Camera Deptuatilor a respins marti, prin vot secret, cererea procurorilor anticoruptie de ridicare a imunitatii a lui Daniel Chitoiu in vederea inceperii urmaririi penale. Au fost 248 de voturi impotriva, 108 pentru si 4 anulate.

Daniel ChitoiuFoto: AGERPRES

Lista parlamentarilor aparati in fata justitiei

  • Daniel Chitoiu, deputat PNL, fost ministru de Finante si viceprim-ministru in Guvernul Ponta II. Parlamentul a respins incuviintarea urmaririi penale.
  • Varujan Vosganian, senator PNL, fost ministru al Economiei. Senatul a respins incuviintarea urmaririi penale. 
  • Vlad Cosma, deputat PSD. Camera Deputatilor a respins arestarea preventiva, in 17 februarie 2012. 
  • Ion Stan, deputat PSD. Camera Deputatilor a respins arestarea preventiva, in 21 decembrie 2012, in ultimul moment al legislaturii trecute, insa dupa alegerile legislative. 
  • Monica Iacob Ridzi, deputat, fost ministru PDL al Tineretului si Sportului. Camera Deputatilor  respins incuviintarea perchezitiei si extinderii urmaririi penale in dosarul 2 Mai, in 14 decembrie 2010, in fosta legislatura.

DNA a cerut pe 25 februarie urmarirea penala a fostului ministru al Finantelor, Daniel Chitoiu, acuzat de abuz in serviciu si constituire de grup infractional organizat in dosarul ASF - Carpatica. Astfel, procurorii au transmis procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte referatul in vederea sesizarii Camerei Deputatilor pentru formularea cererii de efectuarea urmaririi penale fata de Daniel Chitoiu pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu si constituirea unui grup infractional organizat, in perioada in care avea calitatea de ministru al Finantelor Publice. Sotia lui Daniel Chitoiu (director in ASF) si nasul sau, Dan Radu Rusanu (seful ASF) sunt deja urmariti penal in dosarul ASF - Carpatica Asig.

Procurorii arata ca "exista indicii rezonabile" ca Daniel Chitoiu a initiat o ordonanta de urgenta, in octombrie 2013, cu scopul de a sprijini "grupul infractional constituit pentru a favoriza interesele S.C. CARPATICA ASIG S.A., in lipsa unei urgente reale si cu eludarea procedurii prealabile reglementate de Hotararea Guvernului nr. 561/2009".

Ordonanta, care a si fost adoptata de Guvern, a facut posibila inlaturarea din Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara a lui Tudor Daniel George, vicepresedinte pe sectorul de supraveghere a asigurarilor, si inlocuirea acestuia cu o persoana "care urma sa garanteze, in mod fraudulos, protectia intereselor financiare ale S.C. CARPATICA ASIG S.A.", mai arata procurorii DNA.

  • Daniel Chitoiu, in plenul Camerei: Nu am nicio legatura si nu recunosc nicio vinovatie care mi se aduce de procurorul general

Deputatul liberal Daniel Chitoiu a declarat, marti, in plenul Camerei, ca nu recunoaste "nicio vinovatie" care ii este adusa de procurorul general in dosarul privind inceperea urmaririi penale pe numele sau pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu si constituire a unui grup infractional organizat, afirmand ca se afla intr-o situatie "jenanta".

"Vreau sa va spun clar ca nu am nicio legatura, nu exista nicio dovada ca as fi implicat si nu recunosc nicio vinovatie care mi se aduce de catre procurorul general. (...) Vin astazi in fata dvs pentru a se proceda la un vot cerut de procurorul general al Parchetului de pe langa ICCJ in cazul meu. Nu va ascund faptul ca sunt intr-o situatie jenanta in fata dvs, eu care mi-am indeplinit atributiile de ministru aproape timp de doi ani la Ministerul Economiei si Ministerul Finantelor Publice si am luptat contra grupurilor de interese si nu numai ca am luptat, dar am si intreprins toate demersurile necesare pentru intarirea institutiilor statului cu atributii in combaterea si eradicarea fraudei fiscale, am reorganizat ANAF, Garda Financiare, sa fiu acuzat ca tocmai eu protejez sau sprijin grupuri infractionale organizate", a spus Chitoiu, potrivit Agerpres.

El a subliniat ca OUG 94/2013 pentru organizarea si functionarea ASF a fost promovata de Guvern ca urmare a angajamentelor cu FMI, BM si CE.

Chitoiu a indicat ca in ceea ce priveste crearea ASF a facut obiectul atentiei institutiilor financiare internationale inca de la aparitia acestei institutii in decembrie 2012 si ca la fiecare misiune de evaluare s-a pus in discutie modul de organizare a managementului acesteia.

De asemenea, el a punctat ca la fiecare misiune de evaluare au fost stipulate in mod clar masuri privind imbunatatirea managementului la ASF, indicand ca pe 1 iulie 2013 institutiile financiare au impus reducerea numarului de membri ai Consiliului ASF la noua si introducerea unor criterii minime profesionale mai clare de ocupare a posturilor, iar pentru realizarea acestui obiectiv s-a impus termenul de 30 septembrie 2013.

"Am promovat aceasta OUG pentru ca pana la sfarsitul lunii septembrie 2013 in Parlament nu a putut sa fie adoptata o modificare la Ordonanta care exista in Legislativ, a trebuit sa ne indeplinim angajamentul fata de CE si FMI pentru ca atunci urma sa incheiem cel de-al treilea acord stand-by de tip preventiv cu FMI si de asemenea urma sa incheiem un Memorandum de intelegere cu CE", a aratat el.

Fostul ministru a argumentat urgenta OUG prin faptul ca in perioada respectiva incepea misiunea de evaluare a institutiilor financiare internationale, motiv pentru care nu mai exista timpul necesar adoptarii in Parlament a unui proiect de lege sau aducerea de amendamente la un act normativ care exista in Legislativ.

Chitoiu a indicat ca pe 16 octombrie 2013, cand a fost adoptata OUG, si-a asumat-o, desi proiectul de act normativ nu a fost elaborat de el ca ministru. El a aratat ca proiectul a fost initiat in 30 septembrie 2013 si ca a obtinut toate avizele de la toate directiile din Ministerul Finantelor si de la celelalte institutii. In plus, Chitoiu a afirmat ca toate observatiile Ministerului Justitiei au fost luate in considerare.

El a mai motivat ca in conditiile in care se apropia misiunea FMI, iar premierul era plecat in strainatate nu mai exista timpul necesar pentru adoptarea proiectului.

"Daca nu realizam si nu indeplineam acest angajament nu puteam sa incheiem acordul cu UE", a explicat Chitoiu, punctand ca urgenta, oportunitatea si celeritatea adoptarii OUG sunt justificate.

"Nu exista nicio dovada si nicio legatura a mea cu niciun reprezentant care face obiectul acestui dosar. Nu am nicio interceptare, nu am nicio dovada ca am fost implicat in acest grup asa zis infractional organizat. De fapt din dosar nici nu rezulta niciun element ca este constituit acest grup infractional organizat sau ca are vreun obiectiv", a aratat Chitoiu.

Potrivit acestuia, OUG privind ASF a fost adoptata de Parlament fara amendamente.