Fostul vicepremier Daniel Chitoiu a declarat, marti, ca anchetarea sa in cazul ordonantei privind Autoritatea de Supraveghere Financiara reprezinta un abuz, transmite Agerpres.

"Eu consider ca acest lucru este un abuz privind anchetarea mea privind emiterea unui act normativ din punct de vedere al oportunitatii si al unor prevederi care au fost aprobate in Guvern si ele pot fi modificate in Parlament", a spus Chitoiu.

El a aratat ca nu a avut nicio implicare in redactarea ordonantei in discutie, ci doar rolul de a-l prezenta in sedinta pregatitoare, in sedinta de Guvern si de a prezenta principalele modificari in acest act normativ.

Chitoiu a admis ca ordonanta a fost semnata de el, dar a aratat ca acest lucru este normal si ca documentul a fost semnat si de alti ministri, inclusiv de premier.

Liberalul a aratat ca poate merge la organele de ancheta sa dea explicatiile necesare pe acest subiect fara ca sa fie nevoie de o solicitare pentru inceperea urmaririi penale.

"Eu consider ca pot sa merg sa dau explicatiile necesare si fara a cere Parlamentului inceperea urmaririi penale legat de aceasta ordonanta. Ordonanta care a fost promovata in luna octombrie (...) a prevazut conditionalitatile asumate cu organismele financiare internationale, respectiv CE si FMI. Ordonanta a fost lucrata in MFP si ASF de catre directiile de specialitate, a avut toate avizele necesare si de la MJ cu observatii. (...) De asemenea a avut avizul Consiliului Legislativ si avizul Departamentului pentru relatia cu Parlamentul", a declarat Daniel Chitoiu.

Intrebat daca este este dispus sa renunte la imunitatea parlamentara si daca le va cere colegilor sa voteze incuviintarea inceperii urmaririi penale pentru a-si dovedi nevinovatia, Chitoiu a raspuns: "Nu, eu sunt dispus si maine la audieri. Colegilor le spun realitatea si dansii pot sa decida".

Procurorul general Tiberiu Nitu a transmis marti Camerei Deputatilor cererea DNA prin care se solicita aviz pentru inceperea urmaririi penale impotriva deputatului PNL Daniel Chitoiu, fost ministru al Finantelor Publice, pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu si constituire a unui grup infractional organizat.

Potrivit DNA, in cursul lunii octombrie 2013, Daniel Chitoiu a initiat adoptarea unei ordonante de urgenta al carei scop exclusiv era sprijinirea grupului infractional constituit pentru a favoriza interesele Carpatica Asig, in lipsa unei urgente reale si cu eludarea procedurii prealabile reglementate de Hotararea Guvernului nr. 561/2009.