Liderul liberal Crin Antonescu a afirmat luni ca, in conditiile in care premierul Victor Ponta nu a acceptat de doua saptamani propunerea liberalilor privind structura Guvernului cu Klaus Johannis vicepremier si ministru de Interne, PNL prefera sa se retraga de la guvernare. El mai spune ca, daca liberalii vor iesi de la guvernare, nu se creeaza o criza politica si ca parerea sa de rau este ca proiectul USL "a costat foarte mult PNL", potrivit Agerpres.

Crin AntonescuFoto: Agerpres

"Aceasta a fost propunerea pana in ultimul moment. De doua saptamani premierul nu a agreat-o si, in aceste conditii, noi preferam sa ne retragem de la guvernare, pentru ca nu consideram ca se mai respecta niste reguli fundamentale. (...) Maine vom avea o Delegatie Permanenta si, daca vom pleca, ceea ce este foarte probabil, se intampla urmatorul lucru - noi nu dorim nicidecum sa cream o criza mai ampla -, exista doua variante simple: premierul demisioneaza, urmand a se forma repede un alt Guvern sau premierul, varianta sigura, nu demisioneaza si face ce a facut procedural dl Tariceanu, in 2007 parca (...), numeste, face alte numiri, practic schimba componenta politica a Guvernului, procedeaza la interimate. Dar probabil ca va constitui o alta majoritate, aceasta majoritate este probabila, este o majoritate formata din PSD, cele doua partide cumva satelit - UNPR si PC - care au crescut prin inghitirea aproape intregului fost partid PP-DD al lui Dan Diaconescu si este foarte probabil sa existe cel putin un sprijin, daca nu o intrare la guvernare din partea UDMR si a grupului minoritatilor. O majoritate fragila, dar o majoritate care permite Guvernului sa continue", a spus Antonescu, la intalnirea cu membri ai comunitatii romanesti.

El a precizat ca Delegatia Permanenta a PNL convocata pentru marti va lua o decizie legata de criza din Executiv: "Delegatia Permanenta este un for al PNL, este forul cel mai puternic, cel mai mare, cel mai inalt intre congrese, si ea trebuia convocata pentru a lua o decizie legata de criza din interiorul Guvernului de la Bucuresti", a spus liderul PNL.

Antonescu a aratat ca este posibil sa se produca o scindare in Guvern, intrebat in acest sens: "Raspunsul scurt este , raspunsul un pic mai lung este urmatorul: criza actuala are multe cauze, acesta ar fi un raspuns foarte lung, are multe motive de manifestare, episodul acesta nu este decat asa cum se intampla in viata momentul cand se umple paharul sau pretextul sau cum vreti sa-i spuneti dumneavostra", a afirmat Antonescu.

Liderul liberalilor a subliniat ca PNL nu a cerut nimic in plus si a facut niste propuneri perfect normale, care au fost agreate de premier. "Regulile generale ale coalitiei au fost ca fiecare partid, pe portia sa, pe ministerele care ii revin, face propuneri atunci cand se vacanteaza dintr-un motiv sau altul postul respectiv si il consulta pe primul ministru, care sa-si dea un acord asupra persoanei respective. O eventuala respingere sau un dezacord trebuie sa aiba un motiv si am avut astfel de cazuri, le-am depasit, chiar si acum, in prima varianta, am discutat cu primul ministru, cu un nume nu era de acord, am schimbat numele respectiv. De data aceasta a fost de acord cu toate", a indicat Antonescu.

"Daca noi iesim de la guvernare, nu se creeaza o criza politica, exista formule de majoritate, se vor face. Parerea mea de rau este ca acest proiect foarte costisitor pe noi, cel putin pe liberali, ne-a costat foarte mult, ca nimeni nu a luat de guler PSD sa-l intrebe de ce v-ati aliat cu liberalii. O data pentru ca electoratul PSD, cu tot respectul, in general, nu are acest tip de raportare, este mai putin exigent, este pe logica 'lasa ca stiu ei ce fac'; doi, asocierea PSD cu PNL nu ridica nicio problema nimanui pentru ca nu PSD avea in mod istoric de reprosat sau alegatorii PSD aveau de reprosat. Cu electoratul PNL a fost mult mai complicat. Noi vreme de 18 -20 de ani am fost partide aflate in confruntare politica din toate punctele de vedere", a mai spus Antonescu la intalnirea cu reprezentanti ai comunitatii romanesti din Austria.

El a precizat ca proiectul USL trebuia facut: "Am socotit si socotesc si acum ca trebuia facut acest lucru si imi pare rau ca un proiect care totusi putea conferi sansele unor constructii durabile, pentru ca daca stateam patru ani impreuna ne desparteam dupa aceea, ori unii ori altii continuau. Nu se mai apucau iarasi in ciclul contestatiei. Nu s-a putut".

El a tinut sa sublinieze ca nu este vorba de o criza: "Nu e vreo criza. Imaginati-va ca am fi candidat separat si ca intr-un fel sau altul o majoritate se poate face. De ce aceasta majoritate nu a fost pastrata in conditiile in care PSD a avut o viata foarte comoda la guvernare cu noi, in care noi am facut multe concesii in ideea ca este un partid mai mare, are instincte mai puternice, am cautat sa ne intelegem partenerul, nu s-a putut", a precizat liderul PNL.

Presedintele Senatului, Crin Antonescu, efectueaza luni si marti o vizita oficiala in Republica Austria, la invitatia lui Michael Lampel, presedintele Consiliului Federal austriac.