Fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu, condamnat definitiv la cinci ani de inchisoare cu executare in dosarul "Transformatorul", beneficiaza in continuare de conditii de carantina la Penitenciarul de Maxima Siguranta din Iasi, fiind considerat o "persoana cu risc de vulnerabilitate".

Conform unei adrese oficiale emise de catre Penitenciarul de Maxima Securitate din Iasi, conducerea unitatii de incarcerare a confirmat ca Relu Fenechiu inca se afla cazat in Sectia 9, camera 5, care este destinata condamnatilor privati de libertate cu masuri preventive sau aflate in regim de carantina, cladirea respectiva fiind una construita in 2011, transmite Mediafax.

In 24 februarie, o comisie care s-a instituit la Bucuresti a stabilit ca Fenechiu va avea un regim de detentie inchis, moment in care ar fi trebuit sa fie mutat intr-o zona a inchisorii denumita "blocul vechi", unde sunt cazate, in fiecare celula, cite 25 - 30 de persoane.

Fostul ministru al Transporturilor este insa cazat intr-o celula din blocul de carantinare, cu opt locuri, din care sunt ocupate doar cinci, alaturi de Relu Fenechiu aflandu-se fratele sau, Lucian, precum si Bogdan Damian, celalalt condamnat in dosarul Transformatorul, Ion Marghidan, fost director al Sucursalei de Intretinere si Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova si inca un detinut.

"Avand in vedere faptul ca atat detinutul nominalizat, cat si ceilalti detinuti din camera de detinere unde acesta este custodiat in prezent au solicitat in scris conducerii penitenciarului Iasi sa li se acorde protectia necesara, in virtutea functiilor publice detinute anterior arestarii, cererile acestora au fost analizate de catre o comisie care a stabilit includerea lor in categoria persoanelor cu risc de vulnerabilitate, potrivit reglementarilor in vigoare. Plecand de la cele prezentate, la repartizarea pe sectii si camere de detinere, trebuie sa se tina seama si de masurile de siguranta, de asigurare a ordinii si disciplinei, de asigurarea unei protectii corespunzatoare, sens in care activitatile zilnice, cat si cazarea se realizeaza separat, cu scopul de a preveni evenimentele negative", se arata intr-o adresa a conducerii penitenciarului, semnata de catre Marius Vulpe, directorul unitatii de detentie, si de comisarul de penitenciare Marian-Pompiliu Dima, director adjunct economic-administrativ.

Facand parte dintr-o procedura de renovare periodica, celula in care se afla cazat, in prezent, Relu Fenechiu a fost renovata complet cu scurt timp inainte ca acesta sa fie condamnat.

"Penitenciarul Iasi face lucrari de igienizare prin zugraveli si alte lucrari specifice. Acestea se fac in functie de gradul de degradare al camerei de detinere, precum si in functie de posibilitatea de eliberare a acesteia, fapt ce s-a petrecut la mai multe camere de detinere, anterior depunerii in penitenciar a persoanelor mentionate", se precizeaza in adresa.

Conducerea Penitenciarului de Maxima Siguranta Iasi sustine ca nu exista posibilitati de separare a persoanelor vulnerabile fata de restul detinutilor, in cazul celor care sunt condamnati la un regim inchis.

Penitenciarul din Iasi a avut, conform aceluiasi document, si doua contracte de prestari servicii de munci necalificate in constructii incheiate cu una dintre firmele lui Relu Fenechiu, Fene Grup, in 2006 si in 2008. In 2006, contractul a avut valoarea de 5.541 si au lucrat 20 de detinuti, iar in 2008 au muncit tot 20 de detinuti, valoarea contractului fiind de 15.160 de lei.

In 2006 penitenciarul a incheiat 53 de contracte cu diversi beneficiari, iar in 2008, un numar de 62 de contracte.

Relu Fenechiu a fost condamnat definitiv la cinci ani de inchisoare cu executare in dosarul "Transformatorul", la sfarsitul lunii ianuarie, si s-a predat Politiei Judetene Iasi, fiind incarcerat in arest alaturi de fratele sau, Lucian Fenechiu, si Mihai Bogdan Damian. In 2 februarie, Fenechiu a fost transferat la Penitenciarul de maxima Siguranta Iasi in regim inchis.

Completul de cinci judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie a mentinut, in 30 ianuarie 2014, pedeapsa dispusa in 12 iulie 2013 de un complet de trei judecatori in cazul deputatului PNL Relu Fenechiu, pentru complicitate la abuz in serviciu in forma calificata, acesta urmand sa execute cinci ani de inchisoare.

La aceeasi pedeapsa au fost condamnati fratele fostului ministru al Transporturilor, Lucian Fenechiu, si Mihai Bogdan Damian. Ioan Turbatu, director general al Sucursalei de Intretinere si Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova in perioada 2002-2004, si Ion Marghidan, director general al aceleiasi institutii in perioada 2004-2005, au fost condamnati la cate sase ani de inchisoare cu executare, pentru abuz in serviciu in forma calificata. Petru Andronache, director comercial al SISEE Moldova in perioada 2002-2005, a primit o pedeapsa de sapte ani de inchisoare cu executare si cinci ani interzicerea unor drepturi, pentru abuz in serviciu in forma calificata.

Instanta a mai dispus ca cei sase inculpati sa plateasca, in solidar, peste 5,7 milioane de lei, reprezentand daune materiale catre SISEE Moldova.

Deputatul PNL Relu Fenechiu a fost trimis in judecata de procurorii DNA in iunie 2012, in dosarul cunoscut ca "Transformatorul", fiind acuzat ca prin firmele sale a vandut transformatoare si intrerupatoare uzate si vechi la preturi de produse noi catre Sucursala de Intretinere si Servicii Energetice Electrice Moldova, cu complicitatea fostei conduceri a institutiei.

Deputatul Relu Fenechiu, in varsta de 48 de ani, a fost presedintele PNL Iasi din 2004, din 2008 a detinut functia de vicepresedinte al PNL la nivel central, iar dupa decizia instantei a demisionat din PNL.

De asemenea, Fenechiu a fost ministru al Transporturilor timp de sapte luni, pana in iulie 2013, cand s-a retras din aceasta functie ca urmare a condamnarii in prima instanta in dosarul Transformatorul.