Camera Deputatilor a aprobat, marti, abrogarea articolului 276 din Codul Penal, care incrimina fapta unei persoane care face declaratii publice nereale referitoare la savarsirea de catre judecator sau de organe de urmarire penala a unei infractiuni, potrivit Mediafax. Proiectul pentru abrogarea articolului 276 din Codul penal a fost adoptat cu 285 de voturi "pentru", 9 voturi "impotriva" si 35 de abtineri.

Proiectul a fost initiat de George Scutaru, Alina Gorghiu si Crin Antonescu si semnata de 55 de parlamentari, Camera Deputatilor fiind forul decizional.

Reprezentantii tuturor grupurilor parlamentare au sustinut abrogarea acestui articol din Codul Penal, pe motiv ca libertatea de exprimare este un drept fundamental garantat, iar articolul ar fi limitat acest drept.

Liderul deputatilor PSD, Marian Neacsu, a declarat, in plenul Camerei, ca abrogarea articolului 276 din Codul penal "este un angajament al USL" si ca "presa trebuie sa fie libera si nengradita".

Reprezentantii PPDD au aratat ca sustin proiectul de lege deoarece nu se justifica aplicarea sanctiunii cu inchisoare pentru un delict de opinie.

Marton Arpad (UDMR) a spus ca articolul se refera la toata lumea, si nu doar la presa, aratand ca se bucura de faptul ca majoritatea a initiat acest proiect de lege, "pentru ca si-a dat seama ca a gresit".

Si Guvernul a sustinut abrogarea articolului 276 din Codul penal.

Articolul 276 din Codul Penal, avand titlul "Presiuni asupra justitiei", incrimineaza fapta unei persoane care pe durata unei proceduri judiciare in curs face declaratii publice nereale referitoare la savarsirea de catre judecator sau de organele de urmarire penala a unei infractiuni sau a unei abateri disciplinare grave legate de instrumentarea respectivei cauze, in scopul de a le influenta sau intimida. Sanctiunea ce se poate aplica este inchisoarea de la 3 luni la un an sau amenda.

Proiectul fusese adoptat si de Senat si primise aviz favorabil din partea Comisiei juridice a Camerei Deputatilor.