Senatorul PSD Ioan Chelaru, vicepresedintele Comisiei parlmaentare pentru revizuirea Constitutiei, a declarat duminica, pentru Agerpres, ca-i va propune lui Crin Antonescu, presedintele comisie, eliminarea din proiectul de Constitutie a amendamentelor declarate neconstitutionale de catre CCR si reanalizarea acelora asupra carora Curtea a atras atentia.

"Am sa-i propun domnului presedinte Antonescu sa reluam lucrarile comisiei probabil saptamana viitoare (...) sa analizam cele 26 de texte care au fost declarate neconstitutionale si sa le scoatem din proiect pentru ca asupra lor nu avem ce sa facem, decizia este foarte clara, sa reanalizam textele asupra carora Curtea ne-a atras atentia ca unele ar trebui reformulate, altele asezate la alte capitole si pana finalizam aceasta procedura probabil ca respectiva Curte va trimite si motivarea la decizie. In acel moment vom reanaliza tot textul, vom constata si motivele pentru care mai ales textele asupra carora se solicita modificari, nu excludere, pot fi modificate si vom propune Parlamentului un text in acord deplin cu decizia Curtii Constitutionale", a declarat Ioan Chelaru.

Intrebat daca decizia luata de judecatorii CCR ar putea afecta calendarul adoptarii proiectului de Constitutie astfel incat Legea fundamentala sa nu fie gata pana la referendum, senatorul PSD a negat o astfel de ipoteza.

"E bine ca respectiva Curte s-a pronuntat repede, in termen. (...) Biroul Comisiei va face o scurta analiza, va stabili o foaie de parcurs si vom incepe imediat. Nu avem niciun motiv sa amanam lucrarile Comisiei atata timp cat lucrurile sunt foarte clare, respectam in integralitate decizia Curtii Constitutionale", a mai spus Chelaru.

El a precizat ca decizia CCR nu a ajuns inca la Parlament, acest lucru urmand a se intampla luni sau marti.

Judecatorii Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) au decis ca 26 dintre articolele si alineatele proiectului de revizuire a Legii fundamentale sunt neconstitutionale, a declarat duminica presedintele Curctii, Augustin Zegrean.

Potrivit acestuia, propunerea judecatorilor Curtii, este pentru unele din acestea eliminarea din corpul proiectului, in timp ce pentru alte articole din propunerea de revizuire recomandarea este de reformulare a textelor pentru o mai buna punere in acord cu celelalte articole constitutionale.

Judecatorii CCR au declarat neconstitutionala si prevederea din propunerea de revizuire a Legii fundamentale care viza modificarea articolului 103, in sensul ca Presedintele il desemneaza drept candidat pentru functia de prim-ministru pe reprezentantul propus de partidul politic, respectiv de alianta politica care au obtinut in alegeri cele mai multe mandate parlamentare.