Fostul lider al eurogrupului, Jean Claude Juncker, s-a inscris oficial, joi, in cursa interna pentru a fi desemnat candidatul Partidului Popular European (PPE), pentru functia de presedinte al Comisiei Europene, luxemburghezul fiind sprijinit de Uniunea Crestin Democrata (CDU), a cancelarului german Angela Merkel.

Juncker vrea sa-i urmeze lui Barroso, cu sprijinul lui MerkelFoto: Comisia Europeana

Presedintele PPE, Joseph Daul, a primit joi candidatura fostului premier luxemburghez.

"Jean-Claude Juncker vine cu sustinerea partidului sau CSV (Partidul Popular Crestin Social din Luxembourg - n.r.) si cu sprijinul partidelor membre (ale PPE - n.r.) CDU si Nea Demokratia, din Germania, respectiv Grecia", se arata intr-un comunicat emis de PPE.

Aceasta este a doua candidatura primita de PPE, dupa cea a fostului premier leton Valdis Dombrovskis, dupa deschiderea procesului de selectie interna din 13 februarie.

In procesul de nominalizare a candidatului PPE, perioada de depunerea candidaturilor interne va ramane deschisa pana pe data de 5 martie, inclusiv.

Candidatul PPE va fi desemnat pe 7 martie, in urma votului delegatilor la Congresul PPE de la Dublin. Tot atunci va fi lansata campania.

Partidul Socialistilor Europeni (PES) l-a desemnat drept candidat pentru sefia CE pe germanul Martin Schulz, actualul presedinde al Parlamentului European. Candidatura acestuia urmeaza sa fie confirmata la Congresul PES din 1 martie.

PPE si PES sunt cele mai mari familii politice din Uniunea Europeana.

In mai 2014, cetatenii celor 28 de state membre ale UE vor alege noul Parlamentul European, iar viitoarea Comisie Europeana trebuie sa tina cont de noua configuratie politica din PE, conform Tratatului de la Lisabona.

Noua Comisie Europeana este asteptata astfel sa intre in functiune dupa ce actuala Comisie Barroso isi va fi dus la final mandatul in septembrie 2014.

Dintre cei nominalizati de familiile politice, presedintele Comisiei Europene este ales de Consiliul European, cu majoritate calificata, tinandu-se insa cont de configuratia politica reiesita din alegerile europarlamentare.

Persoana astfel propusa este supusa apoi votului Parlamentului European, fiind nevoie de majoritate absoluta pentru alegere.

Noul presedinte al CE isi supune apoi Comisia controlului parlamentar, fiecare comisar-propus pentru un portofoliu de comisar fiind audiat, in mod normal, in diferitele comisii parlamentare in functie de specialitate.

Comisia Europeana, ca intreg, este supusa apoi votului Parlamentului European. Daca trece de Parlament, Comisia este votata, ca intreg, de catre cei 28 de sefi de stat sau de guvern din UE, reuniti in Consiliul European.