Presedintele UDMR Kelemen Hunor a declarat marti ca protocolul semnat inainte de alegerile parlamentare din 2012 nu mai este valabil din decembrie 2012, cand unul dintre cei trei semnatari, Crin Antonescu, "nu a dorit" ca UDMR sa mearga la departe la guvernare.

El a declarat ca UDRM nu intentioneaza sa se "introduca" singuri in discutia de familie a USL si ca atat timp cat exista USL este prea devreme sa se vorbeasca de o alianta.

"Nici eu, nici UDMR nu intentionam sa ne introdcuem singuri in aceasta discutie de familie. (Protocolul) L-am senmat in trei. Asta inseamna ca acel protocol nu mai este valabil din 2012, cand domnul Antonescu nu a dorit sa mergem mai departe. Dar principiile raman valabile si asta este important. In cazul in care cineva doreste sa stea de vorba cu noi, atunci nu ramane decat sa stabilim in interiorul UDMR ce vrem sa facem si mergem pe discutii, pe principiile deja cunoscute. Daca se intampla o decizie importanta in USL, dupa aceea va fi pentru noi o situatie in care trebuie sa contribuim la rezolvarea situatiei. In acest moment nu avem cu ce sa contribuim, e treaba lor," a declarat acesta.

El a declarat ca in ultimele doua saptamani nu a avut nicio discutie informala cu Victor Ponta.

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu, a declarat marti ca, in eventualitatea retragerii liberalilor din guvern, PSD ar putea discuta si cu UDMR pentru o eventuala alianta. "Ne este mai simplu sa discutam cu UDMR despre intrarea la guvernare pentru ca avem protocol semnat cu ei din decembrie 2012", a spus Sarbu, facand referire la protocolul semnat inainte de alegerile parlamentare din 2012, care nu a fost insa respectat la acel moment si UDMR a fost lasata in afara guvernului.

Ilie Sarbu a mai spus ca in acest moment USD are majoritate in Parlament si fara UDMR, dar a confirmat interesul pentru atragerea la guvernare a reprezentantilor comunitatii maghiare.

"Majoritatea de care s-a vorbit si a vorbit presedintele partidului exista. Noi avem majoritate fragila si fara UDMR, dar nu ne dorim lucrul acesta. Mai mult, presedintele Ponta si domnul Crin Antonescu, si-au dorit de atunci sa fie si UDMR. Dar Crin Antonescu s-a razgandit iar. Nu cred ca e un lucru rau sa fie o majoritate cat mai larga si cu cat mai multe partide", a mai spus senatorul.

Reamintim ca HotNews.ro a relatat in exclusivitate luni, 24 februarie, ca premierul Victor Ponta insista pentru intrarea UDMR la guvernare, in conditiile in care liderii Uniunii i-au transmis pana acum ca se poata baza, in contextul alegerilor europarlamentare din mai, doar pe o colaborare punctuala in caz ca liberalii ies din Guvern. "In UDMR exista un consistent grup care sustine intrarea la guvernare, dar Kelemen Hunor inca ezita", au declarat pentru HotNews.ro surse apropiate discutiilor.