Presedintele Traian Basescu a transmis un mesaj, duminica, privind situatia din Ucraina, in care saluta incetarea violentelor si face apel la la toti liderii politici din Ucraina sa manifeste calm, retinere, pragmatism si prudenta, disponibilitate maxima la dialog si flexibilitate.

Mesajul presedintelui cu privire la situatia din Ucraina:

Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, saluta cele mai recente evolutii din criza interna profunda traversata de Ucraina in ultimele luni. Incetarea violentelor, renuntarea la reprimarea in forta si excesiva a protestelor cetatenilor ucraineni sunt preconditii pentru revenirea la un climat de liniste, necesar lansarii unui proces politic amplu de stabilizare interna a tarii.

Domnul presedinte Traian Basescu face apel la toti liderii politici din Ucraina sa manifeste calm, retinere, pragmatism si prudenta, disponibilitate maxima la dialog si flexibilitate pentru obtinerea unui amplu consens absolut necesar pentru iesirea tarii din criza, stabilizarea climatului intern si redresarea economiei. Renuntarea la accente sau actiuni extremiste sau nationaliste ar contribui, de asemenea, la obtinerea consensului national.

Ca stat vecin si membru Uniunii Europene si al Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), Romania sustine independenta si integritatea teritoriala a Ucrainei, care trebuie urmarite si garantate de catre intreaga clasa politica ucraineana si de catre comunitatea internationala.

Luand in considerare informatiile existente in prezent, redresarea economiei Ucrainei prin asistenta comunitatii internationale este unul dintre principalele obiective pe termen scurt si mediu, alaturi de asigurarea stabilitatii politice si sociale. Respectarea deplina a drepturilor fundamentale si a valorilor democratice trebuie sa guverneze deplin evolutiile din Ucraina in perioada urmatoare.