​Actualul ministru al Muncii, Mariana Campeanu, a explicat ca sotul sau a obtinut pensie pentru gradul I de invaliditate printr-un dosar depus la institutia la care ea era directoare in acea perioada, Casa Judeteana de Pensii Ilfov, desi avea domiciliul in Bucuresti, pentru ca aceasta institutie impartea acelasi sediu cu Casa de Pensii Bucuresti si accepta si dosarele bucurestenilor care se asezau gresit la coada pentru ilfoveni.

  • Explicatia 1. Cum a ajuns dosarul bucuresteanului Iulian Campeanu la Casa de Pensii Ilfov

Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a oferit, joi seara, la postul Antena 3, explicatii privind cazul sotului sau, Iulian Campeanu, pensionat, in anul 2005, cu gradul I de invaliditate, in urma unui dosar aprobat de Casa de pensii Ilfov, in perioada in care ea era atunci directoarea acestei institutii.

Ministrul a recunoscut ca, in mod normal, sotul ei trebuia sa depuna dosarul de pensionare la Casa de Pensii Bucuresti, de care apartine conform domiciliului, ci nu la Ilfov, insa cele doua institutii impart acelasi sediu, iar solicitantii confunda deseori cozile la care trebuie sa se aseze. Din acest motiv - explica Mariana Campeanu - pentru a nu crea neplaceri birocratice solicitantilor, Casa de Pensii Ilfov prelua si dosarele bucurestenilor care stateau, din greseala, ore intregi la coada de la ghiseul pentru ilfoveni.

"Intr-adevar, dosarul acesta a fost lucrat la Casa de penesii Ilfov, acolo unde eu eram directoare. Acest lucru s-a facut pentru sute de pensii in fiecare an. (...) Au fost si dosare din judetul Ilfov care au fost lucrate in Bucuresti. Pentru ca eu cred - si ma lupt cu aceasta birocratie - atunci cand un om isi depune dosarul la o casa de pensie, sigur ca trebuie sa si-l depuna acolo unde are domiciliul. Dar, daca toate casele de pensii de la sectoare si Ilfovul sunt la un loc si omul s-a asezat unde este coada mai mica, dupa ce a stat 3-4 ore, il trimti la plimbare?! Eu cred ca nu este corect, pentru ca important nu este daca a depus dosarul acolo, ci daca dosarul este corect sau nu", a explicat ea, la postul Antena 3.

  • Explicatia 2. De ce merge Iulian Campeanu, invalid gradul I, sa-si ia nepotul de la gradinita

Mariana Campeanu a mai afirmt ca sotul sau, Iulian Campeanu, a primit gradul I de invaliditate in anul 2005 in conditii legale, criteriile de atribuire fiind inasprite abia din anul 2010.

De asemenea, ea a aratat ca sotul sau, grav bolnav, merge, in prezent, cu insotitor, sa-si ia nepotul de la gradinita, pentru ca responsabilii de la institutia de invatamant au nevoie de prezenta lui Iulian Campeanu - "ca fotografie" - pentru a incredinta copilul insotitorului, de fapt.

"S-au legat de faptul ca se duce sa ia nepotul de la gradinita - dar nu se duce neinsotit - pentru ca nepotul nu i se da oricui, el trebuie sa se duca numai ca fotografie acolo. Si aceasta atunci cand nu are cine sa-l ia, in cazuri exceptionale si daca poate sa se duca acolo", a explicat Mariana Campeanu.

In emisiunea de la Antena 3, Mariana Campeanu a adus o serie de inscrisuri, despre care a afirmat ca reprezinta documentatia legala care a stat la baza deciziei de pensionare cu gradul I de invaliditate pentru sotul ei.

"In primul rand, s-a spus ca nu sunt acte. Eu am adus aici decizia definitiva de pensionare, decizia de incapacitate de munca, documentarul facut de medicul expert, iesirea din spital si unele analize - nu le-am mai pastrat pe toate, dar am pastrat tomografia computerizata in care este trecut acest diagnostic", a spus ministrul Muncii.

Ea a mai declarat ca Iulian Campeanu sufera de o serie de afectiuni, cu episoade de pierdere a constientei.

"Sotul meu este o persoana care sufera de niste afectiuni foarte grave, afectiuni care evolueaza in timp si ma gandesc cu groaza spre ce se indreapta. Sotul meu a fost timp de 3 ani intr-o lupta pentru viata, pentru ca a avut cancer. A fost operat, a facut chimio-terapie, a facut o enterita radica, din cauza iradierii la care a fost supus si a trebuit sa fie operat din nou, pentru ca altfel ar fi facut ocluzie intestinala.

Stiti ce inseamna o criza de epilepsie, stiti ce inseamna ca un om sa-si piarda cunostinta, sa cada peste aragaz, in fata unei masini, sa aiba Parkinson, sa se uite la tine 5 minute si sa-ti dai seama ca nu este pe lumea asta, ca nu stie unde este, sa ajunga in fata portii si sa spuna ca nu este acolo? Aceste lucruri - este adevarat - nu sunt permanente, pentru ca, daca ar fi permanente, nici nu ar mai fi, daca nu s-ar mai trezi din caderi", a mai afirmat Mariana Campeanu.

  • "Nu am niciun motiv sa-mi dau demisia"

In context, ea a sustinut ca nu are niciun motiv sa-si dea demisia din functia de ministru al Muncii, insa analizeaza aceasta posibilitate, pentru a nu se expune "presiunii" mediatice.

"Nu am niciun motiv sa-mi dau demisia, nici profesional, nici in ceea ce priveste legalitatea actelor pe care le am aici, dar trebuie sa va spun ca sunt si eu un om si, la o astfel de presiune, la o astfel de atmosfera, dupa ce lucrezi la birou 12 ore in fiecare zi si ai si acasa problemele pe care le ai, la un moment dat, fizic, nu mai poti sa rezisti si esti in situatia de a nu mai putea lucra si a-ti face datoria", a aratat Mariana Campeanu.

Ea a mai sustinut ca nici presedintele PNL, Crin Antonescu, nu i-a cerut sa demisioneze.

"Exact acest lucru am discutat cu dl. Antonescu. Nu stiu daca e momentul sa spun ca renunt ca nu mai pot, lumea o sa creada ca m-am simtit vinovata, daca mai astept, s-ar putea sa am eu un accident vascular. Domnul Antonescu mi-a spus: <>. Dar nu mi-a cerut demisia, mi-a spus sa iau ce hotarare cred", a spus Mariana Campeanu.

Potrivit unui articol publicat de Centrul de Investigatii Media, Mariana Campeanu, actualul ministru liberal al Muncii, i-ar fi dat in 2005, in calitate de sefa a Casei de Pensii Ilfov, "in conditii suspecte" sotului sau, Iulian Campeanu, pensie si indemnizatie de insotitor, ca urmare a incadrarii in gradul I de invaliditate.

Potrivit sursei ciate, doar din indemnizatia pentru insotitor - pe care o primeste odata cu pensia - Iulian Campeanu a incasat, din 2005 si pana in prezent, 54.184 de lei.