Presedintele Traian Basescu a sustinut vineri un discurs in cadrul Congresului de la Dublin al Partidului Popular European, in care urmeaza sa fie votat candidatul PPE pentru functia de presedinte al Comisiei Europene. Basescu a afirmat ca alegerile sunt un moment decisiv pentru a spune “nu” “xeonofobilor, eurscepticilor, nationalistilor excesivi.”

Declaratiile presedintelui Traian Basescu:

  • PPE a fost partidul care si-a asumat criza, a avut forta, a avut inteligenta si a avut determinarea sa treaca Europa pe malul celalalt al crizei.
  • Toate semnele ne arata ca o crestere economica sustenabila a inceput. Dar ea nu se reflecta inca in situatia cetatenilor nostri.
  • Probabil ca cel mai important lucru pe care PPE il are de facUt dupa alegeri este sa asigure crearea de locuri de munca si in special crearea de locuri de mUnca pentru tineri
  • Alegerile nu vor fi doar un moment al confirmarii ca populatia Europei a inteles ce a facut PPE in timpul crizei, dar vor fi un moment decisiv sa spunem nu xeonofobilor, eurscepticilor, nationalistilor excesivi.
  • Riscul ca solidaritatea noastra sa fie afectata consta in patrunderea in Parlamentul European al unui mare numar de eurosceptici.
  • Prima misiune a PPE este sa se asigure ca va castiga din nou alegerile pentru parlamentul european
  • Eu nu vad alta formatiune politica europeana capabila sa asigure crestere economica si sa iubeasca o Europa unita
  • Un elem esential este continuarea poltiicilor de integrare declansate in 2008
  • Am convingerea ca europa nu are decat un singur drum, acela al unitatii depline, drumul pe care economia dar mai tarziu si abordarea politica va fi unitara
  • As spune doua cuvinte despre sitautia din parteneraitul estic. foarte multi cred ca procesul de apropiere de UE este la fel de usor ca acela care s-a produs in timpu in care tari ca Ungaria, Polonia, Cehoslovacia, Romania, Bulgaria si celelalte foste tari comuniste s-au apropiat de UE
  • O spun de la nivelul de cunoastere pe care o avem - nu este.
  • Toate tarile din fosta uniune sovietica au o puternica  opozitie. Am vazut in Ucraina, il vom vedea in Armenia si probabil si in Georgia
  • Toate aceste tari au o puternica opozitie la drumul spre vest, Moscova se desprinde cu greu de ideea ca aceste tari nu ii mai apartin.
  • Avem obligatia acum cand situatia din Ucraina o reclama sa le spunem preitenilor de Moscova: “Lasati fiecare tara sa isi stabileasca singuri drumul spre viitor”

Trei pretendenti s-au inscris in cursa interna pentru desemnarea candidatului Partidului Popular European la sefia Comisiei Europene. Miercuri s-a inchis perioada de depunere a candidaturilor interne.

Cele trei candidaturi interne urmeaza sa fie supuse validarii joi si vineri:

  •     Jean-Claude Juncker este fost lider al eurogrupului si fost prim-ministru al Luxemburgului. El este sustinut de partidul sau CSV (Partidul Popular Crestin Social din Luxembourg) si are sprijinul Uniunii Crestin Democrate, partidul cancelarului german Angela Merkel. Luxemburghezul este spijinit si de partidul Nea Demokratia, din Grecia.
  •     Francezul Michel Barnier este actualul comisar european pentru Piata Interna si vicepresedinte al PPE in exercitiu. El este sustinut de partidul sau, UMP (Uniunea pentru o Miscare Populara, din Franta), partidul din care provine fostul presedinte conservator al Frantei Nicolas Sarkozy. In plus, candidatura lui Barnier este sprijinita si de Alianta Civica Maghiara (Fidesz), partidul de centru-dreapta al premierului Ungariei, Viktor Orban, precum si de NSi din Slovenia.
  •     Valdis Dombrovskis este premierul Letoniei. El s-a inscris in cursa intrena din PPE pentru candidatura la sefia executivului european, sustinut de partidul lui din Letonia, Unitatea, cu sprijinul partidelor TS-LKD si IRL, din Lituania, respectiv Estonia.

828 de delegati cu drept de vot, ai partidelor membre PPE, sunt asteptati la scrutinul intern programat pentru vineri.

Trei partide din Romania vor fi reprezentate cu drept de vot la Congresul de la Dublin: PDL (30 de delegati), UDMR (10 delegati) si PNTCD (4 delegati).

Spre comparatie, cele mai multe voturi, 79, va avea Uniunea Crestin Democrata (CDU) a cancelarului german Angela Merkel. Alti 22 de delegati va avea Uniunea Crestin Sociala (CSU), partenerul bavarez al CDU.

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, este invitat sa sustina un discurs vineri, potrivit unui comunicat al PPE. In aceeasi zi, vor lua cuvantul si cancelarul german Angela Merkel, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, liderul PPE, Joseph Daul, premierul Irlandei, Enda Kenny, gazda congresului.

In prima zi a congresului, joi, au vorbit liderii ucraineni Iulia Timosenko, Vitali Kliciko si Arseni Iateniuk.