Premierul Victor Ponta a anuntat duminica seara ca USL va initia, chiar luni, un proiect legislativ de urgenta prin care sa treaca Serviciul de Telecomunicatii Speciale din subordinea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii in subordinea Ministerului de Interne. Miza este una politica, STS devenind primul serviciu secret cu o schimbare majora de subordonare. STS a devenit o marota pentru multi dintre politicieni, care cred ca eventualul control asupra acestui serviciu ar insemna automat si controlul partial asupra procesului electoral, respectiv transmiterea datelor din sectiile de votare.

Victor PontaFoto: AGERPRES

De remarcat ca la scurt timp dupa ce si-a inceput mandatul de premier, Victor Ponta a trecut si DGIPI, serviciul secret al Ministerului de Interne, din subordinea MAI in subordinea sa directa.

Victor Ponta a criticat STS chiar de la primele iesiri dupa accidentul aviatic de acum doua saptamani, chiar daca raportul Guvernului in acest caz a exonerat Serviciul de orice raspundere.

Atat inaintea, cat si in timpul sedintei CSAT de duminica, primul ministru a cerut demiterea directorului STS, Marcel Opris. Acesta a fost insa sustinut de catre Traian Basescu, seful statului subliniind ca Serviciul de Telecomunicatii Speciale a facut tot ceea ce era legal in cazul accidentului aviatic.

In plus, primul ministru a cerut, in sedinta CSAT de duminica, trecerea STS la Ministerul Afacerilor Interne. Anuntul a fost facut de Traian Basescu intr-o conferinta de presa ce a urmat sedintei Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, seful statului precizand, in legatura cu aceasta propunere si cu cea de demitere a lui Opris, ca "niciuna dintre variante nu este viabila".

Marcel Opris a fost numit director al Serviciulu de Telecomunicatii Speciale in anul 2005 de catre presedintele Traian Basescu.

Actuala incercare a lui Victor Ponta de a prelua controlul asupra STS nu este primul atac la acest serviciu de la venirea la putere a USL. In perioada in care era presedinte interimar (vara anului 2012), Crin Antonescu a incercat si el sa il demita pe Marcel Opris, insa nu a reusit sa obtina consensul in CSAT, in conditiile in care consilierul prezidential Iulian Fota s-a opus. In vara anului 2012, dupa suspendarea lui Traian Basescu din functie, Marcel Opris a fost acuzat ca ar fi instalat o linie de comunicatie speciala la sediul de campanie al presedintelui suspendat.

De asemenea, in toamna trecuta, vicepremierul Liviu Dragnea l-a criticat pe Marcel Opris, sustinand ca acesta din urma ar fi lansat acuzatii grave la adresa proiectului de descentralizare si i-ar fi denigrat eforturile. Dragnea l-a numit atunci pe directorul STS seful de serviciu "barfitor".

Prima incercare de demitere a lui Marcel Opris de la varful STS a avut insa loc mult mai devreme, in anul 2009, cand directorul Serviciului de Telecomunicatii Speciale a fost acuzat de PSD ca ar fi pus la dispozitia PDL infrastructura institutiei pe care o conducea pentru o numaratoare paralela a voturilor, la alegerile prezidentiale. Dupa acel episod, Marcel Opris a dat explicatii in fata unei comisii din Senat.

Serviciul de Telecomunicatii Speciale functioneaza in prezent in baza LEGII nr.92/1996, publicata in Monitorul Oficial nr.169 in 30 iulie 1996, care ii confera personalitate juridica si autoritate in domeniul telecomunicatiilor speciale. Potrivit legii de functionare, activitatea STS este coordonata de Parlamentul Romaniei, prin comisiile pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala. De asemenea, activitatea Serviciului este organizata si coordonata de catre Consiliul Suprem de Aparare a Tarii. STS isi desfasoara activitatea cu respectarea Constitutiei Romaniei si a legilor tarii, a hotararilor CSAT si ale Guvernului, precum si a regulamentelor militare generale.

Fostul consilier prezidential Sebastian Lazaroiu a scris, duminica, pe Facebook, dupa anuntul lui Victor Ponta privind initierea de cate USL a unui proiect de lege care sa prevada trecerea STS din subordinea CSAT in cea a Ministerului de Interne, ca initiativa USL ar fi una ce contravine Constitutiei.

"Juristul Ponta e certat rau cu Constitutia. Nu ca v-as zice ceva nou. Asa cum e constituit azi, STS are structura militara si face parte din sistemul national de aparare a tarii. De altfel, dupa cum si numele, se ocupa de si pe timp de pace si pe timp de razboi. Conform art. 119 din Constitutie, CSAT organizeaza si coordoneaza unitar toate activitatile care privesc apararea tarii si securitatea nationala. Nu sunt decat doua optiuni: 1. ori il face un departament subordonat Ministerului de Interne, dar atunci nu mai poate avea aceleasi atributii ca pana acum si e nevoie de constituirea unui alt STS in subordine CSAT, 2. ori ii lasa atributiile de azi, dar atunci proiectul de legea cade la CCR", sustine Sebastian Lazaroiu.

Articolul 119 din Constitutie:

"Consiliul Suprem de Aparare a Tarii organizeaza si coordoneaza unitar activitatile care privesc apararea tarii si securitatea nationala, participarea la mentinerea securitatii internationale si la apararea colectiva in sistemele de alianta militara, precum si la actiuni de mentinere sau de restabilire a pacii."