Viceliderul grupului PDL din Senat, Marius Pascan, a anuntat, joi, ca a promovat un proiect de lege privind repatrierea corpurilor cetatenilor romani decedati in afara granitelor tarii, potrivit caruia cheltuielile ar urma sa fie suportate dintr-un fond de rezerva constituit la dispozitia Guvernului.

Potrivit senatorului Marius Pascan, in proiectul de lege promovat in aceasta saptamana se mentioneaza ca repatrierea corpului unei persoane decedate poate presupune cheltuieli intre 2.000 si 6.000 de euro, din cauza procedurilor specifice obligatorii si ca exista multe cazuri in care familiile nu au bani suficienti pentru repatrierea ramasitelor pamantesti ale apartinatorilor, iar procedurile ajung sa se intinda pe parcursul mai multor luni, transmite Mediafax.

"Atunci cand familia nu isi poate permite costurile repatrierii celui decedat, chiar daca familia nu este de acord, trupul decedatului poate fi incinerat sau inhumat in statul in care a survenit decesul. Consideram ca este o masura injusta, care lipseste familia acestuia de dreptul de a alege repatrierea celui in cauza. In vederea solutionarii unei asemenea situatii, propunem modificarea actualei reglementari legale pentru a da posibilitatea familiei celui decedat sa poata opta pentru repatriere sau nu", a spus senatorul.

Acesta a subliniat ca ar fi "descalificant pentru Romania" sa nu plateasca repatrierea corpurilor cetatenilor romani decedati in afara granitelor tarii, dintr-un fond de rezerva constituit la dispozitia Guvernului, in conditiile in care cetatenii romani plecati la munca in strainatate "contribuie din plin la stabilitatea economico-financiara a tarii", prin banii pe care ii trimit familiilor, dar si prin plata taxelor si a impozitelor catre bugetul de stat.

"Consideram ca este descalificant pentru Romania, un stat european, sa ignore faptul ca sute de cetateni romani zac uneori cu anii in morgile din strainatate, mai ales in situatia in care, de sase ani, romanii din Diaspora solicita guvernelor de la Bucuresti crearea unui fond de urgenta pentru repatrierea celor care mor, plecati la munca in strainatate, si ale caror familii nevoiase nu-i pot aduce acasa", a conchis senatorul.