Deputatul UDMR Marton Arpad a declarat vineri, pentru agentia Mediafax, ca este impotriva interceptarii suspectilor si considera justificate actualele prevederi ale Codului de Procedura Penala deoarece in caz contrar Romania s-ar intoarce la perioada lui Ceausescu.

Marton Arpad, UDMRFoto: AGERPRES

Marton Arpad, co-initiator al amendamentului la CPP prin care a fost eliminata posibilitatea interceptarii suspectilor, a fost intrebat care a fost motivul pentru care a propus abrogarea prevederii din varianta actului normativ propus de Guvern in 2009.

"Am observat ca din pacate presa din Romania atat de usor poate fi manipulata incat nu-si da seama impotriva a ce se lupta. A existat o perioada in Romania cand orice persoana care cica a fost suspectata putea sa fie ascultata, deci orice persoana. Aici unde vine manipularea, ca se zice ca acei urati corupti nu pot fi ascultati. Dar daca ramane varianta cu suspectul, deci orice suspect este fara nicio forma prealabila, fara nimic, poate fi ascultat telefonul oricarei persoane. Asta inseamna inclusiv ascultarea presei", a sustinut deputatul UDMR.

El a precizat ca daca ar fi ramas in vigoare textul propus de Guvern atunci "insemna ca orice persoana care cica este suspectata putea sa fie ascultata". "Noi am spus ca (poate fi ascultata, n.r.) numai atunci cand porneste acea urmarire (penala, n.r.) si cand, pentru o perioada stricta - deci nu cat doreste muschii cuiva - pe de o parte, pe de alta parte cu acordul judecatorului de drepturi civile. Mi se pare o prevedere clara, normala, intr-un stat de drept. Eu nu vreau sa revin la situatia din perioada lui Ceausescu, cand cu totii ne-am temut ca vom fi ascultati. Nu vreau...cine doreste, sa lupte sa revenim la acea perioada, eu nu vreau (...) Eu voi lupta in continuare pentru intronarea statului de drept in Romania", a precizat Marton Arpad.

Deputatul UDMR a fost intrebat care ar fi fost problema in situatia in care ar fi fost posibila interceptarea suspectilor, in contextul in care exista procedura avizarii masuri supravegherii de catre un judecator, iar persoana care ar fi facut obiectul ascultarii urma sa fie instiintata imediat dupa finalizarea supravegherii.

"Nu vad nicio problema. Ar fi o problema daca s-ar reveni la perioada dinainte de ¬89, eu nu vreau sa revin la acea perioada, sunt oameni care doresc, lupta cu tot dinadinsul", a mai spus Marton Arpad.

Fostul senator PSD, actual judecator CC, Toni Grebla si deputatul UDMR Marton Arpad sunt autorii amendamentului prin care a fost eliminata din CPP propus de Guvern posibilitatea interceptarii tehnice a suspectilor, ramanand doar articolul care se referea doar la faza inceperii urmaririi penale.

Cei doi parlamentari au semnat un amendament pentru eliminarea alineatului (2) al articolului 137 din Codul de Procedura Penala propus de Guvern si transmis Parlamentului.