Prefectul de Arges Cristian Soare a semnat luni dimineata ordinul de revocare a lui Constantin Nicolescu (PSD) din functia de presedinte al Consiliului Judetean Arges, dupa ce a fost declarat in conflict de interese printr-o decizie definitiva a Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), informeaza ePitesti.ro. Nicolescu ar fi urmat sa participe luni dimineata, la ora 10.00, la ceremonia oficiala de semnare a unui contract pe fonduri europene, alaturi de premierul Victor Ponta si ministrii Constantin Nita, Eugen Teodorovici si Mihnea Costoiu.

Constantin NicolescuFoto: Agerpres

Este vorba de semnarea a 6 contracte de finantare propuse de Polul Auto Muntenia si a Acordului Cadru privind obligatia realizarii pachetului minim integrat de proiecte propuse de Polul Auto Muntenia.

La eveniment ar mai fi urmat sa participe Nicolas Maure, Director general al Automobile Dacia SA, precum si Petru Sorin Buse, Director general al Renault Technologie Roumanie SRL.

Prefectul Cristian Soare a emis ordinul luni dimineata, in prezenta juristilor Prefecturii. "Da, am emis ordinul. Acum isi urmeaza caile procedurale", a declarat prefectul Cristian Soare pentru ePitesti.

Presedintele CJ Arges, Constantin Nicolescu, a fost declarat in conflict de interese de judecatorii ICCJ, decizia din 11 februarie fiind una definitiva.

Prim-vicepresedintele PSD Arges, Tudor Pendiuc, declara vineri ca presedintele Consiliului Judetean (CJ) Arges, Constantin Nicolescu, declarat in conflict de interese printr-o decizie definitiva a Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), va ramane in functie, intrucat nu exista motive legale pentru incetarea mandatului inainte de termen.

Presedintele Agentiei Nationale de Integritate a declarat pentru HotNews.ro ca decizia instantei trebuie pusa in aplicare, iar Nicolescu trebuie demis din functie.

Pe 22 martie 2011, ANI l-a declarat pe Constantin Nicolescu in conflict de interese, deoarece a aprobat incheierea de contracte intre societati comerciale la care este actionar cu institutii aflate in subordinea CJ Arges si a sesizat si DNA. DNA Pitesti a dat initial NUP in dosar, ANI a cerut reexaminarea solutiei, iar DNA a infirmat din oficiu solutia, astfel ca pe numele lui Nicolescu exista in curs si un dosar penal fiind cercetate un posibil conflict de interese si abuz in serviciu.

Procesul a inceput in 2011, iar in prima faza, la Curtea de Apel din Targu Mures, Nicolescu a avut castig de cauza. Agentia Nationala de Integritate a facut recurs la ICCJ, aceasta fiind ultima instanta.Instanta suprema a admis recursul declarat de Agentia Nationala de Integritate (ANI) si a anulat o decizie a Curtii de Apel Targu Mures, care ii daduse, in martie 2012, castig de cauza lui Constantin Nicolescu.

De ce a fost declarat Constantin Nicolescu in conflic de interese

In urma evaluarilor efectuate, ANI a constatat existenta conflictului de interese, prin semnarea sau aprobarea de catre Nicolescu a 14 contracte (13 contracte in suma de 1.139.715 lei - TVA inclus si un contract aditional prelungire perioada) incheiate de Consiliul Judetean Arges sau institutii si servicii publice aflate sub coordonarea, in subordinea sau sub autoritatea institutiei cu SC Autopro Mond SA si SC Mac Auto SA (societati la care Constantin Nicolescu este actionar majoritar, in procent de 92,194%, respectiv 63,08%).

De asemenea, ANI sustinea atunci savarsirea de catre Nicolescu a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie, ca urmare a semnarii sau aprobarii a 9 contracte incheiate de CJ Arges sau institutii si servicii publice aflate in subordine cu SC Autopro Mond SA, SC Mac Auto SA (societati la care Nicolescu este actionar majoritar) si SC Dinik Mar Arg SRL (societate unde sotia lui, Viorica Nicolescu, este actionar majoritar). In cazul acestor contracte au fost prezentate oferte doar de catre societati comerciale la care sotii Nicolescu sunt actionari.

Suma totala a celor 9 contracte incheiate sub semnatura lui Constantin Nicolescu, a altor 5 contracte incheiate cu aprobarea acestuia si a celor 12 contracte incheiate de societati la care el sau sotia sunt actionari majoritari, precum si a prestarilor de servicii efectuate institutiilor si serviciilor publice aflate in coordonarea, subordinea sau sub autoritatea CJ Arges de catre societatile la care sotii Nicolescu sunt actionari majoritari este de 1.567.305 lei.

In cazul unui alt contract incheiat intre Directia Generala pentru Administrare, Intretinere si Reparatii Drumuri si Poduri Judetene Arges (institutie aflata in coordonarea CJ Arges) si SC Mac Auto SA au fost prezentate oferte doar de catre aceasta societate si SC Autopro Mond SA.

ANI declara ca exista indicii temeinice privind savarsirea de catre Nicolescu a infractiunii de fals in declaratii, deoarece exista omisiuni in declaratiile sale de avere si interese.

Astfel, in declaratiile de interese depuse la 20 iunie 2004, 5 aprilie 2005 si 25 iulie 2005, Nicolescu nu a mentionat calitatea de actionar detinuta la: OTP Garancia Asigurari SA (267 actiuni in valoare de 26.700 lei, reprezentand o cota participare la beneficii si pierderi de 0,839%, actiuni care au fost vandute la 24 noiembrie 2005); ATE Bank Romania SA (fosta Banca pentru Mica Industrie si Libera Initiativa Mindbank SA, actiuni in valoare de 63.816,40 lei, care au fost vandute la 3 aprilie 2007) si SC Compania Hoteliera Intercontinental Romania SA (152.250 actiuni in valoare de 15.225 lei, reprezentand 0,0001% din capitalul social al societatii).

In declaratiile de interese depuse la 26 iunie 2008 si 12 iunie 2009, Constantin Nicolescu nu a mentionat calitatea de actionar detinuta la urmatoarele societati: SC Autopro Mond SA (165.209 actiuni in valoare de 413.022,50 lei, reprezentand o cota participare la beneficii si pierderi de 92,194%); SC Expert Consult & Management SRL (5 actiuni in valoare de 50 lei, reprezentand o cota participare la beneficii si pierderi de 25%); SC Mac Auto SRL (16.610 actiuni in valoare de 166.100 lei, reprezentand o cota participare la beneficii si pierderi de 63,08%); SC Compania Hoteliera Intercontinental Romania S.A (152.250 actiuni in valoare de 15.225 lei, reprezentand 0,0001% din capitalul social al societatii).

De asemenea, Constantin Nicolescu nu a mentionat in declaratia de interese depusa la 3 noiembrie 2010 calitatea de actionar detinuta la SC Autopto Mond SA, SC Mac Auto SRL si Compania Hoteliera Intercontinental Romania SA. In plus, nu a mentionat 18 contracte aflate in derulare, incheiate de SC Autopro Mond SA cu institutii si autoritati publice aflate in subordinea CJ Arges.

Dintre cele 18 contracte, in 4 au fost identificate elemente in sensul existentei unui conflict de interese.