Premierul Victor Ponta a solicitat joi responsabilitate din partea factorilor politici, acuzandu-l pe presedintele Traian Basescu ca "ataca in mod constant investitorii mari din Romania". Seful Executivului le-a dat asigurari investitorilor ca bataliile politicianiste sunt lipsite de substanta si ca investitiile lor in Romania vor fi protejate. "Fac apel la presedinte sa nu atace companiile si investitorii din Romania, pe care ii asigur de sprijinul guvernului", a precizat Ponta.

Victor PontaFoto: Agerpres
  • HotNews.ro a transmis LIVE TEXT declaratiile premierului

Principalele declaratii facute de Victor Ponta:

  • Am tinut ca in numele guvernului sa anunt sprijinul total pe care Guvernul il acorda tuturor investitorilor in economie, fie romani sau straini, deoarece acestia au contribuit in 2013 la cresterea economica, relansarea economica, crearea de locuri de munca si cred ca Romania trebuie sa arate in continuare ca o tara care primeste si sprijina investitiile de toate tipurile.
  • Am simtit nevoia sa dau acest mesaj public si sa fac un apel la responsabilitate de la factorii politici, incepand cu Traian Basescu, care ataca in mod constant investitorii mari din Romania.
  • Dupa atacurile constante la adresa KazMunaiGaz, a urmat acea declaratie absolut iresponsabila legata de Dacia Renault, despre care spunea ca va pleca din Romania, in conditiile in care compania a precizat foarte clar ca Romania e o tara cheie in ansamblul mondial al companiei.
  • Am vazut un ultim atac impotriva unei companii mondiale, Huawei, cu care guvernul a semnat un memorandum de principiu pentru sprijinirea investitiilor.
  • Nu exista obligatii financiare, juridice sau contractuale si ca orice investitie se face cu respectarea obligatiilor asumate de Romania ca stat membru al UE.
  • Companiile internationale trebuie sa aiba incredere ca bataliile politicianiste sunt lipsite de substanta, ca vor avea protejate investitiile in Romania.
  • In numele guvernului, asa cum am facut de fiecare data cand am participat la semnarea unor acorduri, vreau ca Romania sa ramana o tara spre care investitiile straine sa se orienteze.
  • Anul trecut a reprezentat o prima revenire.
  • Institutional, guvernul lucreaza in cooperare extrem de stransa cu BNR si reprezentantii mediului de afaceri, Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei este un partener al guvernului si ne consultam.
  • Astfel putem asigura ca rezultatele exceptionale economic din 2013 sa fie pastrate in 2014.
  • Imi exprim speranta ca declaratii politicianiste sa fie considerate doar asa cum sunt, declaratii cu interes pur politic si care pot afecta interesele angajatilor acestor companii, veniturile de la bugetul de stat si interesul public si general al Romaniei.
  • Fac apel la presedinte sa nu atace companiile si investitorii din Romania, pe care ii asigur de sprijinul guvernului.

Intrebari:

1. Ne puteti preciza ce sisteme de comunicatii va construi Huawei si daca privesc un grad inalt de securizare?

Ponta: Ideea ca Huawei o sa faca nu stiu ce pentru STS e cel putin un neadevar. Din cate stiu, furnizeaza de ani de zile pentru marile companii de telecomunicatii echipamente.

Eu cred ca pentru Romania e un avantaj ca marile companii internationale, a fost aici presedintele Coca Cola, banci, atat timp cat creaza locuri de munca si platesc taxe trebuie sa se bucure din partea statului de protectie si sprijin.

Declaratiile presedintelui nu pot decat sa faca rau, atat timp cat nu sunt insotite nici macar de probe.

2. A participat Huawei la sistemul 112?

Ponta: Nu stiu daca am eu voie sa dezvalui, il puteti intreba pe directorul STS, care a precizat in CSAT care sunt companiile care au lucrat la 112, cu siguranta nu e vorba de Huawei.

Grupul Rompetrol care activeaza in Romania de la inceputul mandatului de presedinte al lui Basescu e unul din marii contribuabili.

Toate companiile care investesc trebuie sa aiba din partea statului un mesaj foarte clar de protectie a investitiilor.SU

3. In memorandum se spune ca Huawei va participa la crearea unui sistem de siguranta nationala?

Ponta: Cu respectarea legislatiei europene. Romania nu isi propune sa deroge de la procedurile europene.

Si SUA, si Europa lucreaza in foarte multe sisteme cu compania Huawei.

E o prostie ce a spus dl Basescu.

4. In comunicatul Renault se spune ca e o conditie foarte importanta ca guvernul sa sprijine constructia de autostrazi. Ce raspundeti?

Ponta: Raspund prin fapte. In mandatul meu s-a terminat racordul de autostrada pentru Mioveni si s-a declansat procedura pentru contractarea lucrarilor Pitesti Valcea si in faza a doua Sibiu

5. Despre conducerea ASF.

Ponta: Sunt venituri rusinoase.

Noi am avut grija sa punem in ordonanta ca salariile nu le pot depasi pe cele de la BNR, dar s-au gasit solutii imorale, nu ilegale.

Parlamentul trebuie sa ia masuri

USL convenise o taxa de solidaritate pe veniturile excesive, nu a mai fost adoptata.

Aceasta pozitie de condamnare trebuie sa fie pentru toti membrii conducerii celor trei comisii care au format ASF, apropiati presedintelui Basescu, care au venituri mai rusinoase.

Consider ca atacul presedintelui e legat de faptul ca una din companiile de care e foarte legat, cea a dl Adamescu, este investigata.

6. Despre cazul ministrului Mariana Campeanu.

Ponta: Orice ministru care e atacat de presedintele Basescu trebuie sa se bucure din partea mea de solidaritate.

Presedintele ii da unui ziarist colonel niste date, dupa care le reia, cu atat mai mult consider ca trebuie sa fiu solidar.

7. Veti schimba conducerea CEC?

Ponta: Da, a fost una din solicitari. Am reconfirmat intreaga echipa de conducere, am delegat dreptul de semnatura dl Manolescu, cineva mi-a atras atentia ca e liberal, foarte bine.

Am cerut pana saptamana viitoare memorandumul cu FMI, si inclusiv proiectul de decizie a ministrului referitor la conducerea CEC, pe care dl Chitoiu il intocmise dar nu a apucat sa-l semneze.

Eu semnez ordinul probabil luni.

8. Despre Mariana Campeanu

Ponta: Mi se pare ca trebuie verificat de institutiile statului, niciodata nu o sa iau de bune afirmatiile dintr-o zona care se dovedeste....O sa cer aceste documente.

Doamna secretar de stat e numita de PNL si dansii pot lua decizia.

9. Despre ASF

Ponta: Am spus ca grupul nostru va sprijini toate masurile care se impun.

Presedintele are o mare problema legata de o mare firma condusa de dl Adamescu de care a fost foarte apropiat in toate campaniile electorale.

Cine a deturnat fonduri trebuie sa plateasca, chiar daca le-a deturnat pentru o campanie electorala.

10. Vedeti PNL un partid de opozitie?

Ponta: Haideti, despre politica discutam alta data.