Presedintele Camerei Deputatilor a comentat, luni, cererea Directiei Nationale Anticoruptie adresata Guvernului, Senatului si Ministerului Justitiei pentru documente privind Ordonanta ASF - Carpatica Asig: "Nu am primit un document oficial din partea procurorului sef DNA, asa cum facea doamna Laura Codruta Kovesi, am primit din partea unui procuror de sectie, vineri, la Camera Deputatilor. Astazi...eu sambata si duminica, eu n-am fost aici, a fost secretarul general. Astazi am fost informat de secretarul general la cererea liderilor si membrilor Biroului permanent in unanimitate, deci fara nicio exceptie ... Am introdus-o pe ordinea de zi, ni se cer imperativ documente legate de votul si dezbaterea pe proiectul cu ordonanta ASF-ului.(...) Este pentru prima data dupa foarte multi ani cand procurorul general nu corespondeaza cu Camera Deputatilor si ni se cere imperartiv un document, ni se da o persoana de contact, un sublocotenent si ni se atentioneaza ca daca nu trimitem pana maine la 12, vor veni personal sa le ia. Aceasta... acest mod de comunicare nu este corespunzator cu democratie si statul de drept. Vreau sa am o discutie cu domnul procuror general sa clarificam aceste chestiuni", sustine Valeriu Zgonea.

Redam integral reactia lui Valeriu Zgonea la solicitarea DNA:

"Nu am primit un document oficial din partea procurorului sef DNA, asa cum facea doamna Laura Codruta Kovesi, am primit din partea unui procuror de sectie, vineri, la Camera Deputatilor. Astazi...eu sambata si duminica, eu n-am fost aici, a fost secretarul general. Astazi am fost informat de secretarul general la cererea liderilor si membrilor Biroului permanent in unanimitate, deci fara nicio exceptie ... Am introdus-o pe ordinea de zi, ni se cer imperativ documente legate de votul si dezbaterea pe proiectul cu ordonanta ASF-ului. Am cerut de urgenta comisiei juridice sa dea un punct de vedere pe aceasta tema si am primit mandat din partea BPN sa am o discutie cu Ministrul Justitiei si Procurorul general. Este pentru prima data dupa foarte multi ani cand procurorul general nu corespondeaza cu Camera Deputatilor si ni se cere imperartiv un document, ni se da o persoana de contact, un sublocotenent si ni se atentioneaza ca daca nu trimitem pana maine la 12, vor veni personal sa le ia. Aceasta... acest mod de comunicare nu este corespunzator cu democratie si statul de drept. Vreau sa am o discutie cu dl procuror general sa clarificam aceste chestiuni. Toti colegii mei indiferent de culoarea politica sunt preocupati,...votul, amendamentele, dezbaterea din comisie sunt sub protectia articolului din Constitutie, dorim sa stim pana la urma care este fondul acestui dosar, daca el se refera la ce este scris in Consitutie la art. 72, daca nu ma insel, atunci este neconstitutional, daca se refera la alta chestiune, bineinteles, atunci toate datele vor fi puse la dispozitie ca de obicei. Remarc si va spun si dvs.... adresant necunoscut Camera Deputatilor...De obicei, in astfel de situatii comunicarea d-nei procuror sef DNA, dar si a d-lui procuror general era direct catre presedintele Camerei Deputatilor. Eu sunt un pic consternat pentru ca in aceeasi perioada, saptamana trecuta am primit un document cu privire la decizia finala a ICCJ pe dosarul d-lui deputat Relu fenechiu. Pe de-o parte se comunica oficial, pe de alta parte am primit o chestiune la inregistrare pe care suntem obligati sa o punem pe ordinea de zi. (...) Asa scrie in document: prezentarea si predarea se va face in data de 11 februarie, imperativ....Eu nu am mandat imperativ, nici nimeni din parlamentari...ora 12 la sediul DNA, persoana de contact d.l subcomisar Lucian Huiban si ni se da numarul de telefon... Acesta este documentul...eu o sa vi-l pun la dispozitie... Catre Camera Deputatilor ....s-a dispus prezentarea si predarea de catre institutia dvs....Dvs stiti foarte bine ca votul parlamentarilor si opiniile exprimate sunt sub protectia Constitutiei. Din punctul meu de vedere nu am niciun comentariu, astept raportul Comisiei juridice si voi avea un dialog oficial cu cei doi oficiali care reprrezinta institutiile, Ministrul Justitiei si procurorul general."

Ce spune secretarul general al Camerei Deputatilor, Nicolae Mircovici:"Pana acuma am fost scarbit, acum sunt socat pur si simplu. Se cer urmatoarele lucruri: rapoartele intocmite de comisiile de specialitate in cadrul Camerei Deputatilor, avizele date de comisiile de specialitate din Camera Deputatilor, inregistratile audio si procesele verbale ale sedintelor comisiilor, inclusiv cele reunite in care s-a discutat proiectul de lege. Astea toate sunt pe site. Identitatea persoanelor care au participat la sedintele respective, atat membri, cat si invitati, nu specifica nimic de presa... Documentele care reflecta refeclta cricuitul inscris la camera Deputatilor pentru aprobarea proiectului de lege mentionat, copie de pe registrele de corespondenta intrari-iesiri cu privire la corespodneta purata de Camera Deputatilor si de catre orgganismele din cadrul acesteia in legatura cu proiectele de lege mentionate."