Fostul presedinte UDMR Marko Bela a declarat, sambata, ca ar fi "o greseala" ca Uniunea sa intre la guvernare in conditii nefavorabile si "un pacat" sa nu intre la guvernare in conditii corespunzatoare, adaugand ca "echipa Ponta nu trebuie lasata sa se chinuiasca in continuare".

Marko BelaFoto: AGERPRES

Senatorul Marko Bela, a declarat, sambata, in fata celor peste 100 de delegati la Consiliul Reprezentantilor Unionali, ca este pe deplin de acord cu raportul liderului formatiunii, Kelemen Hunor, si ca toata lumea ii cunoaste punctul de vedere "referitor la intrarea la guvernare, in conditii potrivite", transmite Mediafax.

El a atras atentia ca nu trebuie comisa "o greseala" - sa se intre la guvernare fara conditii sau in conditii nefavorabile - sau "un pacat" - sa nu se intre la guvernare in conditii corespunzatoare.

"UDMR a dorit sa apere interesele comunitatii maghiare intotdeauna prin asumarea raspunderii participarii la guvernare. Cu anumite conditii. Noi putem comite o greseala sau un pacat. Greseala ¬ sa intram fara conditii sau in conditii nefavorabile. Pacatul ¬ sa nu intram la guvernare in conditii corespunzatoare. Ar trebui sa ne gandim la aceste lucruri cu totii. E vorba de lucruri mai importante, specifice, care tin de minoritate, de conducerea minoritatii maghiare din Romania", a spus Marko Bela.

Acesta a precizat ca, in opinia sa, trebuie gasite solutii, astfel incat nimeni sa nu fie supus la "chinuiala".

"Eu consider ca in acest moment noi nu trebuie sa lasam ca aceasta echipa Ponta sa se chinuiasca in continuare fara noi, ci sa cream o situatie care sa nu fie chinuiala nici pentru noi, nici pentru tara, sa aduca rezultatele care au lipsit in ultimii doi ani", a spus Marko Bela.

Acesta a aratat ca el nu crede ca ar trebui sa se astepte "vremuri mai bune", pentru ca exista probleme in intreaga regiune si "nu numai Romania se lupta cu reorganizarea, ci intreaga zona".

"Ce sa facem, sa asteptam vremuri mai bune? Nu vor sosi vremurile mai bune fara noi. Avem politicieni care sa impinga in directia reformelor. Avem forta a 1,3 milioane de cetateni. Daca putem ajunge la un consens, in probleme socio-economice, atunci trebuie sa intram la guvernare", a spus Marko Bela.

Senatorul a mai afirmat ca impartaseste opinia potrivit careia "nu exista partid pro-maghiar in Romania, exista interese in politica din Romania si altundeva".

Marko Bela a spus ca, daca ar gandi altfel, ar spune ca datoreaza "recunostinta vesnica" Guvernelor Victor Ciorbea, Radu Vasile, Adrian Nastase, Calin Popescu Tariceanu si "Boc-Basescu" pentru deciziile luate in favoarea maghiarimii, legate de folosirea limbii maghiare, a simbolurilor comunitatii, Statuia Libertatii de la Arad, legi ale invatamantului, primul salut adresat de 15 Martie si "restabilirea sistemului sedintelor comune romano-maghiare".

"Dar ei ne datoreaza recunostinta, pentru ca am pornit tara spre calea integrarii EU si NATO. Intrarea s-a datorat si prezentei UDMR (in guverne - n.r.). Boc-Basescu ne datoreaza recunostinta ca am tinut spatele la anumite masuri nepopulare care au salvat tara de la dezastru, in perioada de criza. Nu e vorba de recunostinta, ci ca pretuim aceste asumari, speram ca si dansii le apreciaza. Va fi sprijin reciproc, cooperare, munca pentru o reforma generala si ne asteptam ca trendul antimaghiar sa se opreasca si sa intram pe trendul care va duce la reglementarea relatiilor interetnice in Romania", a adaugat Marko Bela.

Consiliul Reprezentantilor Unionali (CRU) a votat, sambata, la Targu Mures, in unanimitate, imputernicirea Consiliului Permanent al Uniunii pentru a purta negocieri privind eventuala intrare la guvernare a formatiunii.

Totodata, CRU a adoptat si o decizie referitoare la alegerile europarlamentare, fiind votata lista definitiva a UDMR pentru PE, pe care sunt 32 de nume, primele patru pozitii fiind ocupate de Winkler Gyula, Sogor Csaba, Vincze Lorand si Hegedus Csilla.

Ambele decizii au fost luate "cu unanimitate", potrivit presedintelui de sedinta, Peter Ferenc.