O sedinta a Biroului Politic National al PNL a fost convocata pentru marti dupa-amiaza, surse din partid sustinand ca urmeaza sa se discute in legatura cu criza din USL, relateaza Mediafax. Potrivit agentiei Agerpres, presedintele PNL, Crin Antonescu, a anuntat ca Biroul Politic National al liberalilor se va reuni pentru a clarifica mandatul sau la conducerea partidului.

"Cer sa clarificam lucrurile, pentru ca nu poate dl Iliesiu si nici chiar dl Tariceanu sa-si bata joc de un partid care are si prestigiul lui si credibilitatea lui in Romania. (...) Eu nu am subiect propunerile dl Iliesiu pentru ca il ascultam pe liderul de la Senat, dl Puiu Hasotti, cam ce a fost cu aceasta propunere a dl Iliesiu sau cu aceasta declaratie. Eu am insa de clarificat maine o chestiune de mandat. Este foarte jenant ca suntem in aceasta situatie. Aceasta este singura solutie pe care o avem ca sa ne aparam de unii dintre noi care tin sa ne faca de rasul lumii. Este pacat, acest partid nu merita acest lucru si asta este tot", a spus Antonescu, la Antena 3, intrebat daca va cere un vot de incredere in BPN al PNL.

El a precizat ca nu a pus nimeni problema iesirii PNL de la guvernare si ca aceasta idee a aparut la nivel propagandistic.

"Am discutat despre un mandat pe care l-am avut, l-am primit oficial de la Birou, printr-o decizie unanima care a fost reconfirmat aseara printr-o discutie informala cu cea mai mare parte a membrilor Biroului si care trebuie facut inca odata sau schimbat. Ceea ce fac eu este sa dau prilejul dl Tariceanu sau altcuiva sa reclame in Birou modificarea, eventual, unor decizii si sa nu se mai faca de ras pe posturi de televiziune", a afirmat liderul PNL.

Antonescu a subliniat ca a primit mandatul conducerii PNL in privinta negocierilor din USL in unanimitate.

"Eu strang Biroul pentru a intreba inca o data 'Domne, mentineti mandatul respectiv, il schimbati, doriti eventual sa demisionez, ceea ce stiti ca in toate zilele noastre am fost gata sa fac, facem un vot de incredere, nu stiu, se poate face orice'. Dar singura mea preocupare si singura mea obligatie cata vreme sunt presedintele acestui partid este sa incerc sa apar o tinuta si un comportament public demn, pentru ca acest partid, care nu a fost intemeiat nici de mine, nici de dl Tariceanu, nici macar de dl Iliesiu, nu poate fi batjocorit, ca este mai mare, ca este mai mic, ca e la guvernare, ca nu este la guvernare", a precizat liderul liberalilor.

Presedintele PNL a sustinut ca, in situatia in care un membru al conducerii PNL va propune demisia sa din partid si aceasta va fi respinsa, acest lucru nu inseamna ca acel membru trebuie sa plece din formatiune.

El a mai spus ca este posibil sa se intalneasca marti cu premierul Victor Ponta, "daca apare un subiect".

"Ce pot eu sa constat este ca in spatele acestor chestiuni se incearca altceva, ceva urat, dar nu vreau sa comentez despre chestiunea aceasta, nu vreau sa fac procese de intentie nimanui, desi este evident", a spus liderul PNL.

Informatia vine dupa ce senatorul PNL Sorin Iliesiu a cerut convocarea unei Congres extraordinar al partidului in care Calin Popescu-Tariceanu sa preia conducerea partidului.

"De o saptamana suntem in criza politica pentru ca domnul Crin Antonescu nu poate avea un dialog constructiv (...) Domnul Calin Popescu-Tariceanu reprezinta cea mai buna solutie in momentul de fata. Domnul Antonescu ar trebui sa faca un pas inapoi", a declarat Sorin Iliesiu, la Romania TV.

"Trebuie sa gasim o solutie sa mentinem USL din respect fata de electoratul ce a votat Uniunea Social-Liberala in proportie atat de mare. In al doilea rand, succesul economic al guvernului USL, cu o crestere economica de 3,5% in 2013, este o garantie ca formula USL este o formula de succes (...) Domnul Antonescu in ultima vreme se cramponeaza de lucruri minore in loc sa vada interesul national. Adica riscam sa nu mai vedem padurea din cauza copacilor", a spus Iliesiu, citat pe site-ul televiziunii de stiri.

Sedinta BPN al PNL urmeaza sa aiba loc, marti, de la ora 17.00, la sala grupului parlamentar liberal de la Camera Deputatilor.

Liderii USL au avut, luni, o intalnire, care a durat mai putin de o ora.

La finalul acestei intalniri, premierul Victor Ponta a spus ca nu s-a ajuns la o intelegere.

Intrebat de jurnalisti, la iesirea de la intalnirea USL, daca s-au inteles, Ponta a raspuns: "Inca nu".

Ponta a spus ca, din punctul de vedere al USD, exista doua variante: ori se ramane pe formula Guvernului din 2012, ori se face o restructurare guvernamentala, pentru care insa nu exista deocamdata consens.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat ca premierul Victor Ponta trebuie sa ia o decizie: ori face cele necesare pentru a continua guvernarea, "fie ia o alta decizie, pentru care este responsabil", liderul liberal aratand ca este necesar ca decizia sa fie luata.

Liderul PNL a precizat ca premierul trebuie sa ia cat mai repede o decizie in ceea ce priveste viitorul Cabinetului, existand doua variante din punctul sau de vedere: acceptarea propunerilor PNL sau formarea unui alt guvern.

Antonescu a reiterat faptul ca liberalii isi mentin punctul de vedere cu privire la respingerea variantei instituirii unui nou post de vicepremier pentru PC.

"Nu cred ca e vorba de negocieri, noi i-am spus inca o data domnului Ponta care este punctul nostru de vedere, care este decizia politica a PNL si l-am rugat sa ia o decizie mai repede. Domnul Ponta are a decide daca venim in Parlament cum am spus ￯ fara sa conditionam, sa apara alti vicepremieri si alte istorii de felul acesta ￯ sau face ceva cu ministerele vacante (...) Trebuie sa ia o decizie, nu noi. Negocieri nu au ce sa fie, ca nu avem foarte mult ce negocia", a declarat Antonescu.

Liderul PNL a precizat ca in acest moment Executivul se afla intr-o "criza guvernamentala".

"Chestiunea cu Guvernul e simpla, domnul prim-ministru se poate gandi si trei luni de acum incolo, dar trebuie sa rezolve problema Guvernului, pentru ca domnul Chitoiu, domnul Stroe, domnul Gerea sunt demisionari. Sa numeasca interimari, sa faca ce-o sti, daca nu doreste sa facem un lucru simplu care se impune in spiritul coalitiei, pentru care PNL a facut propuneri, propuneri acceptate si considerate ca binevenite (...) Sunt doua variante, premierul alege: unu, tine cont de propunerile legitime si acceptate ca persoane din partea partenerului de coalitie care suntem noi sau construieste un alt guvern care este in afara intelegerii din USL, dar un guvern care sa fie functional trebuie sa aiba", a mai declarat liderul PNL.

El a mentionat ca PNL este deschis pentru o discutie pentru o restructurare guvernamentala, din care sa rezulte un Guvern cu 14-15 ministere.

Antonescu a fost intrebat daca se va rupe USL din cauza acestor neintelegeri dintre liderii politici.

"Sper ca nu, dar nici asa nu poate sa continue", a replicat presedintele PNL.