Crin Antonescu a lasat luni sa se inteleaga ca va recomanda parlamentarilor PNL sa voteze pentru ridicarea imunitatii parlamentare a fostului ministru de Finante Daniel Chitoiu, asa cum au cerut procurorii DNA.

"Daca am facut recomandarea sa se incuviinteze ridicarea imunitatii pentru arestarea unui om (fostul deputat PC Gheorghe Coman, n.r.), e greu sa fac alta recomandare cand e vorba de ridicarea imunitatii doar pentru inceperea urmaririi penale", a raspuns Crin Antonescu, intrebat de ziaristi ce va recomanda parlamentarilor PNL sa voteze in cazul lui Daniel Chitoiu.

Liderul liberalilor a precizat insa ca a avut o discutie, marti seara, cu Chitoiu si acesta i-a spus ca se duce de bunavoie la DNA pentru a da toate explicatiile in acest dosar: "Am discutat cu el in seara asta, la cererea domniei sale, sunt intru totul alaturi de el, a fost idea domniei sale de a merge de buna voie, nu trebuie sa-i ridice nimeni nicio imunitate, sa mearga la DNA sa dea toate explicatiile".

"Am vazut si sunt foarte mahnit in legatura cu dl Rusanu, care nu mai e membru PNL, cu atat mai mult in legatura cu Daniel Chitoiou. Sunt oameni de a caror nevinovatie sunt convins si a caror prezumtie de nevinovatie trebuie sa o apar", dar "PNL nu va obstructiona sau amana demersurile justitiei".

Crin Antonescu a precizat ca nu cunoaste dosarul DNA, dar nu ii este clar de ce se discuta despre infractiune in cazul sustinerii unei ordonante de urgenta care a fost aprobata de Guvern.

In opinia sa, ar fi "interesanta" o dezbatere publica legata de punerea sub acuzare a unor ministri pentru adoptarea unor ordonante sau hotarari, asa cum a fost si cazul lui Varujan Vosganian.

DNA a cerut marti urmarirea penala a fostului ministru al Finantelor, Daniel Chitoiu, acuzat de abuz in serviciu si constituire de grup infractional organizat in dosarul ASF - Carpatica, potrivit unui comunicat al DNA. Astfel, procurorii au transmis procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte referatul in vederea sesizarii Camerei Deputatilor pentru formularea cererii de efectuarea urmaririi penale fata de Daniel Chitoiu pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu si constituirea unui grup infractional organizat, in perioada in care avea calitatea de ministru al Finantelor Publice. Sotia lui Daniel Chitoiu (director in ASF) si nasul sau, Dan Radu Rusanu (seful ASF) sunt deja urmariti penal in dosarul ASF - Carpatica Asig.

Procurorii arata ca "exista indicii rezonabile" ca Daniel Chitoiu a initiat o ordonanta de urgenta, in octombrie 2013, cu scopul de a sprijini "grupul infractional constituit pentru a favoriza interesele S.C. CARPATICA ASIG S.A., in lipsa unei urgente reale si cu eludarea procedurii prealabile reglementate de Hotararea Guvernului nr. 561/2009".

Ordonanta, care a si fost adoptata de Guvern, a facut posibila inlaturarea din Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara a lui Tudor Daniel George, vicepresedinte pe sectorul de supraveghere a asigurarilor, si inlocuirea acestuia cu o persoana "care urma sa garanteze, in mod fraudulos, protectia intereselor financiare ale S.C. CARPATICA ASIG S.A.", mai arata procurorii DNA.