Presedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat marti ca nu intentioneaza sa demisioneze din functie, adaugand ca nu "invata onoarea" de la liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu, relateaza Agerpres.

"Nu, eu nu intentionez sa fac asta, ceea ce nu contrazice faptul ca nu ma cramponez si ca nu este esentiala pentru mine aceasta functie. Eu am fost ales in aceasta functie in conditiile Regulamentului. Cine doreste sa procedeze la o schimbare o poate face si, asa cum nu am niciun motiv sa consider vitala aceasta functie si sa pot fi amenintat cu pierderea ei, nu am niciun motiv sa renunt la ea, de vreme ce este o functie pe care am dobandit-o prin votul colegilor mei. Si, cata vreme dl Sarbu nu procedeaza in conformitate cu Regulamentul la o alta formula, nu am de gand sa iau lectii de onoare de la dl Sarbu", a spus Antonescu.

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu, considera ca, in situatia in care liberalii vor decide iesirea de la guvernare, Crin Antonescu ar trebui, "daca ar avea onoare", sa isi prezinte demisia din functia de presedinte al Senatului. "Nu am discutat lucrul acesta. Am vazut tot felul de scenarii si discutii pe tema asta. Nu am nicio informatie certa. Azi vom sti, fiindca, probabil, dl Antonescu le va cere azi demisia, ca maine sa o prezinte si din momentul ala... (...) Daca ar avea onoare, da (ar fi normal ca Antonescu sa isi dea demisia din functia de presedinte al Senatului - n.r.). Dar daca nu, problema dansului", a declarat Sarbu, marti, la Palatul Parlamentului.

Antonescu: Propunerile pe care le voi face la Delegatie vor pune capat acestui tip de ipocrizie a premierului

Presedintele PNL a mai declarat marti ca la Delegatia Permanenta va face propuneri clare care sa puna capat "tipului de ipocrizie" din partea premierului Victor Ponta si a "asociatilor", aratand ca, in situatia in care se va decide denuntarea protocolului USL, acest lucru se va produce la tribunal.

"Le voi face acolo (n.r. - propunerile la Delegatia Permanenta), dar va pot spune de pe acum ca sunt propuneri clare, care sa puna capat acestei amanari sine die si, pana la urma, acestui tip de ipocrizie pe care noi din partea primului ministru si din partea asociatilor nostri de pana acum l-am avut. Nu putem sa mai ramanem in aceasta situatie, care devine penibila si de altfel nu este buna nici pentru tara, trebuie sa luam niste optiuni, vom lua niste decizii foarte clare si sper ca incepand de maine toata lumea sa se comporte cat se poate de responsabil pentru ca sa mergem inainte intr-o formula sau alta in termenii cei mai normali", a spus Antonescu, potrivit Agerpres.

El a precizat ca, in situatia in care se va decide denuntarea protocolului USL, documentul va ajunge la tribunal.

In contextul votului parlamentarilor PNL impotriva unor proiecte ale PSD, el a refuzat sa precizeze cum vor decurge lucrurile pe viitor.

"Eu stiu cum vor decurge lucrurile, dar nu va pot spune acum, deoarece ele vor decurge intr-un fel sau altul in functie de decizia pe care Delegatia Permanenta o va lua diseara. Mult a fost, putin a ramas. Aveti putina rabdare, in foarte scurt timp, in cateva ore, vom sti foarte clar de maine cine este la Putere, cine este in Opozitie, ce face cine este in Opozitie sau cine este la Putere", a afirmat Antonescu.

Liderul liberalilor transmite ca PNL va pune capat "tergiversarilor" premierului Ponta.

"Mesajul meu este ca, din punctul de vedere al PNL, nu trebuia sa existe nici macar trei zile de nesiguranta si neclaritate. Au trecut peste doua saptamani, au dat impresia unei crize, pana la urma premierul a evitat sa spuna limpede, sa asume limpede pozitia pe care totusi a luat-o si decizia pe care a luat-o. Noi o constatam astazi, nu doreste sa mai respecte regulile convietuirii in aceasta coalitie, nu permite PNL sa-si faca propriile propuneri. Acest lucru este inacceptabil si atunci o terminam si in momentul cand o terminam vedem pe ce o continuam si nu avem nici nesiguranta, nici instabilitate, nici semnale care sa poata fi interpretate in exterior in felul acesta. Oamenilor preocupati de asta le transmit ca noi, liberalii, vom pune capat prelungitelor tergiversari ale dl Ponta, ca va fi foarte clara situatia si ca din punctul nostru de vedere toate aceste doua saptamani au fost pierdute degeaba", a spus Antonescu.

Antonescu i-a transmis presedintelui Austriei ca posibila schimbare de Guvern la Bucuresti nu inseamna instabilitate

Presedintele Senatului, Crin Antonescu, s-a intalnit marti cu presedintele federal al Austriei, Heinz Fischer, context in care i-a transmis ca posibila schimbare de Guvern din Romania nu inseamna un factor de instabilitate.

"Am discutat despre relatiile Romaniei cu Austria, dar concentrat pe doua lucruri - stabilitatea si predictibilitatea Guvernului actual, autoritatilor politice din Romania pentru continuarea colaborarii economice si situatia investitiilor austriece in Romania in domeniul petrolier, bancar, IT, constructiilor. Lucruri foarte importante si in legatura cu care eu am dorit sa transmit un mesaj de continuitate si de stabilitate. Cu alte cuvinte ca posibila schimbare de Guvern de la Bucuresti despre care partenerii nostri se intereseaza nu inseamna un factor de instabilitate, ca aliniamentele majore ale politicii romanesti, indiferent care ar fi guvernul si indiferent care ar fi majoritatea parlamentara, raman in ceea ce-i priveste aceleasi", a declarat Antonescu.

Potrivit presedintelui Senatului, au fost trecute in revista si temele majore de interes in UE, Strategia Dunarii, politica de vecinatate si disciplina bancara in interiorul Uniunii.

"Un capitol special a fost dedicat discutiilor si evaluarilor situatiei din Ucraina. Presedintele a apreciat pozitiile publice pe care le-am luat. A spus ca este aceeasi parere si am discutat despre ceea ce urmeaza", a aratat Antonescu.

Presedintele Senatului a efectuat luni si marti o vizita oficiala in Austria.