Maria Grapini, ministrul delegat pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediu de Afaceri si Turism, afirma, intr-un interviu acordat postului de televiziune Speranta TV, ca Romania se poate lauda cu primul om care a zburat in cosmos, noteaza Adevarul.ro.

Maria GrapiniFoto: Agerpres

In acest interviu (video aici, la finalul articolului), aceasta isi prezinta un proiect prin care pledeaza pentru promovarea imaginii Romaniei prin valorile sale.

"In proiectul meu foarte drag care l-am lansat anul trecut, imediat ce am venit, Romania promovata prin valori, pentru ca eu cred ca Romania poate sa isi schimbe imaginea, credibilitatea, prin oameni care au reusit in profesiile lor si care au confirmat in tara si in afara. Ei pot sa fie ambasadorii nostri, si atunci am ales, din domeniul culturii, sportului, stiiintei, si le-am dat acest titlu onorific, de ambasador, chiar un pasaport am facut, si ma bucur foarte tare si ii multumesc public dl ministru Corlateanu (Titus Corlatean, n.r.) care a considerat ca aceste personalitati merita chiar un pasaport diplomatic

Ca sa mai fim cunoscuti si altfel, si nu numai printr-o singura disciplina, nu numai prin sport, eu am fost sportiva si iubesc sportul, dar trebuie sa vada ca avem si muzicieni, ca avem si oameni de teatru, ca avem si oameni de stiinta, ca avem si primul om care a zburat in cosmos, lucrurile astea trebuie cunoscute de celelalte natii si sigur pe langa bogatiile naturale si ceea ce ne-a dat Dumnezeu aici pe pamant, specific turismului, de la resurse minerale, balneare, mare, munte, Dunare, Delta, toate, toate, resursa istorica, situri arheologice, suntem asa, mustim de cultura si de istorie", afirma Maria Grapini, in acest interviu acordat pentru Speranta TV.

Pe de alta parte, tot Maria Grapini respinge, intr-un interviu pentru Adevarul.ro, acuzatiile ca nu ar stapani limba romana si sustine ca a fost olimpica la aceasta disciplina.

In ceea ce priveste modalitatile de relaxare, Grapini joaca table.

"Stimate domn, fiecare isi gaseste un mod prin care se relaxeaza. Pe mine tablele ma relaxeaza, pur si simplu ma relaxeaza. Eu am fost jucatoare de sah, dar la suprasolicitarea pe care o ai intr-un sistem trebuie sa-ti gasesti un mod de echilibru si de relaxare. Pe mine ma relaxeaza jucatul tablelor. Dar joc foarte rar, pentru ca nu am timp", spune ea.

De notat ca moderatorul de la Speranta TV s-a facut remarcat in trecut printr-o gafa memorabila, cand si-a confundat invitatul cu o alta persoana.

Sorin Minea confundat la Speranta TV...de acru_ro

Maria Grapini nu este singurul demnitar roman care face astfel de confuzii atunci cand vine vorba de promovarea imaginii Romaniei. In 2012, Andrei Marga, pe atunci seful Institutului Cultural Roman, pleda pentru imbunatatirea imaginii Romaniei prin intermediul caloriferului, pe care il considera o inventie romaneasca.

"Toate institutele au fost concentrate pe film, arte plastice si muzica. In cazul in care au fost facute bine, este in regula. Apoi pe tot felul de intalniri. Institutele trebuie sa revada conceptul de cultura cu care opereaza, trebuie sa venim la un concept natural de cultura, inclusiv cu filmul. Filmul a facut pasi mari in Romania, muzica, arte plastice, fara dubii, trebuie sa facem loc si stiintelor si tehnologiilor. Dau un exemplu, caloriferul este o inventie transilvana, cati stiu de asta? Calculul zborurilor cosmice, inventarea biospeologiei, sunt si alte lucruri care trebuie etalate", spunea atunci Marga, invitat la Realitatea TV.