Liderul liberal Crin Antonescu a comentat, miercuri, vizita lui Calin Popescu Tariceanu la Palatul Victoria, pentru o discutie cu Victor Ponta, dupa ce conducerea partidului a adoptat rezolutia privind iesirea PNL de la guvernare: "A fost un moment trist in istoria PNL, de a vedea un fost presedinte, respectat in tot partidul, actionand impotriva unei decizii coplesitoare a partidului, intr-o pozitie jenanta de client aspirant la usa premierului. A lasat impresa ca PNL ar putea fi un mic partid clientelar. S-a dus la domnul Ponta sa ne spuna unora dintre noi haideti ca va putem da niste functii, putem sa ramanem la o bucatica de putere. Ii rog, ii invit pe toti membri PNL, pe toti liderii sai, care azi determinand demisia domnului Tariceanu au avut o reactie eleganta dar categorica, sa-l tina minte in PNL pe Tariceanu ca pe tanarul care aparea in balconul Pietei Victoriei in 1990, ca pe premierul unei Romanii relativ prospere, ca un premier care s-a batut cu un presedinte abuziv. Nu ca pe omul singur care impotriva partidului si in spatele sau urca azi singur scarile catre usa lui Victor Ponta."

"Am avut pe de o parte marea bucurie de a dovedi fara niciun fel de putinta de tagada ca in Romania nu in toate partidele se face politica doar pentru ciolan, pentru beneficii materiale. PNL a dovedit inca o data ca e un partid care isi doreste sa guverneze nu pentru a detine cu orice pret niste functii, ci pentru a face anumite politici", a declarat miercuri Liderul liberal Crin Antonescu, la o zi dupa ce conducerea partidului a adoptat rezolutia privind iesirea PNL de la guvernare.

Declaratiile presedintelui PNL:

Astazi a fost o zi speciala si paradoxala pentru PNL. Am avut pe de o parte marea bucurie de a dovedi fara niciun fel de putinta de tagada ca in Romania nu in toate partidele se face politica doar pentru ciolan, pentru beneficii materiale.

PNL a dovedit inca o data ca e un partid care isi doreste sa guverneze nu pentru a detine cu orice pret niste functii, ci pentru a face anumite politici.

Le multumesc tuturor colegilor, nu aveam niciun un fel de indoiala, dar foarte multi observatori aveau, toti ministrii liberali au demisionat.

Deciziile PNL nu au fost decizii emotionale, pripite, au fost decizii luate in deplina cunostinta de cauza, luate de oameni responsabili, nu de un om, presedintele, sau cativa oameni.

E o decizie grea, dar luata in mod categoric, coplesitor de PNL, si o decizie ireversibila.

In legatura cu cele intamplate azi , cu domnul Ponta si domnul Tariceanu, ma adresez public domnului Ponta.

Ii cer public sa ia act de decizia ireversibila a PNL, sa procedeze cu decenta in raport cu aceasta, sa abandoneze orice speranta ca PNL se aseamana cu alte grupuri politice constituite exclusiv in jurul puterii.

Nu serveste nimanui si cred ca e o degradare chiar a imaginii domnului Ponta si a imaginii functiei sale sa incerce in continuare tratative si negocieri cu unul - doi oameni care incearca sa obtina cateva functii sau promisiuni. E nedemn si ineficient.

E normal sa discute cu presedintele UDMR, cu minoritatile.

E degradant ca s-a incercat prin spatele unui partid cu personaje care nu au nicio sustinere si credibilitate.

In ce-l priveste pe Tariceanu, a venit la orele 17 si 8 minute un anunt privitor la demisia sa. Ceea ce s-a intamplat azi a fost un lucru fara precedent, trist. A fost un moment trist in istoria PNL, de a vedea un fost presedinte, respectat in tot partidul, actionand impotriva unei decizii coplesitoare a partidului, intr-o pozitie jenanta de client aspirant la usa premierului.

