Luni este penultima zi a ultimatumului dat de liberali partenerilor de guvernare de la PSD pentru a ramane in USL si in Guvern. In cele doua zile decisive nu este anuntata insa nicio intalnire Ponta-Antonescu - luni si marti, presedintele PNL Crin Antonescu efectueaza o vizita oficiala in Austria, la invitatia presedintelui Consiliului Federal, Michael Lampel. Liderul liberal revine in tara marti seara, cand este convocata delegatia permanenta a PNL pentru a discuta iesirea de la guvernare. Aparent impaciuitoare, declaratiile de duminica ale lui Victor Ponta si Crin Antonescu au aratat mai degraba, in subtext, ca pozitiile lor sunt inflexibile. Premierul Victor Ponta a declarat duminica seara, la Antena 3, ca el spera ca "luni, marti", sa se gaseasca o solutie pentru continuarea coalitiei USL, insa a subliniat, pe de alta parte, ca "Nu mi-am schimbat parerea ca as vrea sa ii am pe UDMR parteneri."

Victor Ponta si Crin Antonescu Foto: AGERPRES

Crin Antonescu a declarat duminica dimineata, in emisiunea "Dupa 20 de ani" de la Pro TV, ca toti ministrii liberali vor demisiona din Executiv daca propunerile PNL in privinta Guvernului nu vor fi puse in practica pana luni, aratand ca inca spera sa nu se intample acest lucru. De cealalta parte, Victor Ponta a sustinut, duminica seara, la Antena 3, ca "Cei patru oameni propusi am vrut sa-i numesc in functie, ii numesc si maine dimineata, pe functiile pe care PNL le are in Guvernul pe care l-am votat. Structura Guvernului se discuta macar cu premierul, eu am aflat de la televizor ca vrea sa schimbe structura Guvernului".

Cu toate ca a sustinut ieri ca "Noi nu vrem sa rupem USL", Crin Antonescu a facut in aceeasi zi declaratii extrem de dure la adresa partenerului de coalitie Victor Ponta.

"Va avea loc o Delegatie Permanenta, pentru ca intrarea sau iesirea dintr-un Guvern nu sunt un lucru pe care il decide un om, nici macar presedintele partidului. Dar eu, ca presedinte, eu cred ca asta trebuie facut, pentru ca lipsa unui raspuns nu-i, de fapt, o lipsa de raspuns, ci un raspuns. Avem luni si marti Parlamentul si luni si marti se poate reface Guvernul, asa cum este normal sa fie facut. Daca in acest sens, si nu am nicio indoiala ca nu se va intampla asta, pentru ca altfel as fi fost eu sau altii dintre colegii mei contactati pentru a angaja o discutie macar maine (luni - n.red.), pentru ca totusi camerele Parlamentului nu se pot convocat de la un minut la altul".

"E foarte clar ca nu exista intentia unei noi discutii si, mai cu seama, ca nu asta e esential, nu exista intentia convocarii camerelor, pentru maine cel putin. Poate ca maine va fi aceasta discutie, dar din punctul meu de vedere semnele sunt foarte clare. Si nu e vorba aici de liniile telefonice sau de cand sunt ocupate telefoanele sau nu, ci este vorba de un raspuns clar, de o optiune clara pe care primul ministru o face", a mai afirmat Antonescu.

Presedintele PNL i-a transmis primului ministru si ca este "spre binele sau" sa il accepte vicepremier pe Klaus Iohannis, in caz contrar Ponta sa ramana premier cel mult pana in toamna. Antonescu a mai adaugat ca primarul Sibiului, pe care "foarte multi nu il vor acum vicepremier", va fi, "mai devreme sau mai tarziu", premier.

Antonescu i-a mai transmis lui Ponta, tot prin intermediul emisinii de la Pro Tv, ca, dupa ruperea USL, acesta nu va putea sa ramana premier pentru mult timp: "Domnul Ponta face acum o alegere, nu pentru o saptamana, pentru doua, pentru trei, domnul Ponta poate cel mult sa se mentina la putere pana in toamna, in cel mai bun caz pentru domnia sa, dar, in conditiile in care a rupt USL, n-are cum sa isi imagineze ca poate ramane premier dupa toamna decat cu un presedinte pe care il pune domnia sa. Altfel, domnul Klaus Iohannis, pe care vad ca foarte multi nu il vor acum vicepremier, va fi premier, in sfarsit".

De cealalta parte, Victor Ponta este de parere ca "Nu cred in povestea ca o sa il voteze dreapta pe Antonescu impotriva stangii, pentru ca s-ar putea sa aiba un contracandidat tot de dreapta. Guvernul care se formeaza daca pleaca PNL sau guvernul de acum va ramane pana in 2016, indifierent cine este presedinte. Domnul Johannis poate deveni premier daca il pune majoritatea parlamentara. Imi doresc ca domnul Antonescu sa redevina presedinte arbitru, asa cum ne-am inteles. Vreau sa fie alaturi de mine, sa il dam jos pe Basescu si sa guvernam bine tara. (...) Nu am spus ca Antonescu este prieten cu Basescu, am spus ca 'e apropiat', am fost ironic si imi pare rau. Chiar daca pleaca, PNL va fi primit inapoi. Tot timpul voi lasa o punte daca dansii vor dori sa vina inapoi."

Presedintele PNL Crin Antonescu avertizaze si joi seara PSD ca, in situatia in care decide sa-i inlature pe liberali de la guvernare, atunci PNL nu mai intra in opozitie pentru patru ani, iar daca PSD nu va castiga Presedintia, va pierde si guvernarea.

"In opozitie, PNL va fi opozitia", spune liderul liberal, el tinand sa precizeze ca partidul sau are numarul necesar de parlamentari inclusiv pentru initierea unei motiuni de cenzura.