Liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu, socrul premierului Victor Ponta, i-a avertizat miercuri pe liberali ca ar putea pierde postul de presedinte al Senatului, in conditiile in care acesta, potrivit protocolului USL, ar reveni Partidului Conservator, iar social-democratii detin majoritatea absoluta in camera superioara a Parlamentului.

Ilie SarbuFoto: Agerpres

Intr-o emisiune a Antenei 3 in care au fost invitati Ilie Sarbu si liberalul Mihai Voicu, ministru delegat pentru Relatia cu Parlamentul, moderatoarea a afirmat ca, potrivit protocolului USL, conservatorilor le-ar fi revenit postul de presedinte al Senatului.

Mihai Voicu a incercat sa o contrazica, potrivit inregistrarii emisiunii postate pe site-ul Antena3.ro, afimand ca aceasta functie revine "Aliantei de Centru Dreapta (PNL plus PC, n.r., la acea vreme) dar nu e precizat absolut nimic de PC".

Ilie Sarbu a intervenit si a precizat ca "in protocol, ordinea a fost PSD, fiind cel mai mare partid, primul ministru, PNL, candidat, de fapt presedinte, era partidul urmator, fiindca atunci UNPR era impreuna cu noi pe liste, era PC".

"Deci s-a discutat ieri (in cadrul reuniunii conducerii USL pe tema nominalizarii lui Klaus Iohannis in functia de ministru si vicepremier) foarte clar. Ba mai mult, nu cred ca divulg un mare secret si ma rog, mi-l asum, daca e, dl Crin Antonescu a spus ieri lucrul acesta si vreau sa se stie, a spus 'Da dom'le, asa e, si eu cedez acest post in acest moment. Deci a pus in cantar chiar aceasta pozitie".

Acesta a precizat ca "nimeni nu s-a repezit spre postul de presedinte de Senat, gata, il vrem, il luam" insa a lansat un avertisment clar la adresa PNL: "Dincolo de asta vreau sa va spun, domnule Voicu, ca daca s-ar ajunge la situatia asta nu mizati pe povestea cu senatorii ca stiti bine ca majoritatea in Senat o avem noi, nu mai avem nevoie de nimic".

Mihai Voicu a incercat sa intervina: "E in regula, daca considerati ca functia de presedinte al Senatului trebuie sa fie un senator al Partidului Conservator..." dar a fost intrerupt de Ilie Sarbu.

"Eu v-am spus ca sa nu va duceti pe zone de-astea care suna nu a amenintare, dar atentionare ca si asa, degeaba ... nu degeaba, noi avem in Senat majoritate absoluta, putem sa facem orice schimbare. Nu se pune problema asta, dar eu vreau sa le clarificam, ca sa nu ajungem in situatii de genul acesta. Vreau sa fiu corect, dl Crin Antonescu a spus asta, dom'le eu il dau astazi, daca asta e problema, eu cedez acest post".

Ilie Sarbu s-a aratat deranjat de refuzul PNL de a accepta numirea a inca unui vicepremier, de la PC.

"Exact asta e argumentatia dvs, ca asa vreti dumneavoastra, sa nu fie Daniel Constantin, vrem sa fie Iohannis, dar nu Daniel Constantin. Si atunci ne-ati incrancenat si pe noi, ca si noi spunem 'Pai daca ne impuneti lucrul asta, atunci uite nu vrem nici noi, si faceti voi ce vreti'".

Disputa vine dupa ce premierul Victor Ponta a propus marti, in cadrul unei reuniuni a conducerii USL la Vila Lac 1, nominalizarea a patru vicepremieri, cate unul de la fiecare partid care formeaza coalitia de guvernare: PSD, PNL, UNPR si PC, propunere care a fost insa refuzata de liberali.