Cel mai neplacut lucru si cel mai mare deserviciu de imagine pe care l-a facut PNL a fost ca a actionat impotriva unei decizii coplesitoare, ca s-a pus intr-o postura ridicola, oferindeu-se mediator in numele nimanui.

A lasat impresa ca PNL ar putea fi un mic partid clientelar. S-a dus la domnul Ponta sa ne spuna unora dintre noi haideti ca va putem da niste functii, putem sa ramanem la o bucatica de putere.

PNL nu a fost niciodata un partid de acest fel, e alcatuit din oameni carne si oase, mai puternici, mai slabi.

PNL nu a luat niciodata marile sale decizii in functie de acest lucru.

Ii rog, ii invit pe toti membri PNL, pe toti liderii sai, care azi determinand demisia domnului Tariceanu au avut o reactie eleganta dar categorica, sa-l tina minte in PNL pe Tariceanu ca pe tanarul care aparea in balconul Pietei Victoriei in 1990, ca pe premierul unei Romanii relativ prospere, ca un premier care s-a batut cu un presedinte abuziv.

Nu ca pe omul singur care impotriva partidului si in spatele sau urca azi singur scarile catre usa lui Victor Ponta.

Il rog public pe premier, fostul nostru aliat, sa formeze repede o majoritate, decent, sa continue fara alte intarzieri si complicatii.

Daca decizia de a venit marti, 4 martie, in Parlament, se adevereste, cred ca e o decizie buna. PNL va vota impotriva, dar Romania are nevoie foarte repede de un guvern nu cu interimari, stabil, trebuie sa stim cine guverneaza, cine sustine aceasta guvernare.

Aceste clarificari sunt absolut necesare, mergem mai departe, cu putere, cu opozitie.

E foarte bine sa avem cat mai repede un guvern cat mai clar definit.

Consider normale discutiile cu UDMR, cu minoritati, si sper ca marti vom avea fie un nou guvern, fie vom intra in alta formula de cautare.

Al doilea lucru este unul foarte grav si imi pare rau ca trebuie sa ajung sa spun asa ceva. Eu de 20 si ceva de ani si mai ales de vreo 5 am auzit in fiecare zi, credeam ca am auzit tot ce se putea, calomnii, injurii.

In aceste zile se intampla ceva ce nu mi-am imaginat posibil, chiar in conditiile in care ura si partizanatul intuneca dreapta judecata, presupuse la un ziarist, comentator public.

Acuzatia, insinuarea unor comentatori politici, ziaristi, altfel adevarati, posturi de televiziune, privitoare la implicarea mea in treburile sau dirijarea justitiei impotriva unor colegi sau acuzatia directa cum ca DNA s-ar amesteca in PNL, ajutandu-ma pe mine, e peste orice inchipuire. Am dovedit in toti acesti ani ca nu sunt chiar atat de neajutorat.

A insinua intelegeri intre mine, Basescu si DNA e cea mai mare mizerie pe care am putut-o vedea in 24 de ani si din respect pentru publicul acestor publicatii ii rog sa inceteze.

Pozitia mea fata de justitie e de mult cunoscuta, si pozitia PNL la fel.

Stim ce a facut PSD cu justitia pana in 2004. Stim sau avem banuieli cu ce a facut Basescu din 2005 pana azi, seria nesfarsita de conincidente, stim toate astea.

Dar sa nu uitam ca PNL si liderii sai, Tariceanu cand era premier, eu dupa aceea, suntem singurul partid care niciodata nu a intervenit pentru a influenta mersul justitiei, chiar daca atatia membri au suferit decizii pe care le-am fi putut contesta.

Am vorbit ieri de situatia lui Rusanu, ma bucur ca prima decizie a fost de judecare in libertate, si in legatura cu prezumtia de nevinovatie, domnul Cristi David, pus sub urmarire penala, a demisionat, nu am stiut nimic, ii multumesc petnru atitudinea fata de partid, cred 100% in prezumtia sa de nevinovatie, dar a impinge mizeria pana la a asocia persoana mea cu presiuni asupra unei instante e absolut de neimaginat.

