Senatorii au respins marti, 4 februarie, doua initiative legislative care prevedeau acordarea de echipament sportiv elevilor si bani pentru uniforma si rechizite, scrie Mediafax. Primul proiect de lege propunea ca elevii sa primeasca gratuit echipament sportiv complet: pantofi sport, sort, tricou, jambiere, trening. Potrivit celei de-a doua initiative respinse, angajatorii ar fi trebuit sa acorde personalului tichete pentru cumpararea de rechizite scolare in valoare de 600 de lei.

Primul proiect de lege prevedea ca din bugetul de stat sa fie cumparate, la nivel national, 200.000 de echipamente sportive, costul acestora ridicandu-se la 24 de milioane de euro (descarca de aici proiectul de lege). "Fiecare unitate scolara de invatamant preuniversitar va achizitiona, la inceputul anului scolar, din doi in doi ani, cate un echipament sportiv complet pentru fiecare elev inscris in clasa I", se arata in proiect.

Initiatorii precizeaza ca prin echipament sportiv complet se intelege: "pantofi sport, sort, tricou, jambiere, trening, maieu de partajare, rucsac si geanta". Costul unui echipament sportiv este de 124 de euro, iar "la nivel national vor fi achizitionate, prin respectarea legislatiei in vigoare in domeniul achizitiilor publice, 200 de mii de echipamente sportive complete", se mai arata in document.

Proiectul precizeaza ca "in cazul in care un elev care a beneficiat de acest proiect a lipsit nemotivat de la mai mult de 25% din orele de educatie fizica si sport ale unui semestru, va fi obligat sa returneze echipamentul sportiv complet sau sa achite contravaloarea acestuia catre universitatea (sic) de invatamant preuniversitar unde urmeaza cursurile".

13 deputati si senatori au semnat acest proiect, iar printre initiatori se numara senatorul Alexandru Cordos (PSD), deputatul Bogdan Ciuca (PC) si Petru Movila (ex-PDL). Vezi aici traseul propunerii legislative

O alta propunere legislativa respinsa de senatori se refera la acordarea de tichete de rechizite scolare si ii are ca initiatori pe senatorii Verestoy Attila si Vegh Alexandru (UDMR). Potrivit acestui proiect, angajatorii ar fi urmat sa le acorde salariatilor tichete pentru achizitia de rechizite scolare in valoare de 600 de lei. Contravaloarea tichetelor ar fi fost dedusa de angajator din sumele datorate catre bugetul statului reprezentand impozitul pe veniturile din salarii, potrivit sursei citate.

Initiatorii propuneau ca aceste tichete sa poata fi utilizate doar pentru achizitionarea de rechizite scolare, manuale didactice si uniforme scolare.

Cele doua proiecte urmeaza sa fie dezbatute de Camera Deputatilor, care este Camera decizionala.