Desi la nivel oficial nu s-au stabilit numele eligibile pentru posturile de europarlamentari, PSD si PNL au stabilit deja, in mare parte, pe cine sustin pentru Parlamentul European. Dincolo de numele batute in cuie ale sotiilor celor doi lideri de partid, Daciana Sarbu (PSD) si Adina Valean (PNL), pe lista au loc si cateva nume noi. Potrivit surselor HotNews.ro, pe listele PSD cu sanse mari pe locurile eligibile se inscriu Dan Nica, Mircea Geoana (desi acesta si-ar dori si postul de comisar european) si Ecaterina Andronescu. La PNL, Crin Antonescu merge pe mana lui Eduard Hellvig, Norica Nicolai, Ovidiu Silaghi, iar la capitolul nominalizari noi se inscriu fostul senator Mircea Diaconu si logodnica lui Mihai Voicu - Claudia Benchescu.

Lista pentru europarlamentare la PSD va fi decisa joi, 6 februarie, la Comitetul Executiv al partidului. Surse social democrate au declarat pentru Hotnews.ro ca din cei 11 mandate de europarlamentari ai partidului, trei nu vor mai candida: Ioan Enciu, Adriana Ticau si Minodora Cliveti.

In locul acestora, new-entries pentru locuri eligibile se numara actualul ministru al Telecomunicatiilor, Dan Nica, Mircea Geoana si Ecaterina Andronescu.

Sursele citate sustin ca organizatia PSD Bucuresti va avea dreptul la trei propuneri pe locurile eligibile, iar printre acestia se numara Catalin Ivan (europarlamentar), Corina Cretu(europarlamentar) si Ecaterina Andronescu.

"Va fi propusa din partea PSD Bucuresti pentru un loc eligibil si doamna Ecaterina Andronescu, ramane de vazut ce se va decide maine la CEX", au explicat sursele citate.

Ministrul Dan Nica va candida pe un loc eligibil in locul Adrianei Ticau, iar Mircea Geoana este sustinut de catre conducerea PSD tot pentru unul din locurile eligibile. Totodata, pe lista locurilor eligibile s-ar putea inscrie si una din propunerile organizatiei de tineret a PSD.

Potrivit surselor social-democrate, Ioana Pop Cazacu, sefa organizatiei TSD Maramures, ar putea sa se regaseasca pe lista eligibila la europarlamentare. Pop este fina lui Victor Ponta si in vara lui 2013 a intentionat sa candideze la sefia tineretului social democrat, insa a renuntat.

Un alt nume vehiculat in interiorul PSD ar fi cel al senatorului Alexandru Mazare, care ar fi sustinut de catre organizatia de Constanta. Lucrurile nu sunt transate in ceea ce priveste candidatura acestuia, au explicat sursele citate.

Corina Cretu, Daciana Sarbu , Catalin Ivan, Victor Bostinariu, Viorica Dancila, Ioan Mircea Pascu si Claudiu Tanasescu sunt numele europarlamentarilor PSD care sunt sustinuti de partid pentru un nou mandat, acestia fiind candidati pe locurile eligibile.

Lista provizorie a PSD:

  • Corina Cretu
  • Daciana Sarbu
  • Catalin Ivan
  • Mircea Geoana
  • Dan Nica
  • Victor Bostinariu
  • Viorica Dancila
  • Ioan Mircea Pascu
  • Claudiu Tanasescu
  • Ecaterina Andronescu (incert)
  • Ioana Pop Cazacu (incert)
  • Alexandru Mazare (incert)

In actuala legislatura europeana, PSD a avut 12 mandate de europarlamentar, insa dupa demisia lui Adrian Severin, 11 europarlamentari au ramas activi. Social democratii isi fac calculele pe un procent de 38-40% si suplimentarea mandatelor de la 11 (cate au in prezent) la 15-16.

De precizat este ca PSD merge impreuna cu PC si UNPR in alegerile europarlamnetare si va ceda doua locuri eligibile partenerilor.

Sursele citate sustin ca UNPR il va propune pe parlamentarul Damian Draghici, iar PC va merge pe mana ministrului Maria Grapini.

De partea cealalta, liberalii si-au propus ca tinta 25% din voturi si suplimentarea locurilor pe care le au in prezent cu 2-3 mandate (de la 5 mandate la 8). Pe lista la europarlamentare se inscriu in prima instanta actualii europarlamentari PNL. O decizie va fi luata la sfarsitul saptamanii in Delegatia Permanenta a partidului.

Pe locurile eligibile se regasesc, potrivit surselor Hotnews.ro de la varful PNL, actualii europarlamentaru: Eduard Hellvig, Norica Nicolai, Adina Valean si Ovidiu Silaghi.

In interiorul PNL s-a vorbit despre o noua candidatura la europarlamentare a ministrului Transporturilor, Ramona Manescu. Situatia insa nu a fost clarficata, urmand ca o decizie in acest sens sa fie luata la Delegatia Permanenta a PNL. Ramona Manescu este intr-o situatie politica delicata dupa accidentul aviatic din Muntii Apuseni.

La capitolul nume noi pentru un loc eligibil se inscrie fostul senator Mircea Diaconu, care este sustinut de Crin Antonescu. Totodata un alt nume vehiculat pentru un loc eligibil este cel al presedintelui cluburilor studentesti liberale, Claudia Benchescu.

Potrivit surselor citate, Benchescu este logodnica lui Mihai Voicu si este promovata intens de acesta. La nivel oficial, ea este sustinuta de organizatia de tineret a PNL.

Lista provizorie a PNL:

  • Norica Nicolai
  • Eduard Hellvig
  • Adina Valean
  • Ovidiu Silaghi
  • Mircea Diaconu
  • Ramona Manescu (incert)
  • Claudia Benchescu (incert)

Romania are la nivel european 33 de mandate de parlamentari. Odata cu aderarea Croatiei la UE s-a stabilit ca fiecare tara sa cedeze cate un loc pentru noii intrati, astfel ca Romania va pierde un loc, iar din 2014 va avea 32 de reprezentanti.