Cauzele reale ale ruperii Uniunii Social Liberale sunt orgoliul lui Crin Antonescu si parerea acestuia ca nu va fi sustinut de USL la prezidentialele din acest an, a scris luni pe blog presedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu. Acesta precizeaza ca, in opinia sa, argumentele publice ale tensiunilor din USL nu pot fi motive serioase de rupere a Uniunii si sustine ca este vorba de o "criza artificiala" a USL.

"Criza nu este provocata de opinii politice divergente, ci de orgolii personale. (...) Protocolul USL, semnat de PSD, PNL si PC, prevede o singura functie de vicepremier. (...) Prin incalcarea protocolului, Victor Ponta a fost de acord cu o structura a Guvernului in care sa existe inca un vicepremier din partea PNL si unul din partea UNPR. La vremea respectiva, s-a pus problema sa aiba si PC un vicepremier. Argumente precum: faptul ca premierul doreste sa aiba reprezentanti la varful partidelor politice din coalitia de guvernare pentru a lua decizii politice in concordanta cu deciziile administrative; faptul ca, in situatia actuala, sunt 4 partide in coalitia de guvernare si 3 vicepremieri; faptul ca Victor Ponta si-l doreste pe Daniel Constantin nu numai ca ministru al Agriculturii, dar si la intalnirile pentru decizii politice - toate acestea insumate nu pot fi un motiv serios de rupere a USL", scrie Voiculescu pe blog.

Potrivit acestuia, in perioada imediat urmatoare, PNL se va retrage de la guvernare, Voiculescu estimand implicatii majore in evolutia PNL din aceasta cauza. "Urmeaza ca saptamana viitoare Victor Ponta sa prezinte in plenul Parlamentului noul Guvern despre care nu am emotii ca nu va fi investit. (...) Probabil ca saptamana viitoare vom avea un nou Guvern care va trebui sa duca mai departe reformele in economie, in sanatate, in invatamant, in continuarea rezultatelor obtinute in 2013", mai sustine Dan Voiculescu.