomia Tinutului Secuiesc, dar si inceperea unui dialog cu noul guvern privind statutul regiunii. Oamenii au ascultat discursuri timp de aproximativ trei ore si jumatate, in fata Monumentului Secuilor Martiri, dupa care presedintele CNS i-a indemnat pe manifestanti sa se deplaseze pe trotuar spre centrul orasului. Participantii au pornit in mars strigand "Hungaria", "Sa piara Trianonul" si "Autonomia".

In timpul manifestatiei, mai multe persoane imbracate in tricouri cu insemnele organizatiei "64 de Comitate" (HVIM) s-au certat si imbrancit cu jandarmii, la un moment dat aruncandu-se cu petarde.

Mitingul de la Targu Mures a fost organizat, pentru al doilea an consecutiv, de Consiliul National Secuiesc (CNS), cu ocazia Zilei Libertatii Secuiesti - 10 martie, cand sunt comemorati trei secui martiri executati in 1854. CNS a cerut si aprobare pentru un mars de la monument si pana la Prefectura, insa acesta nu a fost autorizat de Primaria Targu Mures.