Social-democratul Nicolae Banicioiu si-a dorit inca din 2012 scaunul din fruntea Ministerului Sanatatii, dar atunci a fost preferat mai experimentatul Vasile Cepoi. Astazi Nicolae Banicioiu, 35 de ani, stomatolog si politician de cariera, este cel de-al 24 ministru roman al Sanatatii din ultimii 25 de ani.

Nicolae BanicioiuFoto: Agerpres

Este unul dintre apropiatii lui Victor Ponta, fiind ales consecutiv deputat in circumscriptiile dirijate de Viorel Hrebenciuc si Liviu Dragnea. In urma cu doi ani, Banicioiu critica dur infiintarea unei linii maghiare de studiu la Universitatea de Medicina din Targu-Mures, infiintare prevazuta acum in acordul incheiat intre PSD si UDMR.

Nicolae Banicioiu este deputat de zece ani fara intrerupere, perioada in care a avut patru initiative legislative de modificare a legii sanatatii, toate respinse. Banicioiu a mai incercat sa instituie o Zi Nationala a Multipletilor (si aceasta propunere a fost respinsa) si a propus infiintarea unui carnet de sanatate al copilului, proiect aflat in discutii la Senat. In deceniul petrecut la Camera Deputatilor, Nicolae Banicioiu nu a facut niciodata parte din Comisia parlamentara pentru sanatate.

Nicolae Banicioiu este medic stomatolog, preluand meseria mamei sale, si absolvent al UMF Bucuresti. Este casatorit cu Mihaela Prioteasa, fiica viceprimarului din Scornicesti. Aura Titiriga, fostul redactor-sef al stirilor Antenei 3 si actualul sef al stirilor B1 TV, este nasa lui Nicu Banicioiu. Familia Banicioiu detine economii de peste 112.000 Euro, conform declaratiei de avere (pe care o puteti consulta aici).

Nicolae Banicioiu a fost audiat ca martor, la cererea sa, in procesul prostituatelor de lux in care a mai fost implicat si Robert Negoita, actualul primar al sectorului 3 din Bucuresti. In februarie 2013, Robert Negoita declara public ca va sustine candidatura lui Nicolae Banicioiu la functia de vicepresedinte PSD: "Nu-i gratuit nimic, ne-a promis ca ne da baza Olimpia". La acel moment, Nicolae Banicioiu era ministrul Tineretului si Sportului.

In urma cu doi ani, Banicioiu critica dur infiintarea unei linii maghiare de studiu la Universitatea de Medicina din Targu-Mures, infiintare prevazuta acum in acordul incheiat intre PSD si UDMR.

Numirea sa la Ministerul Sanatatii este perceputa in zona sanitara ca a unui tanar politician de cariera caruia ii lipseste orice experienta in administrarea sistemului medical romanesc. Desi predarea mandatului la ministerul Sanatatii s-a derulat intr-o atmosfera plina de armonie declarativa, fostul ministru, liberalul Eugen Nicolaescu, a afirmat ca va avea o legatura foarte stransa cu noul ministru "pe masura ce dumnealui trebuie sa intre in toate problemele, destul de complicate ale domeniului sanatatii si va reusi sa le stapaneasca asa cum trebuie".

Doar cateva ore mai tarziu, ministrul interimar al Sanatatii de atunci, Nicolae Banicioiu, a retras din dezbatere publica doua proiecte de lege care sunt importante pentru industria farmaceutica: cel referitor la taxa clawback si la modul de calculare a preturilor la medicamente. Comentariul lui Eugen Nicolaescu a fost "este un semn ca au inceput cu dreptul".

In ultimii ani, Nicolae Banicioiu s-a declarat impotriva comasarii spitalelor si pentru intarirea segmentului preventiv in medicina romaneasca. Banicioiu s-a declarat si impotriva coplatii propuse de guvernul Boc, motivand ca "cetateanul roman, care deja plateste contributia la sanatate si care trebuie sa se chinuie sa traiasca decent intr-o tara in care nivelul de trai este mult sub media europeana, nu va fi preocupat de monitorizarea sanatatii sale atata vreme cat acest lucru costa bani".

Tanarul ministru este asteptat de multe proiecte importante a caror aplicare a fost suspendata de plecarea lui Eugen Nicolaescu. In mandatul sau, Nicolae Banicioiu va trebui sa decida in ce fel vor functiona listele de asteptare pentru pacientii romani, cum vor fi crescute salariile medicilor, daca licitatiile din sanatate vor fi sau nu transparente sau daca statul roman va accepta sa subventioneze mai multe zeci de medicamente scumpe noi.

Sau ar putea decide sa nu faca nimic. Noua luni, perioada ramasa pana la formarea unui nou guvern rezultat din alegerile prezidentiale, sunt un timp scurt.

Citeste si: