Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, sustine ca a folosit o strategie cand, la sfarsitul lui 2013, a cerut dezbaterea in doar doua saptamani a unor legi foarte importante, precizand ca zilele de 10 si 17 decembrie fac parte "dintr-un proiect mai larg de recalibrare a institutiilor".

Zgonea a precizat, marti, la Conferinta "Mediafax talks about Lobby", ca strategia sa viza atragerea atentiei asupra Parlamentului in scopul de a aduce asociatiile interesate, cetatenii, oamenii care influenteaza politicile publice in Legislativ, pentru a discuta fiecare proiect in parte.

El a subliniat ca stia de faptul ca modificarile la Codul penal nu aveau sa fie promovate.

"Modificarile la Codul penal nu au fost promovate. Stiam ca asa o sa se reactioneze. Cei care suntem vechi in politica stim fiecare actor politic cum reactioneaza, emotional, cum se pozitioneaza. Actul normativ nu a fost promovat, dar noi, Parlamentul, ne-am atins scopul: lumea a fost atenta, si-a adus aminte ca la 1 februarie intra un nou Cod penal, ca trebuie dezbatute anumite chestiuni, ca multe lucruri de acolo nu sunt functionale", a spus Zgonea.

Presedintele Camerei Deputatilor a subliniat faptul ca zilele de 10 decembrie - "martea neagra" - si 17 decembrie fac parte, astfel, "dintr-un proiect mai larg de recalibrare a institutiilor publice romanesti".

"Ce am vazut in ultima perioada face parte dintr-un concept de reasezare a institutiilor democratice nationale pe principii si valori europene, avand creuzetul dezbaterii Parlamentul national", a spus Zgonea.

El a mentionat ca l-a rugat pe presedintele Comisiei Juridice din Camera Deputatilor, Bogdan Ciuca, sa introduca in dezbatere toate legile asupra carora s-au creat controverse la sfarsitul lui 2013, inclusiv modificarile la Codul penal si Legea amnistiei.

"Cand l-am rugat pe Bogdan (Bogdan Ciuca, n.r.) sa introduca Legea lobby-ului, Legea parteneriatului public-privat, Legea energiei regenerabile, cele doua modificari la Codul penal, Legea amnistiei, Legea privind vanzarea terenurilor doar in doua saptamani in decembrie, Bogdan si colegii mei au zis: ᅡDomnule, ce se intampla?ᅡ. Am zis ca vreau ca grupurile politice sa le analizeze cu mare atentie, le promovam pe cele care sunt importante pentru statul roman, iar pentru cele care nu sunt importante vom folosi o strategie pe care media o foloseste de obicei si care pentru noi, ca Parlament, ar trebui sa avem companii de consultanta ca sa putem sa avem un asemenea efect atat de important asupra societatii romanesti si ar fi un cost destul de ridicat", a spus Zgonea.

El a precizat ca intentia a fost de a aduce asociatiile, cetatenii, oamenii care influenteaza politicile publice, in Parlament, pentru a discuta fiecare proiect in parte.

"Legile care au fost importante si au fost promovote de Comisia Juridica, de alte comisii, dar nu au atins gradul acela de 60-70% de acceptabilitate, nu au fost promovate in 10 decembrie, au fost promovate in 17 decembrie - ma refer la Legea PPP (parteneriat public-privat, n.r.), la Legea energiei regenerabile", a spus Zgonea.

El a adaugat ca rezultatul nu s-a lasat asteptat, iar actorii care sunt implicati in constructia unei politici publice in interesul cetateanului s-au indreptat imediat si catre Parlament, in conditiile in care in ultimii ani Guvernul era obiectul interesului lor.

"Rezultatul: dezbatere publica pe amnistie si gratiere. Nimeni nu a discutat in Romania despre acesta chestiune in ultimii 10 ani (...) Codul penal - trebuia sa gasim o solutie astfel incat sa nu promovam o lege, pentru ca avem check and balances in Romania foarte bun, dar institutiile importante, care pana acum nu dialogau cu Parlamentul, sa fie capabile sa dialogheze cu noi si sa deschida portile. Eu nu puteam sa deschid portile la ANI, la CSM sau la Inalta Curte sa dialogheze cu mine pentru ca se considera ca Parlamentul influenteaza Justitia", a spus Zgonea.

El a aratat ca, in luna decembrie 2013, dupa ce s-au pus in dezbatere legile respective, institutiile i-au raspuns ca sunt deschidse dialogului cu Parlamentul.

"Si pentru prima data, institutiile publice romanesti incep sa dialogheze stand la aceeasi masa in interesul cetateanului, promovand legislatie de calitate, perfectibila, echitabila, intr-un mod transparent. Nu puteam discuta cu Asociatia Companiilor care se ocupa de domeniul regenerabil. Niciodata nu a venit la Parlament in ultimii 7-8 ani. Am primit patru scrisori in decembrie. Ieri am primit patru SMS-uri: ᅡCand ne vedem?ᅡ", a mai spus Zgonea.