"Faptul ca invatamantul profesional si tehnic trebuie sa reprezinte 60% din oferta educationala liceala pare a fi o problema de nesurmontat pentru actualul ministrul", sustine Raluca Turcan, vicepresedinte PDL, in replica la declaratiile ministrului Remus Pricopie. Acesta a declarat astazi ca 60% dintre liceele din Romania sunt teoretice, "cand de fapt procentul ar trebui sa fie un pic invers", potrivit Agerpres. "Cifra de scolarizare este propusa de MEN si aprobata de Guvern", declara Turcan.

Raluca Turcan, secretar al Comisiei pentru invatamant din Camera Deputatilor, solicita Ministerului Educatiei Nationale (MEN) "sa stabileasca o cifra de scolarizare pentru invatamantul profesional si tehnic in concordanta cu cerintele de pe piata muncii", se arata intr-un comunicat de presa.

In replica la declaratiile ministrului Remus Pricopie, Raluca Turcan sustine ca "in guvernarea USL, ministrul educatiei a trimis la liceele teoretice mii de elevi care abandoneaza scoala in timpul primului an de liceu sau care dupa finalizarea studiilor intra direct in somaj, fara a avea o meserie".

"Pentru buna stiinta a dl. ministru Pricopie mentionam:

  • Cifra de scolarizare este propusa de MEN si aprobata de Guvern;
  • Raportul optim dintre cele doua forme de invatamant este generat de metodologia de fundamentare a cifrei de scolarizare elaborata anual de Ministerul Educatiei si ar fi trebuit atent monitorizat;
  • Ministrul Educatiei dispune de parghii legale si are obligatia institutionala sa asigure premisa ca oferta de scolarizare sa fie cea conforma cererii pietei si nu altfel;
  • Reamintim totodata ca invatamantul profesional a fost sistematic distrus de fostul ministru PSD, Ecaterina Andronescu", precizeaza Raluca Turcan.

Potrivit acesteia, pentru stabilirea unei cifre de scolarizare pentru invatamantul profesional si tehnic in concordanta cu cerintele de pe piata muncii este nevoie de elaborarea unei strategii pentru educatie de catre MEN, dezbaterea strategiei, prezentarea in fata Parlamentului si punerea in aplicare. "La toate cele trei capitole Ministerul Educatiei este restantier", declara vicepresedintele democrat-liberal.

Citeste si: