Presedintele Traian Basescu a primit duminica, la Palatul Cotroceni, delegatia comuna a Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale, seful statului transmitand ca nu sustine introducerea unei accize suplimentare pentru benzina si motorina, deoarece nu o considera necesara. In plus, seful statului s-a aratat nemultumit de faptul ca stocul arieratelor societatilor de stat nu a scazut conform intelegerii dintre Guvern si institutiile financiare internationale.

"In cadrul intrevederii, domnul presedinte Traian Basescu s-a aratat nemultumit ca stocul arieratelor societatilor de stat nu a scazut conform intelegerii dintre Guvernului Romaniei si institutiile financiare internationale si ca nu este luata in calcul o reducere suficienta a deficitului structural, ceea ce poate duce la masuri fiscale suplimentare. Domnul presedinte Traian Basescu a tinut sa sublinieze din nou ca nu sustine introducerea unei accize suplimentare pentru benzina si motorina deoarece nu o considera necesara, cheltuielile bugetare putand fi acoperite fara aplicarea acestei accize", informeaza Administratia Prezidentiala, intr-un comunicat.

Traian Basescu a mai avut o intalnire cu delegatia FMI, CE si BM pe 23 ianuarie, prilej cu care seful statului a reiterat faptul ca nu sustine introducerea accizei la carburanti, mentionand ca nu va bloca deciziile pe care aceste institutii le iau cu Guvernul Romaniei, dar sa nu i se ceara sa semneze ce negociaza ei.

"Desigur, din cauza ineficientei colectarii, noile taxe au fost introduse, nu condamn largirea bazei fiscale, sunt un sustinator al acesteia, dar exagerarile, a pune taxe suplimentare in cazul energiei, in principal, si a carburantilor, in special, o consider o mare greseala, care va afecta si economia, si populatia. Desigur, responsabilitatile sunt ale dvs. si ale Guvernului, dar o asemenea taxa nu va fi in mod public sustinuta de mine, pentru ca nu cred ca aceasta este o solutie rezonabila. Nu blochez deciziile dintre dvs. si Guvern in acest moment, dar sa nu-mi cereti sa semnez ce negociati", a spus Basescu, la acea intalnire.

O misiune a Fondului Monetar International se afla la Bucuresti in perioada 21 ianuarie - 5 februarie, pentru discutii privind prima si a doua evaluare a acordului preventiv cu Romania, care a fost aprobat in 27 septembrie 2013.