Despre iesirea de azi a lui Traian Basescu: ma gandeam azi ca ar fi putut fi un foarte bun anti-basist, pe gustul domnului Ciuvica, considera ca e normal ca de cate ori deschide gura sa injure intr-o anumita directie, ca are motiv sau nu are. Am inteles asta la domnul Boc, de la care aveam mai putine pretentii. Dar din postura sa, legitima sau nu, considera ca e de datoria sa insulte, sa copleseasca cu injurii de genul elemente de proasta calitate, oamenii politici care nu ii sunt pe plac, nu e un lucru normal.

Exact cum cred ca domnul Ponta, ca premier, ar trebui sa nu mai negocieze cu oameni care urca singuri scarile, cred ca si domnul Basescu ar trebui sa inteleaga ca are dreptul sa spuna clar ce crede ca nu e in ordine, dar a veni si a insulta mereu pe criterii strict partizane lideri politici, sefi de partide, doar pentru ca nu iti plac, nu e un model de urmat. Sper sa se incheie odata cu stearpa activitate a domniei sale.

Sper ca poate de saptamana viitoare sa intram cat de cat in zona unei normalitati care nu exclude confruntarea, competitia, nici acest razboi care e foarte clar ca se va purta pe parcursul acestui an.

Intrebari:

Domnul Stroe s-a solidarizat cu demersul domnului Tariceanu. Si-a dat demisia?

Da, si-a prezentat demult demisia, nu era vizat de decizia din seara trecuta, a demisionat mai demult. Din partid nu. Este alegerea domnului Stroe, e singura persoana cunoscuta care s-a solidarizat cu domnul Tariceanu, e optiunea sa, nu am ce comenta.

L-ati fi exclus pe domnul Tariceanu?

Nu, pentru ca reactia partidului a fost atat de clara incat era limpede ca domnul Tariceanu e singur, sau cu domnul Stroe.

Dupa canoanele strict aplicate, ce a facut domnul Tariceanu era la fel de grav in raport cu ce a facut domnul Iliesiu, dar nu suntem intr-un tribunal.Am discutat cu cativa lideri exasperati de ce facea, ne facea de rusine pe toti, am recomandat sa nu discutam de excludere, in cazul lui nu era nevoie. Am vorbit azi cu domnul Tariceanu dar in conditii pe care nici nu as vrea sa le evoc. M-a sunat din biroul domnului Ponta. Eu sunt un om mai timid structural, dar dupa 20 de ani de lupte in camp politic m-am mai obisnuit cu situatii speciale. Asta a fost una atat de stanjenitoare incat l-am rugat pe domnul Tariceanu sa ma scoata din ea. Daca are ceva de discutat cu mine, sa imi dea intalnire, dar nu din biroul domnului Ponta.

Cand ati discutat ultima oara cu Basescu?

Nu am discutat in ultima vreme.

Ce se intampla cu liberalii care nu vor demisiona?

Nu cred ca vom avea cazuri.

Daca ANAF e in aceasta situatie si domnul Diaconu nu doreste sa se conformeze deciziei, va fi exclus.

Exista o singura exceptie, Stejarel Olaru, angajat intr-un proiect important, si daca guvernul ii acorda incredere, i-am acordat o dispensa.

Marea majoritate a scretarilor de stat au demisionat. Daca nu, nu vor mai fi in partid.

Domnul Scutaru spunea ca Tariceanu vrea sa ajunga presedinte.

E normala dorinta fiecaruia, cat timp nu incalca legea. E o dorinta legitima la oricare dintre cetatenii acestei tari.

Eu am vazut azi reactia perfect coerenta, eleganta, a cvasi-majoritatii partidului, nu am vazut pe nimeni alaturi de el, in afara de domnul Stroe.