Premierul Victor Ponta a declarat miercuri seara ca firmele de deszapezire au contracte incheiate de anul trecut, nefiind semnat niciun contract in acest an. "Nu, nici vorba. Nu are legatura una cu alta, firmele de deszapezire au contracte incheiate de anul trecut", a spus Ponta la Romania TV, intrebat daca in aceasta perioada de cod rosu este "vreme de imbogatit" pentru anumite firme de deszapezire. "O tampenie spusa nu stiu exact pe unde", a afirmat premierul. In realitate, mare parte dintre contractele de deszapezire au fost atribuite direct prin negociere catre firmele de deszapezire chiar in toiul iernii. In Bacau si in Vrancea (cel din urma, judet unde Guvernul a instituit starea de alerta), contractele de deszapezire au fost semnate in mare graba pe 23 si 24 ianuarie.

Victor PontaFoto: AGERPRES

"Nu s-a incheiat si nu se incheie niciun contract acum. Tot ceea ce scoatem, scoatem de la rezervele de stat, deci nu se cumpara produse si toate utilajele care sunt folosite apartin atat firmelor care au deja contracte, doar ca le aducem din judetele unde nu este nevoie de ele, cat si MAI, autoritatilor locale si Armatei. (...) Nu s-a semnat niciun contract si nici vorba de asa ceva", a sustinut premierul, citat de Agerpres.

Majoritatea drumurilor nationale si toate autostrazile din sudul si sud-estul Romaniei au fost blocate in urma viscolului si ninsorii din ultimele zile. Pentru deszapezirea lor, statul roman plateste mai bine de 215 milioane de lei, iar mare parte dintre contracte au fost atribuite direct prin negociere catre firmele de deszapezire chiar in toiul iernii. In plus, in Bacau si in Vrancea (cel din urma, judet unde Guvernul a instituit starea de alerta), contractele de deszapezire au fost semnate in mare graba pe 23 si 24 ianuarie, chiar inainte de viscolul din weekend.