Kelemen Hunor, propunerea Guvernului Ponta pentru sefia Ministerului Culturii, a primit vot favorabil de la comisiile reunite de Cultura din Parlament, in urma audierilor de marti. Kelemen Hunor a declarat ca nu este de acord cu comasarea Muzeului Satului cu Muzeului Taranului Roman. In plus, acesta sustine ca a facut o analiza a bugetului Ministerului Culturii si este ingrijorat deoarece fondurile sunt insuficiente pentru continuarea marilor investitii in curs - Teatrul National Bucuresti, Opera Nationala Romana - dar si cofinantarea proiectelor culturale, festivaluri de teatru, film, muzica si targuri de carte. Intrebat daca stie cand este ziua nationala a culturii romane, Kelemen Hunor nu a dorit sa raspunda la aceasta intrebare.

Kelemen HunorFoto: Agerpres
  • Patrimoniu

In cadrul audierilor la comisiile de specialitate din Parlament, Kelemen Hunor a declarat ca va face demersurile necesare pentru a introduce pe lista UNESCO ansamblul Brancusi de la Tg Jiu si centrul orasului Sibiu.

In ceea ce priveste avizul dat la sfarsitul anului trecut de Ministerul Culturii pentru proiectul imobiliar de la Palatul Stirbey, de pe Calea Victoriei, acesta a declarat ca va cerceta ce s-a intamplat.

"Nu sunt de acord cu comasarea Muzeului Taranului Roman cu Muzeul Satului. Am spus si atunci cand a aparut stirea. Sunt doua institutii cu profil diferit. In ceea ce priveste proiectul de la Palatul Stirbey, nu am semnat avizul in mandatul trecut fiindca nu am fost convins ca acest proiect va ajuta cu ceva pastrarea si restaurarea Palatului Stirbey si nici in ceea ce priveste regimul de inaltime pentru cladirile propuse. Trebuie sa vedem ce s-a intamplat, poate s-a schimbat proiectul. Am vazut ca este o liniste totala, cand eram eu ministru si se discuta la comisie avem protestatari in fata Ministerului. Daca este liniste, poate lucrurile au fost corectate", a declarat Kelemen Hunor.

In ceea ce priveste proiectul Rosia Montana, Kelemen hunor a declarat ca acesta nu este pe agenda sa deoarece Parlamentul este cel care decide.

  • Finantare

"Am analizat bugetul Ministerului Culturii pe acest an si sunt usor ingrijorat. Momentan nu sunt probleme, dar la urmatoarea rectificare trebuie rectificat. Avem investitii mari in desfasurare. Teatrul National trebuie finalizat pana la sfarsitul anului. Vor fi 6 sali unde se poate juca in fiecare seara, deci trebuie alocati mai multi bani. Cladirea Operei Nationale se poate finaliza in acest an daca avem bani", a declarat Kelemen Hunor la audieri. De asemenea, ecesta a explicat ca este nevoie de bani pentru cofinantarea proiectelor culturale - festivaluri de teatru, muzica, targuri de carte- iar in acest moment nu sunt bani trecuti deloc in buget.

"Este o suma foarte mica pentru proiectele culturale - 3 milioane lei. In 2011-2012 am avut 10 milioane lei. Am avut discutii cu premierul sa gasim o solutie. Tot sistemul cultural din Romania are 0,1% din PIB. Noi suntem ultimii pe lista din UE", a explicat Kelemen.

  • Legislatie

In ceea ce priveste modificarea legislatiei, Kelemen Hunor spune ca sunt urmatoarele prioritati:

- finalizarea proiectului Codului Patrimoniului astfel incat acesta sa poata ajunge in Parlament in aceasta sesiune;

- modificarea legii cinematografiei astfel incat sustinerea creatiei cinematografice sa fie posibila;

- o noua lege a drepturilor de autor.

In cadrul Comisiilor reunite de Cultura, Kelemen Hunor a primit aviz favorabil cu 19 voturi pentru, 13 impotriva si o abtinere.