Premierul Victor Ponta insista ca UDMR sa intre la guvernare, in conditiile in care liderii Uniunii i-au transmis pana acum ca se poata baza, in contextul alegerilor europarlamentare din mai, doar pe o colaborare punctuala in caz ca liberalii ies din Guvern, au declarat pentru HotNews.ro surse apropiate discutiilor. "In UDMR exista un consistent grup care sustine intrarea la guvernare, dar Kelemen Hunor inca ezita", au precizat sursele citate.

UDMR risca sa rateze intrarea in Parlamentul European, mai ales dupa ce partidul rival, PPMT i-a propus lui Laszlo Tokes sa candideze pe listele FIDESZ. Kelemen Hunor a negat sambata ca ar purta negocieri cu PSD privind o eventuala intrare la guvernare.

Presedintele UDMR sustine ca nu negociaza cu PSD sau PNL intrarea la guvernare, insa sustine ca, daca USL se rupe, probabil in foarte scurt timp se va naste un alt guvern, cu o alta sustinere, dar cu "legimitate in Parlament". "Sunt zvonuri, sunt speculatii, nu au nicio baza, nu exista nici negocieri publice, nici secrete, de niciun fel. Pana exista un guvern care are o sustinere in Parlament, fie ca exista un conflict, ca exista certuri, ca exista neintelegeri, ca se apropie sau nu o ruptura, putem discuta, dar pana exista o majoritatea parlamentara, noi nu intram in discutii nici cu PSD, nici cu PNL, nu e corect, nu e fair si nu ne-a invitat nimeni la nicio negociere, nici PSD, nici PNL. Nu exista astfel de situatie, eu infirm aceste zvonuri, speculatii. Comentatorii politici, unii cred ca tot ceea ce se zboara, unii au impresia ca se si mananca. Eu doar pot sa infirm", a declarat, sambata, liderul UDMR citat de Mediafax.

Premierul Victor Ponta a intentionat sa coopteze UDMR la guvernre inca din decembrie 2012. USL a semnat chiar un acord in 1 octombrie 2012 prin care se angaja sa formeze, dupa alegeri, o alianta politica parlamentara si guvernamentala cu UDMR. Imediat dupa anuntarea primelor rezultate ale alegerilor, premierul Ponta a declarat ca USL incepe discutii cu UDMR, pentru crearea unei majoritati constitutionale. O saptamana mai tarziu, Ponta anunta ca decizia finala este ca UDMR sa nu faca parte din Guvern. Chiar daca n-a cooptat Uniunea la Guvernare, premierul Ponta a pastrat un dialog constat cu liderii maghiari si a numit in esaloanele doi din guvern membri UDMR.

Conducerea Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) a decis sambata sa-i propunea lui Laszlo Tokes sa candideze la europarlamentare pe listele Fidesz, partidul maghiar de guvernamint. Potrivit unui comunicat de presa al PPMT, Fidesz l-ar fi invitat pe Tokes sa candideze pe listele sale.

PPMT arata ca regreta ca UDMR "a respins ideea formarii unei coalitii electorale cu celelalte organizatii politice ale minoritatii maghiare, ceea ce ar fi garantat unirea fortelor", si acuza principala formatiune politica maghiara din Romania ca "pericliteaza reprezentarea comunitatii maghiare in Parlamentul European, netinand cont de apelul deschis al unor personalitati marcante ale vietii publice maghiare din Transilvania referitoare la alcatuirea unei liste electorale comune si netinand cont nici de rezultatele seriilor de sondaje care reflecta asteptarile comunitatii maghiare in acest sens".